15 Ekim 2021 Cuma

Cuma Gelmiş!

Bugün Cuma..
Biz Müslümanlar için haftanın en önemli günü. Bunca cuma yazısı yazarım ama inancımız yönünden önemini hiç yazmadım. Perşembe ikindi ile başlayan cumaya hazırlık tüm gün boyunca sürer. Allahın rızası için yapılan eylemlerimizin en çok değer bulacağı günü ne kadar da kolay harcıyoruz. İslam dini insan ilişkilerini en güzel şekilde düzenliyor zaten. Cuma günü de Kuranı Kerimde çizilmiş yollar açıkça belirtilmiştir. Özellikle Cuma Suresinde şöyle denir;

62:9 – Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrıldığınız  zaman, Allah’ı anmaya koşun, alışverişi bırakın Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. 

62:10 – Namaz kılındıktan sonra yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (nasibinizi) arayın Allah’ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz.

62:11 – Bir ticaret ve eğlence gördükleri zaman hemen dağılıp ona gittiler ve seni ayakta bıraktılar De ki: "Allah’ın yanında bulunan, eğlenceden ve ticaretten de hayırlıdır Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır".

Cuma günü yapılacakları ayrıntılı olarak da Peygamberimiz bize anlatmıştır.
'' Bir kimse cuma günü boy abdesti alarak elinden geldiğince temizlenir, saçını sakalını yağlayıp tarar veya evindeki güzel kokudan süründükten sonra câmiye gider, fakat orada yan yana oturan iki kimsenin arasını açmaz, sonra Allah Teâlâ’nın kendisine takdir ettiği kadar namaz kılar, daha sonra sesini çıkarmadan imamı dinlerse, o cumadan öteki cumaya kadar olan günahları bağışlanır.''
                Temizliği, güzel ilişkiyi, dayanışmayı, sohbet, birlikte olmayı bir vakte bağlayan ne güzel bir dinimiz var!
              Benim için bir hafta nasıl geçmiş bir bakalım arkadaşlar.  Ama başlangıçta sağlıkla, huzurla , muhabbetle bir haftayı geçirdiğim için çok minnettarım, çok çok şükürler olsun bugünüme.


Hafta içi hava birden soğudu , yağmur yağdı , bizde okulda sobaları yakmaya başladık. Ama dün tekrar yirmi derece üzerine çıktı. Okula gitmek için arkadaşımla bu durakta buluşuyorum saat 8.30 civarı. Üç Okul yolu üzeri olduğundan sabahın bu saatleri çok yoğun oluyor. Düşünün evimin önünde ki okulu bırakıp tayinimi yakında ki bu köye istedim ve 7 senedir gidip geliyorum.


Kızım ilkokuldayken şu gördüğünüz okulda 5 yıl çalıştım. Şimdi sabahları durakta beklerken karşımda bu okulu görüyorum. Beş yıl ne zaman geldi geçti, minik kızım burada büyüdü, bunca yıl ne zaman yaşandı diye düşünmeden edemiyorum. Hüzünle her sabah eski okuluma bakıyorum. 


                 Sonra köye gittiğimde kalbim ferahlıyor. Havası bile başka. Sisli ve kapalı havalar beni daha da sarıp sarmalıyor. Dünyanın kalabalıklığından başka bir dünyaya sığındığımı hissediyorum. Haftanın ilk günleri hava çok güzeldi. Bizde bahçede çocuklarla çok değişik bir etkinlik yaptık.



                                Doğadan topladıklarımızla gölge üzerine suratlar yaptı çocuklar..

                





Sonra da mandala oluşturduk..


Başka bir günde her çocuk kavanoz getirirek turşu kuruldu.



             Okul çıkışında kuzenlerimden biriyle buluştum. Tam çayı demleyerek balkona geçtiğimiz sırada öyle bir hava patladı ki görmeliydiniz. Elimizde çaylarla yağmuru izledik, sohbet ettik. Okul sonrası bana çok iyi geldi bu saatler. Akşam ki koşturmaya başlamadan dinlenmiş oldum.



Bu hafta iki kitap okudum. İlki sevgili Özlem ( Macerakitabım ) tavsiyesi olan Aydın Engin'in Frankfurt'ta yaşadığı 12 yıl sırasında orada yaptığı şoförlük macerası. Kolayca okunan anı kitabı. Yine Almanya ile aramızda ki farklara örnek oluyor.


Diğer kitap Ian Dallas'ın Müslüman olma yolunu anlattığı Gariplerin Kitabı. 1967 yılı Ramazanında Fas’ın Marakeş kentindeki Karaviyyun Caminde İslam dinini  kabul eden  Ian Dallas, Abdulkadir adını alıyor. 1976 yılında  Londra'daki ünlü Hyde Park’ta insanları açıktan İslama davet etmeye başlıyor. Aynı yı1 kendi cemaati  ile beraber Londra'nın kuzeydoğusunda 100 mil mesafedeki Norfolk'ta  10 yıl kadar yaşayacağı ''Müslüman Köyü”nü kurmağa başlıyor.

''Hasret. Ama hasreti çekilen şeyin ne olduğunu bilmiyordum. Bu ne bir insana ne de bir şeye yönelik hasretti. Görünce tanıyabileceğim bir şekli, koyabileceğim bir ismi yoktu, fakat o olmadan noksan kalıyordum. İçimdeki çalkantı ve huzursuzluk dinmiyor, benim olduğunu düşündüğüm hayattan beni uyandırıyordu, çünkü bu hasret dediğim şeyde daha önce tattığım hiçbir meyvede bulunmayan keskin ve lezzetli bir şey vardı."


                    Dizi film seyrediyoruz geceleri eşimle. İlk olarak Squid Game bitti. O kadar çok dizi ve film seyrettim ki dizinin en başında olayın zengin sapıklığı olduğunu anladım. Ama ne olacak duygusu ağır basınca devam ediliyor. Sonrasında The Modern Love dizi serisini bitirdim. Her bölümü güzel bir dizi. İlişkilere farklı bakış açılarıyla sımsıcak bir dizi.


                    Dünde canım Sonat ile buluştuk yine. Ankara'ya evlerine dönmek için hazırlık yapıyorlar anneciğinle. Hava güzelken dışarıda kısa da olsa okul sonrası buluşup sohbet ettik. Keşke hep burada olsaydı da iş sonrası yorgunluk çayları içip konuşsaydık. 
Güzel ve koşturmacalı bir hafta daha geçti. Yapmak istediğim bir çok şey var gün içinde ama zaman uçup gidiyor, bir anda sanki gece oluyor, yorgun bir beden kalıyor günün sonunda koltuğumun üzerinde. Her gece hoop tekrarı yaşanıyor ama elden ne gelir yaşam böyle bir şey işte.
Herkese hayırlı cumalar diler, mutluluk ve esenlik hayatımızdan çıkmasın isterim..






11 yorum:

  1. Benim ilk işim de Mudanya'da çok tatlı bahçeli bir anaokulunun müdürlüğünü yapmaktı. 1 ya da 2 sene tam hatırlayamadım şimdi, geçmiş zaman öyle tatlılardı ki, sabah geldiğimde sınıflara girer öğretmenlere ve çocuklara günaydın derdim mutlaka ve hepsi koşup bana sarılırdı, kaç defa düştüm yere :)) Şimdi ben de o okulun önünden geçerken (el değiştirdi ama hala anaokulu) gülümseyerek anıyorum o günlerimi... Güzel Cuma'lar <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük yaş çocuklarla çalışmak çok zor aslında hele bir de sınıflar kalabalıksa. Neyse ki yıllar sonra köy okulunda az çocukla olduğumdan keyifle yapıyorum bu işi. ama anasınıfı öğretmenliğinin hiç bir değeri yok . herkes 2 aylık kursla bu branşın
      öğretmenliğine başlıyor. yıllarca bir çok sorunla boğuştuk, emekli olacağım
      değişen bir şey yok. emekli olunca bir anaokulu aç diyorlar ama
      yakınından geçmem, öyle yoruldum ki anlatamam. tek tesellim yaş grubu olarak
      insanın en saf ve masum dönemi ve onlarla günümü geçirdiğim için
      çok mutluyum.
      mutlu haftasonları canım :)

      Sil
  2. Bol okumalı, keyif dolu izlemeli, uzak-yakın diyarlara ait çokça hayalli -hatta bazı hayallerin gerçeğe dönüşmesine de itirazım olmaz-, ama her şeyden öte sağlıklı bir kış geçirelim ve seneye heybemizde biriken güzel anılarımızla yine, yeniden buluşup tatlı sohbetler edelim, şahane sahilimizde uzuuuun yürüyüşler yapalım Buket.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kış geliyor ve uzun gecelerini düşünmek bile içimi ısıtıyor Sonat. Her mevsimi
      seven biriyim. Kış gecelerini özellikle çok seviyorum, sanki her şeye yetişiyorum
      bu gecelerde. Dileklerin çok güzel, sağlıkla geçer ve yaza kavuşuruz
      umarım. Sabahları erken kalkıp deniz kenarında ki yürüyüşlerimi
      şimdiden özledim. size de hayırlı yolculuklar :)

      Sil
  3. Hayırlı cumalar canım
    köydeki çocukların şansıymış, senin o köye tayinin çıkması demek ki
    müslümanın kavramlarının içi boşaltıldı, anlamları kaydı. cemaat gibi sohbet gibi bir ara ergenekon vardı. çok üzücü çok. bize özel kavramları bozuk para gibi harcadık.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ucundan da olsa tutmalıyız, kendi çocuğuma bile bu değerleri
      vermekte zorlanıyorum. öğretmen olarak çok çaba harcamalıyız. sen de lise de
      öğretmensin, bu veballeri nasıl yerine getireceğiz bilmem. herkes üzerine
      düşeni en iyi şekilde yapmalı ama bunu bile çok geç anladım. Allah bundan
      sonra iyi ve faydalı bir insan olmamızı sağlar inşallah.
      hayırlı günler canım..

      Sil
  4. Çocuklar gerçekten ne çabuk büyorlar şu ara bende sıkça düşünüp hüzünleniyorum. Sizin okul etkinliklerinize bayılıyorum gölge oyunu da süpermiş, o minik eller birde turşu yapmış maşalllah :)

    YanıtlaSil
  5. Havalar soğumaya başladı yine.. :( Çocuk gölgeleri ile fotopraflara bayıldım :)

    YanıtlaSil
  6. Draga mea,
    Toate sunt bune si frumoase la tine, observ iubirea cu care le oferi mai departe!
    O toamna de aur sa ai in continuare!
    Imbratisati,
    Mia

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...