13 Ağustos 2024 Salı

Almanya'dan Döndük; Nürnberg

                       Yine bir seyahatin sonunda hem mutlu hem hüzünlü, baya bir yorulmuş halde evimize döndük. Seyahatlerin en güzel taraflarından biri de eve dönüş galiba. Rutinlerini bile özlüyorsun. Tertemiz çarşafların, yumuşacık yastığın, terlikle gezdiğin temiz evin, taze fasulye yemeğin, meyvelerin, sabah kahvaltıların, kitap dolu sehpan...Daha bir dolu şey..

Ama seyahat olmasa katlanılır mı bunca olumsuzluklar, ülke ve dünya mecburiyetleri, çalışma hayatı..Kış ortalarında kızımda alman okulunu kazanmış olmasından gelen bir heyecanla uygun uçak bileti bulmuştuk Almanya'ya. Hesaplarımıza göre Pelin bir yıl boyunca bu dili öğrenecek, oraya gittiğimizde de bizi gezdirecek, dolaştıracak. Bizim kimseyle muhatap etmeyecekti. Haziran sonunda almancanın son kuruna kadar da geldi çok şükür. Sadece bir sınavı kaldı, eylülde onu da verirse kendi bölümüne başlayacak kısmet olursa. Ama bunlar bizim beklentilerimizdi, Almanya'da geçirdiğimiz 12 gün boyunca bir cümle almanca konuşmadı inattan. Bizde büyük hüsrana uğradık, bir daha senle bir yere gitmeyeceğiz diye tartıştık durduk. Yok arkadaş 20 yaşına gelse de insanın inadı değişmiyormuş. 

Gezmek güzel şey yine de. Aile içi kavgalar olsa da :) Küçükken ayrı bir dert bu çocuklar, büyüyünce başka..Valla büyüsünde bir nefes alalım diye boşuna beklemeyin.

Neyse ucuz bilet bulduğumuz için Nürnberg'e gittik yoksa başka bir nedeni yok. Millet genelde yeni yıl zamanı gidiyor, dolu tezgahlar, pazarlar açılıyor biliyorsunuz. Biz bu şehirde 4 gece kaldık. İnsanlar gelip bir günde de geziyor ama bizim için çok yorucu oluyor artık oradan oraya koşturmak..


            Nürnberg konaklama için merkeze yakın Astoria Apart seçtik. Bir çok otele göre fiyatı uygundu. Temiz, her detay düşünülmüş bir apartman dairesi. Mutfağı da olması güzeldi, en azından bir çok öğünü daha hesaplı yapıyorsunuz. Zaten yanımda peynir, zeytin, çay götürmüştüm. Aynı evimizde ki gibi kahvaltımızı yaptık her gün. Böyle apartların iyi tarafı istediğiniz saatte kahvaltınızı yapmanız oluyor. Yoksa otellerde yok saat sabah 10'a kadar kahvaltıya koştur falan insanı geriyor.


Sabahları en büyük zevkimde markete ekmek almaya gitmek oluyordu. Almanya'nın da harika hamur işleri var. Onarı alıp eve geliyor, çayı demleyip kahvaltıyı hazırlıyordum.İnanın bu işlere hiç üşenmem, zevkle yaparım.
Sonra da şehri gezmeye çıkıyorduk. Fazla koşturmadan, bir yerleri arayıp durmadan, artık karşımıza ne çıkarsa deyip her gün neredeyse 25 bin adım atmış oluyorduk.

                     Şehre tarihi surlardan girerek Old Town'a ulaşıyorsunuz. Eski şehir Pegnitz nehrinin kenarını çevrelemiş. Bu şehir aslında 2. Dünya savaşında neredeyse tamamen yıkılmış. Hatta Hitler'in en sevdiği şehir deniyor. Nazi mitingleri şehrin meydanlarında yapılmış. Sonrasında Nazi liderlerinin yargılandığı şehir burası. Hatta filmi de var biliyorsunuz.

          Şehir onca yıkılmışlığına rağmen çok iyi toparlanmış. Tarihi mekanlar çok güzeldi. 


                        İlginç çeşmelerden biri bu mesela. 1984 yılında Beyaz Kule’nin olduğu meydana yerleştirilen “Evlilik Heykeli”  Avrupa’nın en büyük figürlü çeşmesi olarak kabul ediliyormuş. Heykel aşık olmanın ilk aşamalarından ölüme kadar altı sahnede evlilik hayatının iniş ve çıkışlarını gösteriyor. Hans Sachs’ın eşi için yazdığı “Acı-Tatlı Evli Hayat” şiiri Evlilik Çeşmesine ilham olmuş ve çeşmenin dışında yatan kalp üzerine yazılmış.



                 Dürer Evi, Rathaus, Oyuncak müzesi, Fembo House, Handwerkerhof,  Kuntsburker gibi bir çok tarihi mekanı var. 
Saatlerce yürüyüş sırasında neye rastlarsak uzun uzun inceledik. Tarihin en güzel örmekleri bu şehirdeydi.


En güzel zamanlar tabi ki yorgunluk kahvesinin içildiği saatler..


Açık hava pazarları gezmek için çok güzeldi..
          Daha bir çok fotoğraf var şehre ait. Bir de video çektik orada olduğumuz günlere ait. Seyredip abone de olalım arkadaşlar :)












17 yorum:

  1. Harika bir yazı olmuş sevgili Buket, başka yerler başka kültürler tanımak çok kıymetli, keşke imkan ve vakit olsa da hep gezsek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim motive edici yorumun için. Gezmek için zaman, enerji, para ve sağlık başlıca şartlar gerçekten.

      Sil
  2. Harika bir gezi. 😅 Her yer tarih kokuyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet her yer yıkılmış aslında dünya savaşında. A ma yine de şehri
      çok güzel yapmışlar.

      Sil
  3. Nürnberg - ön yargılı olmasam da adıyla, geçmişiyle hep bende olumsuz çağrışımlara neden olur. Özenle hazırlanmış, görselle zenginleşmiş bu güzel gezi yazısından sonra daha farklı düşüneceğim sanırım.
    İçtenlikle söylemeliyim; Ben Pelin'den yanayım bu kez. Yabancı bir ülkeye tam uyum sağlayana kadar insan ana dilinde konuşmayı, anlamayı, anlatmayı, anlaşılmayı özlüyor. Kavuştuğunuz o günlerde suskunluğu o yüzdendir diye düşündüm. Sonraki gezilerinizde onun sizlere gelişmiş Almancasıyla rehberlik yapacağı günler de çok uzak değildir .
    Videoyu tekrar izleyeceğim. İzlediğim bölümlerden öyle çok şey öğrendim ki.
    Sayfanızın sonundaki rengârenk çiçekler ne güzeldi.
    Emeğinize sağlık.
    Selâm sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Makbule Hanım yazıp katkıda bulunduğunuz için. Dün Momentos'la konuşup sizinde kulaklarınızı çınlattık. Biz Almanya'dayken
      ne kadar güzel bir buluşma gerçekleştirmişsiniz. Ben de gelmek, tanışmak
      isterdim. Bir gün o da olur umarım..

      Sil
  4. nünberg duruşması adlı film var yaaa :)

    YanıtlaSil
  5. Videoyu da izledim, mimariye, şehrin dinginliğine, kalabalık olmayışına bayıldım. Üçgen kırmızı çatılar direkt masalsı hava katıyor. Çok hoş, gerçekten de çok hoş. Darısı çirkin kentlerin başına diyelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O çatılar bile ne kadar güzel değil mi?
      Bir de masalsı köyler gördük ki onları da tek tek yazacağım kısmetse..

      Sil
  6. Sanırım geçen yıl havada çok leylek gördünüz siz, helâl olsun valla, gezgin diye size derim ben:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enerjimizi toplayabilseydik eylül okullar açılmadan da bir yere gitme düşüncemiz vardı ama yorgunum hala :)

      Sil
  7. Hoş geldiniz diyeceğim ama bensiz Almanya çekilir mi :))) Birdahakine inşallah..

    YanıtlaSil
  8. Pek güzel bir gezi olmuş, içinize sinsin. :)
    Ergenle takışmak faslına gelince, olur böyle, siz onlardan bir şey beklerseniz verilmemesi kuraldır. :)) Canları sağolsun.
    Mutlaka seyahatten kulağında bir şeyler kalmıştır, onun için iyi olmuştur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok güzel oldu bu gezimizde. Almanya'nın farklı kentlerini
      gördük, gezdik daha ne olsun!

      Sil
  9. gezilerini takip etmek çok zevkli. hoş geldin yurda

    YanıtlaSil

Cuma Geldi!

                         İki haftadır yani eylülün başlamasıyla beraber yerde miyim gökte mi bilmiyorum. Uzun bir yaz tatilinden sonra işe b...