2 Aralık 2019 Pazartesi

Kasım Okumaları

                       Kasım ayında okuduklarıma şöyle bir bakalım isterseniz. Artık özenle seçilmiş, vakit kaybettirmeyecek, bana ''çok şey'' katacak, günün modası olmayan kitaplar seçiyorum. Bu ay okuduklarım her kitaptan farklı tat aldım ve kısa notlar tuttum sizin için. 
                 1. Tufandan Önce
                 Mustafa Kutlu'nun bir nefeste okunan, bizden birilerini anlattığı, evet aynen böyle oluyor bu olaylar dediğimiz her satırında, ama düşündüğümüzde çokca ders çıkaracağımız Anadolu'nun bir kasabasında geçen olaylar örgüsü Tufandan Önce. Hala Mustafa Kutlu okumadınızsa hemen alın derim. 




                2. Ali Şeriati İle Birlikte
                Eşi Puran Şeriati tarafından yazılmış kitap elimde ki. Ali Şeriati, hem İslam düşüncesini hem Batı düşüncesini derinlemesine kavramış ender simalardan biri. Asıl adı Bibi Fatıma Şeriat Razavi olan Puran Şeriati her eş gibi destek olmuş, yol ve ömür arkadaşı. Ali Şeriati okumadan eşinin kaleminden hayatını görmek istedim ve bu kitabı aldım. Daha önce yalnızca bir kitabını okumuştum Ali Şeriati'nin. İran gibi bir toplumda korkmadan sesini çıkarmış ve dava adamı olmuş kısacık yaşamında. Geçen sene vefat eden Puran Şeriati'nin yüzü gözlerimin önünde hep. 
Kitabın yayınevini ve çevirisini hiç beğenmedim ama. Öyle çok imla hatası ve düşük cümlelerle doluydu ki okumadan bir lezzet alamadım. Ama birinci ağızdan yaşamöyküsüne tanık olmak ayrı mesele..



                3. Yalnızlık Sözleri:
                Ali Şeriati ilgimi çeken bir düşün adamı,  sürekli devrimci kalmayı savunan sosyalist bir düşünür, fikirleriyle oluşturduğu rahatsızlıktan ötürü islam aleminde tepki gören bir entellektüel. Yalnızlık sözleri 2 cilt. Kütüphanede yalnızca 2. si olduğundan bundan başladım. Kitap kendi dünyasını yansıtan monologlardan oluşuyor. Okumak, bahsettiklerini anlamak için bazı bilgilere muvaffak olmak gerekiyor. Kırgınlıkları, öfkesi, umutları satırlara işlemiş, hissediyorsunuz. Kitaptan küçük bir alıntı;
                ''Şiir, kırılganlığın dilidir. Özlemin kırılganlığıdır, nefrettir; şiir görkemdir, şikâyettir. Şiir, duvarın arkasında, duvarın öte tarafındaki eşinin yolunu gözleyip söz söyleyen ruhun tutkunluğunun ve kırılganlığının dilidir.''


4. Zaman Aynası Namaz
Senai Demirci ve Ali Mermer tarafından kaleme alınan "Zaman Aynası Namaz" kitabı Bediüzzaman Said Nursi'nin Sözler kitabında yeralan ve namazın beş vakit olarak em-redilmesinin hikmetlerinin anlatıldığı 9 sözün açıklandığı bir yapıt. 
İnanan ve namaz kılan her insanın lezzet alacağı bir kitap.


                     Tüm ay boyunca yalnızca 4 kitap okumuşum. Ama kitapların ince olmayışı ve kitabın yanında devamlı dergi de okumuş olmam avuntum. Hiç yoktan iyidir diyorum. Kitaplar zekayı kibarlaştırır diyen Cemil Meriç'i anarak hayatımızdan hiç eksik olmasınlar diyorum.




7 yorum:

  1. İlk kitabın adına Tufandan Sonra demişsin 2 defa amaaaa kitabın üstündeki ad tufandan önce :D Okurken atıştırmalar, yudum yudum sıcak bir şeyler içmeler... Sahlep sezonu başlamadı mı? derken gördüm bile..Yine de biraz tarçın aradı gözlerim. Bulabilirsem ben de yapayım ve kalın güzel bir kitap alayım önüme.. Mutluluk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahaa:) ya nasıl bir yanlış yapmışım:)
      çok dikkatlisin,hemen düzelteyim. teşekkür ederim..

      Sil
  2. kutlu ve şeriati ikisini de okumadım daha ikisi de aklımda teşekkürleer :)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir dilek :)
    Seçtiğiniz kitaplara hayran kaldım, çok okunanlar tarzının tamamen dışında ama insanın ruhunu besleyecek türde. Farkındalık için teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Mustafa Kutlu'nun bir kitabını öğretmenler odasına bırakmışlardı. Bu kitabını da yeni duyuyorum. Merak ettim.

    YanıtlaSil

Cuma Gelmiş!

                     Bir cuma akşamı daha birlikteyiz. Kasım geldi geçiyor bile. Her cuma ne ara bitti bu hafta diyorum, koca bir girdaba gi...