24 Aralık 2021 Cuma

Cuma Hoşgeldin!

                
                   Soğuk bir hafta geçirdikten sonra güneşli ama serin bir cumaya ulaştık çok şükür. Hafta yine son süratli geldi geçti bile. Bu hafta boyunca oldukça sosyal saatler geçirdim, evimde ki sessiz ve yalnız zamanlarımı özledim hatta. Ama aralığın son haftaları arkadaşlarla buluşma, hediyeler hazırlama, birbirimize verme, kısa buluşmalarla geçen bir zaman dilimi. Uzun kış gecelerini yaşadığımız bir ay özellikle. Böyle olmasını da çok seviyorum çünkü günün yorgunluğunu böyle uzun geceler boyunca atmış oluyorum.
                Hafta sonu keki yapmadan olmaz tabi ki. Bu sefer içine portakal kabuğu rendelediğim bir kek yapayım dedim. Bahçeden topladığım mandalina ve kumkuat toplayıp üzerine ekleyip süslü bir pasta hazırladım. Büyük bir parça kesip annemle babama da götürüyorum her seferinde. Çünkü onlarında kahve saatleri meşhurdur, yanında bir dilim pasta da iyi gider.



Hafta sonu evde geçen iki gün boyunca bol okumalı, film seyretmeli, bol bol nakışlar, örgüler ile geçen bir zaman dilimiydi. İşte mutluluk bu dediğim, rahat nefes aldığım güzel zamanlardan biri. Allahım çok şükürler olsun ki ağzımızın tadı yerinde diye için için minnet duyduğum anlar.


Pazartesiden itibaren sabahın sekizinde yola çıkıp aydınlanmaya başlayan dünyaya bir merhaba demek..
Yolumu değiştirip biraz da uzatarak sahilden otogara gidiyorum. Martılar çığlık çığlığa, deniz çoğu zaman durgun, gökyüzü ışımaya başlamışken..



Köyde sevdiğim evlere doğru yürüyüş zamanı..




                    Artık siklamen ya da tavşan kulağı çiçeğinin zamanı. Anneciğime de aldım geçen günlerde. Aynı zamanda 'buhurumeryem' diye efsunlu bir ismi de var.

               "Tanrı'nın yağmura benzeyen hizmetçileri vardır. Toprağa düşünce mısır, denize düşünce inci olurlar." diyor Lale Müldür, Buhurumeryem şiirinde ve Gül' ün sırrını açıyor ; "Evren dört unsurdan mürekkeptir. Hangisini seçersen goncaya durursun. 
                 Diğer yandan Hz. Meryem'in, Hz. İsa Aleyhisselam'ı doğururken, ağrının şiddetinden, bu çiçeğin ağacına tutunduğu anlatılır. Bu nedenle buhurumeryem çiçeğinin dallarını kurutup doğum anında ebelerin şifa için kullandığı bilinirmiş. 


Anneciğim penceresinden bir gece ay dedeyi çekmiş. 


                     Blog arkadaşlarımdan gelen iki kitabı bir çırpıda okudum. İlki Günler, Aylar Yıllar. 1958 doğumlu Çinli yazar Yan Lianke tarafından yazılmış kitap çok çarpıcı. Benim gibi kafayı çevresel konulara takmış bir insansanız belki uç nokta gibi gelebilen kuraklık, kıtlık konuların romanda ustaca işlenmiş halinden etkilenmemeniz imkansız. Yaşlı adamın yaşadıkları, hayat mücadelesini soluksuz okutan usta bir yazar Lianke.


                      İkinci kitap Ah , Virginia . Michael Kumpfmüller tarafından yazılmış. Ünlü yazarın son 10 gününü anlatan Kumpfmüller tarafından kurgulanmış kitap bence çok da iyi değil. Benim bu tarz yani tanınmış insanların hayatlarından kesitler alarak kurgulanıp bir roman oluşturulmuş kitaplara mesafem olduğundan, edebi bir lezzet almamamdan  dolayı ilgimi çekmiyor. Virginia Woolf'u tanımak isteyen yeniyetme okurlara belki güzel gelebilir ama zaten önyargım varken kitabı beğenmem imkansız oldu. 
Yine de sonunu bildiğin bir olayı okuduğumda yazarın gerçekten sona götüren ruh halini bu yazarın kurgulamasıyla şekillenmesi koca Woolf'a ihanet gibi geldi. 
Yine de sonuna kadar okuyup bitirdim.



Arkadaşlarla artık gelenekselleştirdiğimiz yeni yıl yemeğimizi de bu hafta içi yaptık. Arkadaşımızın hazırladığı güzel sofra da lezzetli yemekler yedik, sohbet ettik, hediyelerimizi heyecanla açtık..


                 Her birimiz güzel paketler hazırlamıştık. Zaten içeriğinden çok paketlemeye önem veriyoruz. O gece herkesin süprizli paketlerini ortaya koyduk.


      Geçen gün okula gittiğimde devasa bulutlar ile karşılaştım. Şimdiye kadar böylesine yüzeye yaklaşan bulutlar görmedik. İlk önce deniz üzerindeydiler. Sonra yavaş yavaş köye doğru geldi.



Şu bulutların güzelliğine bakar mısınız!







             Cuma yazımı bitirmeden güzel bir dua bırakıyorum. Peygamberimizin de yaptığı bu duayı çok severim, aklıma geldikçe mırıldanırım. 

            Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in duası : “Allah’ım! Fayda vermeyen ilimden, huşû duymayan kalpten, doymayan nefisten ve kabul olunmayan duadan sana sığınırım.




















27 yorum:

  1. portakal kabuklu olan kekler çok güzel oluyor :) fotoğrafları çok sevdim, iyi cumalar :)

    YanıtlaSil
  2. buhurumeryemi öğrendim sizden hiçbilmiyordum bayıldım kucak dolusu sevgiler ve şimdiden iyi seneler ....yazılarınızı takip etmek büyük keyif...

    YanıtlaSil
  3. Buhurumeryem ismini bilmiyordum, en sevdigim ciceklerden biridir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çiçeğin ne çok ismi varmış değil mi? Hem de hepsi
      çok güzel..

      Sil
  4. Kek tam bir kış masalı gibi. Sanki üzerine kar yağmış:) Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kış geldi mi her hafta kek yapmayı çok seviyorum. Yazın
      güzel olmuyor sanki. pazar keki de yapacağım kısmetse.
      yapar yapmaz instagrama koyuyorum zaten. pazar keki :)

      Sil
  5. Merhabalar.
    Bu cuma paylaşımınızda sadece tek noktaya değineceğim. "... Allahım çok şükürler olsun ki ağzımızın tadı yerinde ..." İşte bütün mesele bu, gerisi teferruattır. Bir insanın ağzının tadının yerinde olduğundan bahsedilmesi için; onun sağlıklı, huzurlu ve mutlu olması gerekiyor. Eee geriye ne kaldı ki?... Bu mutluluğun tadını çıkararak yaşamak!..
    Hayırlı cumalar dilerim. Kaleminiz daim, yüreğiniz sağlıklı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten insanın ağzının tadı önemli. yani ağız tadı demek;
      yiyebilmek, içebilmek, konuşabilmek, yürüyebilmek gibi
      bir çok şeyi yapabilme demek. yani sağlıklı olmak, diğer şeyler
      gelir akasından.

      Sil
  6. İnsanın arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmesi iyileştirici etkiler sağlıyor bünyeye, net. Pandemi nedeniyle bizde eskisi gibi değil maalesef. Sağlıklı, iyi yıllar olsun hepinize, hepimize. Fotoğraflar şahane. Bulutlar cidden olağanüstü görünüyorlar. Buhurumeryem ismi çok ilginç. Sondaki duaya ''Amin'' diyorum ben de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaş buluşmalarımıza devam ediyoruz. Yazın bahçelerdeydik ama
      artık korka korka arada sırada evlerde de toplanıyoruz bizde. mesela yakında
      yeni yıl kahvaltısı yapacağız. dediğin gibi terapi gibi oluyor. hem özen gösteriyoruz her detaya.
      sağlık ve mutluluk dolu günlere !

      Sil
  7. Sarbatori frumoase si vesele in continuare, iti doresc!
    Calde imbratisari draga mea,
    Mia

    YanıtlaSil
  8. Hani bulutların ağaca indiği fotoğraf var ya, en çok onu sevdim, sanki bembeyaz pamuk gibi bir ağaç olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok muhteşem bir görüntüydü, bir anda bulutlar yeryüzüne
      indi sanki. köyde ki değişen hava hallerini çok seviyorum.
      özellikle sisli puslu günleri. çoğu insan güneşi sever ama
      ben buna da ihtiyaç duyuyorum nedense.

      Sil
  9. Merhabalar.
    Bir Cuma yazısını daha siz tamamladınız ve okuyucularınızla paylaştınız ama, bugün Cumartesi, henüz biz daha paylaşımınızı bir türlü okuyamadık. Cuma gününden beri gidip geliyorum. İşte benim durumum malüm. Henüz gidermediğim bir bilgisayar arızam var...

    Bulutların yere bu kadar yaklaştığını hissettiren fotoğraf karelerinize baktım. Hem ürkütücü, hem de insanı korkutan bir bulut manzarası. Yani ben öyle algıladım. Hazırladığınız kek ya da pastaden anne ve babanıza da götürdüğünüzden söz etmişsiniz, demek ki, anne ve babanız da öğretmenlik yaptığınız köyde ikamet ediyorlar. Ne güzel! İnsanın anne ve babasının bu kadar yakınında olması kadar daha güzel bir şey olamaz.
    Size iyi bir hafta sonu dilerim. Hafta içi beş gün öğretmenlik yapmak öyle kolay değilir. Dinlenmek sizin de hakkınız.
    Sağlıcakla kalın. Allah'a emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey tekrardan merhaba,
      evet ben de bilgisayardan yorumlara bakıp cevap yazıyorum. ama
      tüm gün bu bilgisayar kızımda. ders çalışıyor bunda. ama ancak bu saatte
      alabildim bilgisayarı.
      ben köyde çalışıyorum ama 10 dakikada kasabada ki evime dönüyorum. annemlerde
      bizim sokağın arka tarafında oturuyorlar. yani bana çok yakın.
      Çok şanslıyım onlara böyle yakın olmakla. burası doğup büyüdüğüm ilçe zaten.
      okulumda bu ilçeye bağlı ,çok yakın bir köy. gidiş geliş yapıyorum yani

      Sil
    2. Merhabalar.
      Gerçekten çok şanslısınız.
      Sağlıklı günler dilerim.

      Sil
  10. Bugün tam 11 saat önce buraya yorum yazdım, ama henüz görünmüyor. Demek ki diğer tüm yorumlarım gibi elbette açılacak ama öylece kalacak. Üzücü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah geldim geldim sevgili zeugma. yukarı da Recep beye de yazdım niye
      hemen yazamadığımı. ama okur okumaz yayınlamaya çalışıyorum.
      biraz kopuğum blog işlerinden, kusuruma bakmayın

      Sil
  11. Buhuru meryem adını çok seviyorum, siklamenden önce o ismi öğrenmiştim, Bursa'da yaşadığımız yıllardı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buhurumeryem adını bilen az aslında. ne kadar efsunlu bir isim değil miş?

      Sil
  12. Harika kareler, huzur dolu, sizin yeniyıl günlerinize bayılıyorum zaten, özenli buluşma sofraları şahane paketli hediyeler süpersiniz. Okula giderken yol değiştirip martılara denize uğramak ne güzeldir öyle, özenirim hep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeniyıl, doğumgünleri vb. bir araya gelme bahanesi aslında. bu ocak ayında da doğumgünü olan arkadaşlar var. onlar içinde toplanıyoruz, iş sonrası stres atma yöntemi hep. haftasonları herkes ailesiyle.

      Sil
  13. Merhabalar Öğretmenim.
    Sayfanızdaki güven olayı yeniden sağlanmış. Bunun için ne yaptınız da bu sorun düzeldi. Benimle paylaşır mısınız? Çünkü daha önce de bu durumdan şikayetçi olanlardan bir blogcuya daha bazı işlemler önermiştim. Birbirimize yardımcı olmak için yaptığımız işlemleri arşivde tutuyorum. Yine birine lazım olduğu zaman önermek açısından. "yazblogcu@gmail.com" elektronik posta hesabımdır. Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey, uyarınızı ve talimatlarınızı yapmaya çalıştım, demek işe
      yaramış. yoksa ben de böyle bir hata gözükmüyordu. dediğiniz gibi mavi renk yaptım o işareti. yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  14. Tavşan kulağı en sevdiğim çiçeklerden biri. Buhurumeryem adını ilk kez duyuyorum ama bu adı da çok hoşmuş. Hayatı sevdiklerinle, sevdiğiniz dostlarla paylaşmak, armağanlarla yeni yılı karşılamak güzel. Bulutlara bayıldım...ve son paylaşımınız olan duaya ben de 'Amin' diyor...şimdiden sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu, gönlünüzce bir yıl diliyorum.

    YanıtlaSil

Merhaba Cuma

                          '' Kendini sevmezsen başkasını nasıl sevebilirsin ?'' diye soruyor Tina Turner Mutluluk Sana Yakış...