10 Kasım 2023 Cuma

Bugün Cuma


                    "Bir kentte yolunu bulamamak çok da önemli değildir. Ama bir kentte bir ormanda kaybolur gibi kaybolmak için eğitimli olmak gerekir.

Yürüyüş, sadece flanörlük boyunca kendi hakkında düşünmek için bol zaman bıraktığından değil, bazı durumlarda da geride bıraktığımız zamana götüren, belirsiz ve bulanık anıları ortaya çıkaran bir yol çizdiğinden yeniden kavuşulan bellektir kimi zaman. Yürüyüş bu durumda ölümle, özlemle, hüzünle yan yanadır; bir ağacın, bir evin, bir ırmağın ya da bir çavlanın, kimi zaman bir patikanın ya da bir sokağın dönemecinde rastlanan yaşlı bir yüzün sayesinde zamanı uyandırır. Şöyle diyor Pierre Sansot: "Yol çizgisi sadece maddi bir şey değildir, görünmez işaretler de vardır yolda, bu işaretler olmasa yol kaybolur ve biz yolumuza devam edebilsek de aynı yol üstünde olduğumuzu söyleyemeyiz.."

Diyor ya Breton Yürümeye Övgü'de, sokakta dağda bayırda nerede olursa olsun yapılan gezmeyi, adımlamayı, yürümeyi anlamlandıran her okumayı çok seviyorum. Güzel yürüyüş yollarına rastlamayı daha çok seviyorum hele her yerin binalarla dolduğu bir şehirde yaşıyorsanız...


                       Farklı bir yoldan bağevimize gittiğimde bu yolu buldum. Parketmiş bir araba dahi yoktu, sessizdi, insana rastlamadım üstelik. Her yerden insan çıkan bir şehirde böyle güzel bir yola rastlamak ne mutluluk!


Hafta sonu arkadaşlarla yapılan kahvaltının güzelliğine ne demeli..




                   Bu hafta bahçemize marul, havuç, bakla ektik. Yazın da mor lahana, karnabahar ve brüksel lahanası ekmiştik ama kaç ay oldu doğru düzgün büyümediler. Üstelik tırtıllar tüm yapraklarını yediler. İlaçlama yapmaya direniyorum tabi bakalım sonuç ne olacak. Zeytin ağaçlarını da ilaçlamadığımız için çoğu kurtlu oldu ama işe yarayanları toplayıp tuzladık, dökülenleri de toplayıp yağ yaptırdık. Bu bile bizim için paha biçilmez şeyler..



Mandalina ve limonlarımız da bu yıl çok ürün verdi, küçücük ağaçta olsun ne bereketli oluyor anlatamam. Annem de kendi apartman bahçesine kaç tane limon ve mandalina fidesi ekti görseniz. Çok da büyük değil apartman bahçesi ama her yere ekip doldurdu şimdi hepsinin dalları dolu dolu mandalina. Tüm katlarda oturanlar meyve topluyorlar.


Annem toplayıp bana böyle fotoğraf gönderdi :)


                                   Sabahları okula gitmek üzere sahilden yürürken hep aynı yerde yani bu iskelede oturan iki gence rastlıyorum. Her sabah burada oturup bir şeyler yiyip 2 litrelik kola içtiklerini görüyordum. Bir gün dayanamayıp aman gençler ne yapıyorsunuz sabah sabah içilir mi bu deyip biraz şakalaştım. Sonra ki günlerde de muhabbetimize devam ettik. Dün sabah nihayet kola olmadığını gördüm, aman ne sevindim :) 


                  Faslı bir komşumuz var mahallede, kendi yöresel yemeklerinden birini yapmış. Ben de böyle ülke yemeklerine meraklıyımdır, kuskuslu sebzeli ve bol baharatlı bir yemek getirdi. Kuskus demişti ama bu bizim kısırlık bulgurdan da ince bir bulgurdan yapılmış olduğunu gördüm.


İki haftadır okuduğum bir kitap var, bundan uzun uzun bahsetmek isterdim. Çünkü çok beğendim, her sayfasından dilinden, anlatımından çok etkilendim. Siri Hustvedt Paul Auster'in karısı ve bence ondan da iyi bir yazar. Tek kitabını okuyup böyle karar vermek ne kadar mantıklı bilmem ama keşke diğer yazdığı kitaplarını da bulup okusaydım diye istek duyuyorum. Bu kitabının satışı yok bir yerde, sadece Nadirkitap da görmüştüm bir ara ve 950 tl gibi bir fiyatı vardı. Bir arkadaşım kendisinde olduğunu söyleyip gönderdi İstanbul'dan..
Kitap ilişkiler, ebeveynlik, sanat çevresi etrafında dönüyor ve asıl benim de her zaman kafamı kurcalayan bir konuyu zemin alıp işliyor. Bu yüzden çok ilgimi çekti, kafamda ki sorulara cevap vermedi ama insanlık hallerinin farklı kıtalarda farklı ülkelerde bile ortak yanlarının ve sorunlarının olduğunu görmekle iç sıkıntım daha da arttı. 
Bulursanız kaçırmayın, okuyun derim..


                     Okulumuzda artık sobayı yakmaya başladık. Aslında daha önce ki seneler de ekimde soğuk olur ve soba yanardı ama bu sene yaz geç geldiğinden midir bilmiyorum kış da ortalıkta yok. Aman gelmesin diyenlerden değilim, sisli puslu soğuk havaları da severim.



Geçen hafta kız kıza yaptığımız sonbahar partimizi video yapıp kanala koydum, hadi merak edenler buyursun.. 
Bugün ara tatile çıkıyoruz, ne yazık ki bir gezi programımız yok. Bakalım ne yapacağız bilmiyorum. 
Herkese mutlu cumalar !











16 yorum:

  1. Aaa Siri! Birkaç ay önce bahsetmiştim, birinin daha okuduğunu görmek ne güzel. Kesinlikle Paul'ün gölgesine attığım için pişman olduğum bir yazar ve Paul'ü Paul yapanların en başında bence....
    Kuskus Türkiye'de top minimini bir makarna değil mi, yurtdışında tüm ülkelerde kısırlık bulgur :) Ben de ilk yediğimde şok olmuştum, şimdi canım "kısır" çektiğinde "kuskus" olarak yapıyorum, tadı pek bulgur kadar yoğun değil ama ancak baharatlarla falan birşeye benziyor. Çok sevemedim yani.
    Demek ara tatil başladı! İyi tatiller..
    Ve organik tarım ne kadar zor değil mi?! Ben de ilaçsız gübresiz organik yetiştirmeye çalışıyorum ve o kadar zorlanıyorum ki organiğe ödediğim ekstra paraları artık haklı görür hale geldim... Azıcık ürün alıyorsun ve diyorsun ki "dünya açlıkla cebelleşirken GDO'ya karşı çıkmakla acaba hata mı ediyorum" :/ Tuhaf çelişkiler yaşattı bu tarım tecrübeleri bana....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yoksa ben sen de mi gördüm de not aldım acaba? okuyacağım kitapları güvendiğim tavsiyelerden seçiyorum ama Siri'yi kim nerede önerdi hiç hatırlamıyorum. etrafımdakiler değil tabi ki , kesin blog,instagram, dergi vb. kaynaklar aracılığıyla oldu ama öyle çok bilgiye, görüntüye maruz kalıyoruz ki artık beynim yanıyor.
      dediğin gibi organik tarım çok zor. çiftçi ne yapsın bol ürün alacak ki para kazansın geçimi ona bağlı. böyle kurtlar yiyecek her şeyi sonra nasıl olacak. hadi biz keyfi yetiştirirken oluyor ilaçlama yapmama ama bilmiyorum çok zormuş bu işler

      Sil
  2. Can Yayınları yeniden bassa ya Sirri Hustvedt'in kitaplarını, ne iyi olur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet gerçekten, zamanında basılmış ve öyle kalmış. şimdi piyasada
      yok ama..

      Sil
  3. Merhaba. İade-i ziyarete geldim. :) Düsseldorf'tan yazdıklarımla sizinkinin paralleliği insana gel de kollektif bilinç(dışı) yok de bakalım der gibi. Bir şekilde birbirimize bağlıyız, bilerek bilmeyerek..
    Siri Hustvedt'i nereden bulabildiniz ki diyecekken cevabını yazmışsınız. Ben de bir süre peşine düşmüş, sonra yazdığınız gibi baskısı olmaması ya da sahaflardaki yüksek ücretlerinden vazgeçmiştim. Belki bana da verecek bir arkadaş çıkar, kimbilir, niyeti şuraya koyayım. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, kitap çpk ilginç bir şekilde elime ulaştı ve çok sevdim keşke
      yazarın diğer kitaplarını bulsam okusam. tekrar paul austere döndüm okuma olarak. lise yıllarımda biraz okumuştum devamı gelmemişti şimdi kütüphaneden aldım 3 kitabını okumaya başladım.

      Sil
  4. Videonu sık kullanılanlarıma ekledim. Güzel görüntülere kaçma ihtiyacı hissettiğimde açıp açıp bakmalıyım. Detaylar ne tatlıydı öyle, hele de süslemeler... hediye paketlerindeki minik örgü şapka ve sincap beni benden aldı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy mutlu oldum ama çok acemiyim şu video işlerinde. belki zamanla daha güzel şeyler paylaşırım :)

      Sil
  5. Yürüme üzerine yazıları/kitapları ben de çok seviyorum. Aslında "yol" ile ilgili kitapları sanırım. kafa açan bir şey yürümek, hem de gereksiz pencereleri hiç çaktırmadan, yürüme eylem devam ederken usul usul kapatarak kafa açan. Bahçenizde yetiştirdiklerinize de imrendim, ama içimden de "tırtıllar da yaprak yesin!" diye çocuk nidaları attım, yalan yok. :D Siri Hustvedt'in kitabına baktım hemen merak edip ve yazarın kendi web sayfasında pdfsi olduğunu görüp mutlu oldum. Buraya da bırakayım ilgilenen olur belki. https://sirihustvedt.net/media/pages/work/publications/books/what-i-loved/df990980c4-1671219622/whatiloved.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Link için teşekkür ederiz ingilizce okuyanlar da vardır. Bu hafta okumadığım Paul Auster kitaplarına başladım yeniden. Siri'nin büyük etkisi olduğuna inanıyorum üzerinde. Hatta okuduğum şu tek kitapla ondan daha iyi yazdığını bile iddia edebilirim haddimi aşarak :)

      Sil
  6. Yine enfes bir cuma yazısı okudum ve yazının sıcaklığı ve sevecenliği ne kadar iyi geldi bir bilsen, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  7. kendi yetiştirdiklerini yemek mutluluk de mi yaa :)

    YanıtlaSil
  8. Uff ya sonbahar kaçtı ama bende yılbaşı partisi yapacağım banane. :D

    YanıtlaSil

Merhaba Cuma

                          '' Kendini sevmezsen başkasını nasıl sevebilirsin ?'' diye soruyor Tina Turner Mutluluk Sana Yakış...