10 Mart 2013 Pazar

Kader / Destiny


                          ''Ölümü bilen,  onun bilincinde olan bir yaşam,  yaşam sürecinin her anında ölümü yaşama katarak,  yaşamı bilinçli kılar  -  ölümü yaşamdan koparmadan,  ama ölümün yaşamı kaplamasına da izin vermeden,  ölümü, her an,  yaşam kılar.''
 diyor  İşte   adlı  kitabında  Oruç  Ouroba ..
                        Bu  sözleri  not almışım defterime.. Az  önce   Der  Müde  Tod  filmini  izleyince  aklıma  gelmişti  yazdığım.  Çok  eski  siyah-beyaz  filmleri  seyretmeyi  severim.  Bu  filmi de  seyretmeye  başladığımda  daha  önce  hakkında  birşeyler  okuduğum  aklıma  gelmişti.  Film de  iki  aşığın ölümle  karşılaşması ,  ölüm  meleğinin  birinin  canını  alması, diğerinin  peşlerine  düşmesi işleniyor.  1921  yapımı olan  filmi  Fritz Lang  çekmiş. Film  hakkında  araştırma  yapınca Alman ekspresyonizmin  en önemli  ilk örneklerinden  biri  olduğunu  öğrendim.  Bana  seyrettiğim Bunuel  filmlerini  hatırlattı. Zaten  Bunuel'i  etkileyen bir yönetmenmiş.  Bu  film  aynı  zaman da  Hitchcock'un  favori  filmiymiş.
Film de  ki  aşıklardan  kadın  olan  ölüm  meleğine  yalvarıyor.  Sevdiğinine  tekrar  can  vermesi  için.  Ölüm  meleği  sembolik olarak  yanan  üç  mumu  göstererek  ,  üç  kişinin  hayatlarını kurtarmasını  istiyor. Burada benzer durumlara  sahip üç  hikaye seyrediyoruz.  Ölüm  bunlardan sonra eğer  bir  saat içinde  kendisine bir hayat  getirirse  kızın  dileğini gerçekleştireceğini söylüyor. Kız  hemen can aramaya  çıkıyor.


                                   

                             İlk  aklına  gelen  daha önce  kendisine  yardımcı  olan eczacı. Adam  bir tek  nefesini bile  vermeyeceğini  söylüyor. (  bu arada  söylüyor  diyorum ama film sessiz aslında )  Ondan  ayrılarak  dilenciye gidiyor , ona bu sefil hayattan  kurtulabileceğini  söyleyince  dilenci hemen  heyecanlanıyor ama hayatını istediğini duyunca onu  kovuyor.  Sonra  ihtiyarların çoğunlukta olduğu  hastaneye  gidiyor. Herkes böylesine yaşamaktan  mutsuz,  sıranın   kendilerine gelmesi için  hevesli gözükmektedir.  Kız  bunları  duyunca umudu artar.  Sorduğunda  herkes  kaçışır. Kimse durumu  ne  kadar  kötü  olursa olsun  yaşamdan  vazgeçememektedir.

                                   

                    Filmin  sonunda  ne mi  oldu?  İsteyenler  burada  seyredebilir.  İlgimi  çeken filmde  ki  ölüm rolüyle  Bernhard  Goetzke  oldu.1917  ve  1961  yılları  arasında  130 film  de  bulunmuş. Tipiyle,  oyunculuğuyla çok  etkileyici.  Diğer  filmlerini de bulabilirsem  seyredeceğim..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...