30 Mart 2021 Salı

Mutluluk Nasıl Bir Şey!

                    Agnes Varda'nın Mutluluk filmini tekrar seyrettim geçen gece. Bu tekrarı yaptıran filmin başında ki ayçiçeklerinin fotoğrafını bir yazı da görmemdi. Varda'nın ilk renkli filmi olan ''Mutluluk''  bol bol renk cümbüşünde oradan oraya seken iki çocuklu genç çifti konu ediyor. Neredeyse tüm sahnelerde bahar çiçeklerini vazoda olsun doğa da olsun oldukça fazla görüyorsunuz. Gayet mutlu genç çiftimizin hayatına bakıyoruz ilk başlarda. Kendini eşine ve çocuklarına adamış bir eş, aşk dolu anlarından 2 küçük çocuğuna rağmen bir şey eksilmemiş evlilik hayatı, işine gidip eve para getiren bir koca. Ne kadar tanıdık değil mi? Ama bunlar Fransa'da oluyor. Sonrasında erkeğin başka bir kadına aşık olması ve bir ilişki yaşamaya başlaması, yine de evli olduğu kadını ayrı tutması ve ondan da vazgeçmemesi. Ee bu da tanıdık. 

                  Eşine karşı dürüst olup durumu '' Biz çevresi kapalı bir elma bahçesindeyiz ve mutluyuz. Ama bahçenin dışında da farklı ağaçlar var ve ben bunları da tatmak istiyorum'' diye durumu açıklaması  erkek doğasının her coğrafyada değişmez olduğu yönünden önemli. 


                         Hans Fallada'nın Neden Ucuz Saat Takıyorsun kitabında Sevinç ve Üzüntü diye bir hikaye var. Aklıma hemen o geldi. Yine evli genç çift gece gündüz demeden çalışarak bu dünyaya tutunmaya çalışıyorlar. Özellikle kadın çeşitli işler yapıyor, çocuklarına bakıyor, oğullarına tereyağ alabilmek için çamaşır yıkamaya gidiyor ekstradan . Kirayı ödemek için adama para bırakıyor, o da oğlanı bırakacakları kimseleri olmadığı için evde uyutup dışarı çıkıyor.
En fazla iki saati olan adam şehre gidip bu işleri halletmeye yola çıkıyor ama bir anda ne oluyorsa kendini bir barda buluyor. Çocuğu için alacağı tereyağ parasını harcıyor ilk önce. Yol boyunca kendisini kandırmaya çalışan fahişelerden birini masaya çağırıyor ve kendisini eve gitmeye ikna ediyor. Eve gitmek istemeyen fahişeye '' Gelmende bir mahsur yok, bak eşimde seni sevecektir '' diyerek Mutluluk filminde ki adamın pişkinliğini yaşıyor.
                      Birbirinden farklı ülkeler ama  amaçları hep aynı erkekler ve her zaman mağdur olan kadın tiplemeleri.
Mutluluk nasıl bir şey o zaman?



















13 yorum:

  1. Selam mutluluk nedir ki? Burada bence erkeklere mutluluk var. Kendi çıkarına olan bir durum. Haydi aynısını bir kadın yapsın ne mümkün yazarken bile zor yazıyoruz.Herhalde raşla kovalarlar. Ayçiçeği ektim. Çıkmaya başladılar. Yalnız kabakta ekmiştim. Acaba kabak mı? Süs su ve tatlı kabağı çıkanı merak ediyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı kabağı için erken değil mi? ya da fideleri mi ilk çimlenecek sonra da ekilecek bunlar bahçeye. kabak ekemiyorum ben. bahçemiz çok yol üstü, gelen giden çok koparıyor. ayçiçeklerini de ekmek isterdim, büyüyünce ne güzel görüntü.

      Sil
  2. Mutluluk insanin icinde sakli,nereye gitsen orda bir sekilde bulabilecegin.Bence mutlulugu baska kadinlarda arayan sadece erkekler degil,az olsa da kadinlar da yapiyor bunu.Zaten insan iliskisinde mutlu olsa baska tarafa donup bakmaz bile bence.Mutlu olmak icin illa birine de ihtiyac yok hem.Hayat herye ragmen guzelliklerle cevrili,bunu gorebiliyorsak yasadik:) Kocaman sevgiler.xxx

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadınların mutluluk anlayışı daha farklı sanki erkeklerden. onların ki daha bir doyumsuz. filmde de bunu göstermiş Agnes. ama insan olarak huzur ve mutlu olma işi kendine özel herkesin.

      Sil
  3. Bu filmi izlememişim ben.
    Mutlaka böyle olmayanlar da vardır ama maalesef ki mutluluk onlar için rutin dışına çıkmak gibi geliyor bana :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim filmi. o çiçeklerin renkleri, filmin havası bile mutlu ediyor insanı.

      Sil
  4. Ooo! Çok derin konu:) O yüzden kitaplara, filmlere fon oluşturması asla bitmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi konular hep bunun etrafında dönüyor. hep böyle
      gelmiş böyle de gidecek, bu konular çözümlenmeyecek..

      Sil
  5. Mutluluk denilince nedense aklıma hep ayçiçekleri gelir. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Bilmiyorum...
    Bu konuda çok düşünüyorum.
    Mutluluk bence evlilik çocuklar vs değil, insanın içinde oluyor bir tür doyum hissi.. Evlilik çocuklar statü maddi imkanlar sağlık bile mutluluğun bileşkesi değil bence. Kendinden razı olmak, huzurlu ve dengede olmakla ilişkili.
    Bir de evlilik kurumunun önümüzdeki 100 seneyi çıkaracağını hiç sanmıyorum ben..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evlilik hakkında ben de böyle düşünüyorum. Hatta her şeyi önüne koyarak büyüttüğümüz, bir dediğini iki etmediğimiz çocuklarımız öyle büyük egolarla geliyorlar ki, bir araya gelip bir yolu tutturup yıllarca omuz omuza yaşayacaklarını hiç sanmıyorum.

      Sil
  7. Selamlar, kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil

Merhaba Cuma

                          '' Kendini sevmezsen başkasını nasıl sevebilirsin ?'' diye soruyor Tina Turner Mutluluk Sana Yakış...