29 Ekim 2021 Cuma

Cumhuriyet Cuması

                       Bugün Cumhuriyet Bayramını kutluyoruz. Bugün milletimizin hep birlikte kenetlendiği, birleştiği bayramlardan biri.. Sabah okula gidip kutlamamızı yaptık küçük köy okulumuzda. Çocuklar şiirler ezberledi, ellerine bayraklarını aldılar, sınıfı süslemiştik zaten . Minik gösteri bile hazırlamıştık , onu da sunduk bugün ailelerimize. 

                       29  Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!

                        Hafta boyunca çocuklarla etkinliklerimiz devam etti. Ama çok fazla grip, boğaz ağrısı ve kusma ile okula gelmeyen çocuk var etrafta. Biri iyileşiyor biri hastalanıyor . Sonbahar ile birlikte hastalık sezonunu açtık hayırlısıyla ne yaparız bilmiyorum.


                Okulun arka tarafına bahçe yapmıştık, bu hafta yavaş yavaş tohumlar çıkmaya başladı. Marulları ektiğimizden beri değişmediler galiba yerlerine alışıyorlar. İnsanın küçük bir bahçenin olması bile ne kadar güzel bir duyguymuş.


                    Yan bahçede hurma ağacı var. Trabzon hurması deniyor galiba bu türüne. Sonbaharı en güzel temsil eden ağaçlardan bence. Hem yaprakları hem meyvesi rengiyle tüm sonbahar boyunca neşe saçıyor etrafa.


Bu hafta okulda kurabiye yaptık. Biraz kızıl tilkiler hakkında bir şeyler okuduk ilk önce. Sonrasında boyadık bu güzel hayvanın resimlerini. Hadi kalıplarda var dedik bir de kurabiye yapalım deyip bu mis gibi kurabiyeleri çıkardık ortaya.


Bahçemizde ekilen marullarımız daha bebek..


                           Okul sonrası hava da harika olunca bisikletimle özlem giderdim. Kimseyi de almadım yanıma. Genelde yalnız gezmeyi seviyorum. Hele bisikletse konu herkesin temposu farklı oluyor. 


                   Kocaeli belediyesi son yıllarda harika çalışıyor. Deniz kenarında kilometrelerce hem yürüyüş hem de bisiklet yolu yapıldı. Ağaçlar yeni ekildi ama gün geçtikçe büyüyüp gelişiyorlar. Mesela burada ki çınar ağaçların 10 yıl sonra ki halini hayal edersek müthiş olacak.


                     Bazı yerlerde fazla beton kullanıldı ve burada ki ağaçlar kesildi ne yazık ki. Buna çok üzülmüştüm ama bizi yöneten insanların mutlaka çevreci olması gerekiyor. İnsanın bir ağacı keserken bin kere düşünmesi lazım.


Deniz olmayan bir yerde yaşayamam herhalde. Doğduğumdan beri kenarında yaşıyorum. Konu Marmara Denizi olunca ama içler acısı biliyorsunuz. Şimdi güzel gözüküyor ama biz yıllardır kirlilikten dolayı denize giremiyoruz.



                   Bu hafta sonu keklerimi yapmaya başladım mevsim de tam zamanı zaten. Havuçlu cevizli kek, bu sefer üzerinde muhallebi gibi kreması var. Ortasına da kremasını koydum. Gerçekten tam mevsimi, ev de yapılan kekin yerini hiç biri tutmuyor.

         
                Kitap okuduğum kadar dergi okumayı da çok seviyorum. Sabitfikir dergisine aboneyim. Özellikle Ters Karga sayfasını çok seviyorum, öneriyorum meraklılarına.


                     Bu hafta okuduğum kitap Karl Ove'un çocukluk yıllarını anlattığı kitap. Hangi ülke de yaşarsan yaşa çocukların yaptıkları, oyunları, davranışları birbirine benziyor. Hele erkek çocuksa genelde aynı yaramazlıklar yapılmış gördüğüm. Yazarın babası öğretmen ama çok sert ve kuralcıymış, Karl Ove daha çok nazenin erkek çocuklardan bu da sert babayla hep aralarında sorunların olmasına neden olmuş. Bir de değişmeyen bir gerçek var ailelerde; eşlerden biri ya çok sert diğeri de tam tersi çok yumuşak. 
Uzun uzun çocuk yaramazlıklarını okumak çok sıktı beni. Zaten her gün okulda gördüğüm konular olunca belki böyle hissettim ama zor bitirdim. Gerçi yazarın dili tam çerezliktir, hiç sıkmaz sizi.


                     Ev de okuyacak kitap kalmayınca kızımın alıp da bir kenara koyduğu kitaba başladım. O da zorlayıcı değil. Sanki eski filmlerden birini seyrediyorum . Daha kitabın yarısına gelmedim bakalım nasıl gidecek.


                    Okul çıkışı en sevdiğim eski eve gittim, etrafında gezdim dolaştım. Yanında dev gibi olmuş çam ve kavak ağaçları var. Rüzgarda o kadar kuvvetli ses çıkarıyorlar ki anlatamam sanki aralarında konuşuyorlar. Onları dinlemek, rüzgarı o sessizlikte hissetmek çok güzel.     Bu duygu için çok sık gidiyorum o eve. 






                   Bazı günler karavanda oturduk, özellikle çok rüzgarlı günlerde . Çünkü sıcacık ıhlamur eşliğinde dışarısını seyretmek çok güzel oluyordu.


Karavan manzaramız bir çok kampa göre çok güzel..


Bir hafta daha geldi geçti. Ne zaman oldu bunlar, nasıl oldu şimdiden yabancılaştım olan bitene. Bir taraftan güzel şeylerle hayat geçerken diğer taraftan çok hızlı geçmesiyle yetişemiyoruz. Yine de sağlık olsun diyelim..
Mutlu, huzurlu ve ağız tadımızla yaşayacağımız bir haftamız olması dileğiyle..






13 yorum:

  1. Merhabalar Sayın Öğretmenim.
    Sizin ve öğrencilerinizin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı kutlarım. Cumhuriyetle ilgili söylenmesi gereken o kadar çok şey var ki, bilinen şeyleri burada tekrar etmek istemediğim için, hemen hava durumuna geçmek istiyorum. Havalar gerçekten değişik bir şekilde soğumaya başladı. Ekim ayının tamamını yazdan kalma günler şeklinde çok rahat geçirirdik. Ancak, kaç gündür hem akşamları, hem de sabahları soba yakmak zorunda kaldık. Geçen sene böyle değildi. Öğrencilerinizin sık sık hastalanmaları da havaların gündüzleri bir soğuk bir sıcak gitmesinden kaynaklanıyordur. Çünkü, benim torunlarım da öyle bir gün okula gidiyorlarsa, bir gün gitmiyorlar. Sürekli hastalanıyorlar. Geçmiş olsun.

    Okul çıkışı gittiğiniz en sevdiğiniz ev; kendinize mi ait, yoksa bir tanıdığınıza mı ait? Bu eski evin size ayrı bir huzur verdiği yazınızdan anlaşılıyor. Ben de böyle yapıları çok severim. Benim de yazları kaldığımız babamdan kalma müstakil bahçeli evin önündeki çam ağaçlarının rüzgarda çıkardığı uğultuları dinlerim. Rüzgarlı günlerde içinde ıhlamur keyfi yaptığınız bu karavan size mi ait, yoksa, özel bir işletmeye mi ait?
    Dilek ve temennileriniz için bilmukabele çok teşekkür ederim. Selam ve saygılarımla. Allah'a emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Recep Bey.
      Bu ev bizim okulun olduğu köyde terkedilmiş bir ev. Okula da yakın

      olduğundan iş çıkışları oraya kadar gidip geziyorum etrafında. dediklerine göre burada yaşayanlar vefat etmiş. çocukları da bu evi ne yapacaklarını
      bilmiyorlar daha doğrusu kendi aralarında anlaşamıyorlarmış.
      karavan da bizim. bir senedir karavanımız var. bir yere gitmediğimiz zaman da
      eve yakın bir yerde parkettiğimizden gidip içeri de vakit geçiriyoruz.

      Sil
  2. Eski okulumda bizim de bahçemiz vardı. Hem açık alan hem de sera şeklinde bölmüştük. Neler diktik neler yedik o bahçeden, düşündükçe bile mutlu oluyorum :) Ayrıca kümesimiz de vardı, zaten köy okuluydu ve bu konuda imkanlarımız boldu ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa ne kadar güzelmiş. biraz hayvan beslesek mi diye bizde plan yapıyoruz ama
      bunlar farklı efor gerektiriyor. bu kadar bile yetiyor insana yine de..

      Sil
  3. Kutlu olsun Cumhuriyet Bayramımız :) O gittiğin küçük ev nasıl ilgimi çekti anlatamam. Hele o uzun serviye bayıldım. Sahibi yok mu, soruşturdun mu hiç? Bir bu eve, bir de karavana hastayım. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay sorma , ben de devamlı soruyorum kimindir niye boş diye. aslında
      ebeveynler ölünce çocuklara kalmış. onlarda kendi aralarında bu evin
      ne olacağına karar veremiyorlarmış. böyle başıboş kalmış ev.

      Sil
  4. Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun. Normalde ben küçüklerin seviyesine inmekte onları anlamakta zorlanırim.derim hep. Ama senjn minikleri gördükçe ana okulu öğretmenliği başka bir şey diyorum 💖 sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok saf ve çok enerjikler. Gün boyu beraber olmak çok zor
      ama yıllar geçtikçe uzanlaşıyoruz idare etmekte. Her yaşın
      farklı zorlukları var tabi ki.

      Sil
  5. merhaba sabit fikir dergisine nereden abone oldunuz?

    YanıtlaSil
  6. Okulun arka bahçesine ekilenlerin nasıl çıkacağını beklemenin heyecanı ne güzel. :)
    Bir de bisikletle yapılan sakin geziye imrendim, çok keyifli olmalı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç hafta içinde iyice büyüyecek. Roka tohumları hemen
      çıktılar. Biraz yağmurda yağsa serpilecekler. Sonrasında toplama
      zamanı :)

      Sil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...