27 Eylül 2022 Salı

Joie De Vivre *





               * Dünün Dünyası Kitabında S. Zweig bahseder. Yaşama Sevinci anlamına geliyor. 
Not etmişim kitabı okuduğumda. Bu sabah saat 8'de işe gitmek üzere yola çıktım. Yolumu biraz uzatıp sahil kenarından yürüdüm otogara. Deniz nasıl güzel, nasıl dingin, eylül güneşi sızmış beyaz bulutlar arasından nasıl tatlı. Ah biraz daha erken kalksam da yürüsem uzun uzun. Sonra işe gitsem dedim. Ama bir türlü başaramıyorum bunu, uykuya yenik düşüyorum. 
              Yine de sabah on beş dakika yaptığım bu yürüyüş ne iyi geliyor. Sanki dün gece ailece bir kavgayı yaşamamış gibi, sanki dün gece kanımı donduran o Bağcılar'da yaşanan olay videosunu görmemiş gibi yaşamak istedim sabahı.  Roland Barthes'in dediği gibi ''Yaşadıklarımla kötümserim, İrademle iyimser.''
 Jole De Vivre'mizi kaybetmemiz lazım ne olursa olsun.



                  “İnsanın enerjileri kullanılmak isterler ve insan bunların başarısını bir biçimde algılamak ister. Ancak, bu açıdan en büyük doyum, bir şeyler yapmakla, ister bir sepet, ister bir kitap olsun bir şeyi tamamlamakla sağlanır; insanın, bir yapıtın her gün kendi ellerinde geliştiğini ve sonunda tamamlandığını görmesi ona dolaysız bir mutluluk verir. Bir sanat yapıtı, bir yazı ve hatta bir el işi bile bunu sağlar; elbette, yapıt ne denli soylu bir türdense, alınan haz da o denli bü­yük olur. Bu açıdan, en mutlu olanlar önemli, büyük ve tutarlı yapıtları ortaya koyma yeteneklerinin bilincinde olanlardır. Çünkü böylelikle daha yüksek türden bir ilgi onların tüm varoluşu üzerine yayılır ve bu varoluşa ötekilerde bulunmayan bir çeşni katar.” 
                Arthur Schopenhauer  Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalarda böyle diyor. Enerjimizi üretmeye harcamalıyız, güzel işler yapmaya ve güzeli, iyiyi görmeye yöneltmeliyiz. Doğaya yönelmeli, sanata odaklanmalı ve şükretmeliyiz çok kere. 
Bu günümüzün güzel geçmesi dileğiyle!
 
                             Not: İnstagrama sabah videomu da koydum :)


6 yorum:

  1. Yazın ve fotoğraf pek iyi geldi, gülümsetti, yaşama sevinci verdi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın Buraneros!
      Sabah içim bir mutlulukla doldu sorma. Hemen hislerimi yazmalıyım dedim. Okula gelince hemen yazdım işte bir şeyler. Ilık bir eylül günü, hava mis, derdimiz yok daha ne olsun. Şairin dediği gibi ;
      Beni bu güzel havalar mahvetti,
      Böyle havada istifa ettim
      Evkaftaki memuriyetimden.
      Tütüne böyle havada alıştım,
      Böyle havada aşık oldum.
      Eve ekmekle tuz götürmeyi;
      Böyle havalarda unuttum.
      Şiir yazma hastalığım;
      Hep böyle havalarda nüksetti.
      Beni bu güzel havalar mahvetti.

      Sil
  2. Sahil kenarında yaşadığınız için şanslısınız.

    YanıtlaSil
  3. Ne doğru.. Kendi küçük dünyalarımızdan, çevremizdeki insanlardan ve kendimizden mesulüz. Yoksa dış dünyaya bakarsan ohoooo yaşayamaz insan Zweig gibi..
    Bu arada okul kaçta açılıyor gözünü seveyim, sabah 7.30'da okula giden bebelerime acıyorum döne döne :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim okullar saat 9 da açılıyor :) Ben saat sekize beş kala uyanıyorum, hemen giyinip yola koyuluyorum. otogara yürüyorum , o da yaklaşık 2,5 km. saat sekiz buçukta minibüs kalkıyor. Dokuza çeyrek kala okulda oluyoruz. saat öğle 2 de paydos :)

      Sil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...