16 Haziran 2023 Cuma

Tatil Cuması




                       Bu hafta oldukça koşturmalı, yorgunluk ve hastalık dolu günlerle geçti. Hastalık dediysem çok önemli değil aslında, geçen hafta bahçede çok çalışıp terleyince boğaz ağrısı, halsizlik, nezle yerleşti vücuduma. Oysa cumartesi günü dinlenmeye karar vermiştim, çayımı demlemiş dergi ve kitaplarımı almış balkonumda güzel saatler geçirmiştim. Bir ara içeri girip odasında ders arası veren kızıma laf attım. Karşılığında daha önce de bir çok kez yaptığı gibi ters bir karşılık veren kızıma patladım. Bu patlamalar genelde bende katlanarak çoğalan kavgaya dönüşür. En sonunda da sinirden ağlayarak odama çekilirim. Tamam çok yanlış ama çok üzüldüğüm, haketmediğim davranışlara maruz kaldığımdan sakin kalamıyorum. Güzelim hafta sonum aile içi bir krize neden oldu, ne içtiğim çayın keyfi kaldı ne okuduğum kitapların. Neyse geldi geçti bu krizde ..
Şimdi oturduğum evim de bahçeli biliyorsunuz. Bahçe şu günlerde kendi halinde takılıyor, tüm gün çalışınca buraya enerji kalmıyor. Yine de bahçenin en güzel zamanı. Ortancalar, yasemin ve galalar coşmuş durumda.


Okula gidip sabah sobanın yanında biraz takılıyoruz çünkü köyde hava soğuk oluyor. Okulda her sene haziranın onuna kadar sobalar yanar. Binaların içi çünkü soğuk. Biliyorsunuz bu hafta okullarında son haftası.
Bizim çocuklara ayraç yaptırıyorum ya sürekli, bu sefer ayraca beni çizin dedim. Üç kız öğrencim böyle çizdi. Hatta instagramda yayınladım, bir takipçi bana '' Resimlerde eller çizilmemiş, çocuklara vuruyor musunuz ? '' diye sormuş. İlk okuyunca çok şaşırdım ama sonuçta beni tanımıyor ve üç çocuğun böyle elsiz resim çizmesi de ilginç değil mi?
Ama bana özel çizmiyorlar, tüm resimlerinde el çizmiyorlar. Ayakkabıyı bile son zamanlarda benim öğretmelerimle çizmeye başladılar.



Okula giderken bizim mahallede ki bir apartman girişi dikkatimi çekti. Bahçe duvarını boydan boya kırmışlar. Oysa ki tam girişte bahçe kapısını sarmış kocaman bir yasemin vardı. Kökünden sökmüşler. Tamam bahçe duvarını yeniliyor olabilirler ama niye böyle yok etme özelliği var bu insanlarda anlamıyorum.



Hafta boyunca kitap okumalarıma devam ettim tabi ki..


Seyretmediğim Agnes Varda filmi ve Bergman'ın bir belgeselini de izledim.



Kuzenimin doğum günü için bir gece bir araya geldik.. Sonra ki günlerde velilerimle birlikte piknik yaptık parkta.


Erkek kardeşim benden 4 yaş küçüktür ve üniversite de okumadan lise sonrası şehrimizde bulunan fabrikada işe girmişti. Eyt geldi çattı ona da ve hiç düşünmeden emekli oldu. Hayat böyle bir şey işte, üniversitelerde okursunuz, en iyi maaşları alırsınız belki ama asıl önemli olan böyle bir şansınız oldu mu hiç? Bir çok insanın ömür boyunca çalışıp elde etmeye çalıştığı huzuru büyük bir şansla eerken yaşta ele geçirdi. ( MaşaAllah!)
Böyle arttık keyifler yaşıyor .. Fotoğraf onun hikayesinden..



                        Bağevimizde işler devam ediyor. Evimiz çok küçük olduğundan bir çok ıvır zıvırı koyabileceğimiz ardiye yaptırdık. Gelen her usta bahçeyi mahvediyor, haftalarca yapmaya çalıştıklarım bir an da yok oluyor. Bahçe de bana yardım edecek birini bulmuştuk, geleceğini söylediği halde gelmedi. Ben de kendim yapayım dedim ama işte öyle çok yoruldum ki o günün gecesine hasta oldum. 


O gün neler yaptık videosunu çektim. Buyrun burada..


                    Kitaphaber sitesinde aylık gezi yazıları yazıyorum. Bu ayda keyifli bir yazı yazdım arkadaşlar buyrun işte yazım  



Bugün karneleri verdik. Hatta bu sene benim son senem okulda, öğretmenlikte ve iş hayatında. Çünkü ben de eyt emekliliği için başvurumu yaptım. İstesem devam edebilirdim ama bende kardeşim gibi düşünüyorum, her şeyi tadında bırakmalı ve daha gücümüz varken şu iş hayatı çarkından kendimizi kurtarmalıyız. 
Bugün velilerim ve öğrencilerimle vedalaştık, büyük bir heyecan, belirsiz bir gelecek ve burukluk yaşıyorum ama her şeyi oluruna bıraktım artık. 
Bu hafta da böylece bitmiş oldu..









 

16 yorum:

  1. Bu EYT işi çok acaip, gencecik insanlar emekli oldu. Önce bana ters geldi açık söyleyeyim, diyelim 50 yaşındasın (daha bile erken olabiliyor sanırım bazıları) yani önünde ortalama 25-30 senen daha var ve çalışmamaya karar veriyorsun. Halbuki tam meslekte bir yere geldin, bildiğini aktarma dönemindesin. Sonra tabii Türkiye şartlarına bakınca insanlar mutsuzlar genelde istemedikleri işlerde ya da ağır şartlarda çalışıyorlar ve bıkıyor, yoruluyorlar. Böyle bakınca hak veriyorum... Umarım gençler anne babaların istediği işi değil kendi severek yapacakları işi seçer ve uzun zaman da çalışırlar çünkü bakıyorum da hazırlıksız (hobisiz, hedefsiz, hayalsiz) emekli olanlar bir süre sonra emekli psikolojisine girip gerçekten yaşlanmaya başlıyorlar.. Üzülüyor insan..
    Yasemine bayıldım, nasıl güzel sardırmış, nasıl kokuyordur misssss gibi <3
    Ve geçmiş olsun tabii, ayrıca iyi tatiller :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın eyt ile kardeşim işte 46 yaşında emekli oldu üstelik erkek Çalışma hayatından sonra emekli olunca insanlar hızla düşüşe geçiyor. Çalışmak insana iyi geliyor aslında ister severek yapsın ister sevmesin. Ben eyt olmasa zaten seneye emekli oluyordum zaten yaşa bağlı olarak. Ama hangi yaşta insan emekli olmalı gerçekten, hangi yaşta hangi meslek bitmeli araştırmalı. Şu an ki yaşım bana göre ideal bırakma da. Ama benden on yaş büyük olup aynı mesleği yapan ve bırakmayı düşünmeyen de çok. Ben her ne kadar öğretmenliği sevmiş olsam da gücümün yerinde olduğu noktada bırakmayı uygun görüyorum. Ruhum, vücudum öyle yoruldu ki bir beş sene hiç bir şey yapmadan oturabilirim. Bizim branş aralıksız çalışma saatleri, diğer meslektaşlarından tecrit edilişinle, sınıfların yaş grubunun küçük oluşuna rağmen hınca hınç dolduruluşuyla yıllarca yıprattı . He bu bana göre böyle, kalanlar devam etsin. Önümde inşallah 20-30 yıl vardır da artık kafama göre takılırım :)

      Sil
  2. Geçmiş olsun. Emekliliğinde hayırlı huzurlu olsun.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Yerleşim yeriniz çok güzel. Yerleşim yerleri bana göre barınmanın temelidir. Yerleşim yeriniz ne kadar güzel olursa, onun üzerine kurduğunuz kurguladığınız her şey de güzel oluyor.
    Nihayet tatile girdiniz. Mesleğini severek icra eden öğretmenler, öğrencilerinden ve okuldan ayrı kalacağı için üzülürler. Günler çok çabuk gelip geçiyor. Siz hiç merak etmeyin, bir de bakmışsınız ki, güz gelmiş okullar açılmış.
    Size yeni evinizde sağlık, sıhhat ve afiyetler içinde mutlu ve huzurlu bir yaşam dilerim. Evin videosunu da izledim. Allah size hem maddi, hem de manevi açıdan güç kuvvet versin.
    Sağlık ve esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,
      Dediğiniz gibi yıllar, günler hızla geçip gidiyor. Okullar kapandı eylüle tekrar
      açılacak ama ben bu yaz emekli oluyorum kısmetse. Darısı devam edenlere :)

      Sil
    2. Merhabalar.
      Emekliye ayrılacağınıza sizin adınıza sevindim, okulunuzun ve öğrencilerinizin adına da üzüldüm doğrusu. Keşke gücünüz yetiyorsa, biraz daha devam etseydiniz. Mutlaka kendinize göre haklı planlarınız vardır. Bizler dışarıdan olayları hep kendi penceremizden bakarak değerlendiririz. Emekli olma düşüncenize elbette saygı duyarız.
      Sağlıcakla ve esen kalın.

      Sil
  4. Selam geçmiş olsun, hayırlı olsun, güle güle kullanın. Hepsini bir cümleye sığdırdım. Aslında her biri uzun yazılacak hikayesi olan yaşantılar. Bu havalar galiba hepimizi hasta ediyor. Kızlar ve anneler annemle ben de anlaşamazdım. Sürekli didişirdik. Anlık şeylerdi. Kendinizi üzmeyin. Galiba hasta olunca farklı oluyor. Şimdi kızımla konuşacak zaman bile yok. Onun çocukları ve kendine ait hayatı var. Bazen çok bunaldığımda danışırım. Verdiği akıl ile olaylara farklı bakmaya çalışırım. Eviniz çok güzel Selçuk ta ağbimin öyle bir evi var. Çok emek veriyor. Ama hem onu hem bizleri mutlu ediyor. Emeklilik hayırlı olsun, çalışma hayatımız yakın. 28 yıl 8 ayda emekli oldum. Emeklilik güzel. Siz keyfini çıkartırsınız. Benim on bir yıl oldu. Özlediğim şık giyinip sınıfın karşısına geçip Felsefe, Psikoloji vb dersleri anlatmak. Onu da yıllarca Taksav Tiyatro festivalinde telafi ettim. Çiçek ve plaket vererek. Pelin hanım yeni yaşantınızda mutluluk ve sağlık diliyorum. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel şeyler yazmışsınız. Kızlar anneleriyle hep didişiyor galiba. Sonrasında
      o da hayatını kuracak ayrı olarak belki de özleyeceğim bu didişmeleri, ne diye
      bunu şunu yaptım diyeceğim. Emekli olduktan sonra da bir çok şeyi özleyeceğim ama biraz da kendime ömür ayıracağım :)

      Sil
  5. Emekliliğiniz şimdiden hayırlı olsun, gelecek size ve sevdiklerinize sağlık ve huzur getirsin, bir de işbilir ve çalışkan , sözünün eri ustalar nasip etsin inşallah...

    YanıtlaSil
  6. Hayırlı uğurlu olsun. Güzel meşguliyetlerinle şahane bir emeklilik yaşayacaksın Buket. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Hobileri pek çok olan bir insan olarak erken yaşta emekli olsam heralde en az bir on farklı iş kurar muhtemelen de batırırdım ama canım sağolsun be. Erken yaşta emekli olamayıp da böyle özgürlüklerim olmayacak diye üzülüyorum. Hoş işimi seviyorum ve çalışırken mutluyum ama öyleyim diye de hep mi çalışmak zorundayım? Emekliliğinizi kutlarım, evinizde de mutlu sona yaklaşılmış gibi.. :) O yasemine nasıl kıymışlar ya hiç mi güzellikten anlamaz bu insanlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emekli olursam yine iş yaparım diyorsun yani :)
      Ya ben artık şu çalışma hayatını kafamda iyice bitirdim ama zaman ne
      gösterir bilmiyorum. Biraz dinlenmek istiyorum artık.

      Sil
  8. Benim yorumlar sıklıkla spama düşüyor sanırım. Yine öyle mi oldu bilemedim, ama, emeklilik hayırlı olsun demeden geçmeyeyim istedim.
    Sevgiler. :)

    YanıtlaSil

Merhaba Cuma

                          '' Kendini sevmezsen başkasını nasıl sevebilirsin ?'' diye soruyor Tina Turner Mutluluk Sana Yakış...