13 Mayıs 2022 Cuma

Cuma Gelmişken


                              Mayıs cuması bu!
                            Yılın en güzel ayının en güzel günlerindeyiz. Neredeyse ortasına geldik bile. Hala soğuk ve rüzgarlı günler yaşıyoruz. Bugün biraz ısındı gibi. Geceler oldukça serin, kaloriferi yakıyorum üşümemek için. Tüm kış boyunca doğal gaz parası 900 den aşağı düşmedi. Çok da sıcak olmuyor evimiz, devamlı battaniye altında oturuyorum. Neyse ki bundan sonra ki zamanlarda böyle ödeme yapmayacağız. 
                           Bu hafta da okul ev arasında sürüp giden günler yaşadım. Sabah daha fazla uyumak için geceden kıyafetlerimi hazırlıyorum. Saat sekize saati kuruyorum. Çalar çalmaz kalkan insanlardanım. Yüzümü yıkayıp dişlerimi fırçalayıp hemen giyiniyorum. En geç sekizi on geçe yola çıkmam lazım. Çünkü en az 15 dakika (tempolu yürüyüşle bu da ) bir yolum var minibüse. Bu minibüsü kaçırırsam daha sonra ki bir buçuk saat sonra. Artık güneşli günler de başladığından sıcak bir yolda koşturmacalı yürüyüş yapıyorum. Sekiz buçukta minibüste yerimi alıyorum. Köye çıkan amcalar ile Boşnakça konuşmalar eşliğinde on beş dakika süren bir yolculukla okula ulaşıyorum. 
                        Geçen hafta sonu anneler günüydü. Kendim için önemli bulmuyorum ama artık herkes tarafından benimsendiği hatta ebeveynlerimizin de beklenti de olduğunu gördüğümden ben de bu furyanın içindeyim yıllardır. Anneciğimin bu günler de aranmak, sorulmak istediğini anladığımdan beri kutlamaya çalışıyorum. Bu pazar günü pastalar, kekler, salatalar hazırlayıp hem annemi, hem de büyük halamızı bahçeme çağırdım. İkisine de hediyeler hazırladım. Öğleden sonra hep birlikte çaylarımızı içtik, işlerimizi yaptık, konuştuk bazı anlar da hüzünlendik. 



Kızım son iki yıldır anneler gününü kutluyor. Ondan gelen sürpriz :)


Elimde ki eski kitapları ikinci ele verip bir çok Zweig kitabı aldım ve onları okumaya başladım. İlk kitap Dünün Dünyası. Sanayici bir baba, İtalyan annenin ikinci oğlu olarak dünyaya gelen Zweig'in otobiyografik kitabı hem bir döneme ışık tutuyor hem de dünyaca ünlü bir yazarın hangi yollardan geçtiğini, duygu ve düşüncelerini okuyorsunuz. Zweig'in intiharından kısa bir zaman önce tamamlanmış olması da dikkate değer.
19. yüzyıldan 20. yüzyıla doğru Avrupa'da ki olaylardan tutun, yazarın sevdiği, karşılaştığı bir çok sanatçıyla ilişkisine tanık oluyorsunuz.


Avrupa'da ki savaş, yaşanan dönemle kitaba paralel Schiöndorff filmi Teneke Trampet'i seyrettim. Yönetmenin seyretmediğim filmlerini sıraya soktum. Homo Faber kitabını okuduktan sonra filmini de seyretmediiğim Voyager ile bu yönetmenin filmlerine başladım. Kitap tabi ki çok daha muhteşemdi. Teneke Trampet aslında Günter Grass'ın en ünlü kitabından uyarlama. Kitabı okumayıp filmi seyredince merak ediyorsunuz. Ama filmde ki çocuğun oyunculuğu, o gözleri,tüm film boyunca  attığı çığlık uzun süre aklımdan çıkmayacak.



Bahçemde ki galalar yine muhteşem !



Bu hafta içi Tema yardımıyla köyümüzde çevre temizliği yaptık. Sınıfımda ki çocuklar Yavru temacılar zaten bir kaç yıldır. Yıl içinde bir çok çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Okulumuzun köyde olmasının avantajıyla haftanın bir günü doğadayız. 


Yolda geçen arabalardan atılan çöpler sayesinde köyde çok kirlilik var. İnsanlar yaşadıkları yerlerin çevresine bile gerekli bakımı yapmıyor ne yazık ki. Topladığımız çöpleri alıp kahvede oturanlara götürdük en sonda. En azından küçük bir farkındalık oldu diye düşünüyorum.


Okulumuzun bahçesinde bu hafta yetişenler..


Dün arkadaşlarla bahçe de oturduk okul sonrası. Ramazandan dolayı görüşememiştik. Bu buluşmamızda küçük bir konsept yapalım dedik. Limon temalı bir şeyler olsun istedik. 


Limon ağacının altında limonata içip limonlu pasta yedik.



Kızlar için limonlu toka yaptırmıştım. Onları da takıp günümüzü ölümsüzleştirdik :)



                           Güzel geçen bir haftanın ardından ılıklaşan havayla hafta sonuna hazırız . Kısmetse cumartesi günü küçük bağımızda çalışacağız. Bugünde artık balkon sezonunu açmayı düşünüyorum. Ama balkonda yapacak çok iş var. Kışın kapattığım ve temizlik yapmadığım balkonu hazırlamak için çok çalışmalıyım. Ama sonuç güzel olacak diye seviniyorum.
Herkese mutlu haftasonları!
















16 yorum:

  1. Cuma günlerini daha da güzelleştiriyor bu günlükler :)
    Benim günüm de tam 6.15'te başlıyor, koşarak bahçeye çıkıyor çıplak ayaklarımla toprağa basıyorum yaz kış ve ufak bir ritüelim var, önceki günün güzelliklerini hatırlayıp bir bardak sıcak bir şey içiyorum. Önü topu 5 dakika ama öyle güzel ki o sessizlik ve tek başınalık..
    Sonra ben de senin gibiyim 15dk sürmez hazırlanmam ve duş yaparım 5 dakikasında mutlaka! :) Hiç anlamıyorum o 1 saat yüzüyle saçıyla uğraşan kadınlar hakikaten ne yapıyor tam olarak :))) Bu kadınlardan biri beni aydınlatsa, hayır düşünüyorum onlar da kadın ben de kadın, çok bakımsız çirkin de sayılmam ama benim kaçırdığım bir durum var galiba çünkü 1 saat yahu!
    Maalesef bu çöp sorunu sanırım ortadoğuya özgü :( Yani bizim coğrafyadaki insanlarda bir şey olmalı çünkü ne doğusunda, ne batısında yollarda çöp görmedim ben.. Tamam belediyelerin mutlaka büyük sorumsuzluğu da var ama insanımız neden böyle? Bu nasıl değişecek? Kendi evinin bahçesini çöplüğe çeviriyor bazı insanlar ve rahatsız olmuyorlar.. Plastik kullanımının yasaklanması bir çözüm olabilir belki, geridönüşüm davranışının aşılanması ama içte yahu içte.....
    Limonlu kek hmmmm ellerine sağlık, süslemesi ayrı güzel! <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençken (!) makyajlar, elbiseler, topuklu ayakkabılar, ojeler kıyafete göre günlük vb hazırlanmak uzunn sürerdi :) şu köye geldim geleli forma gibi iki elbisem var zaten onları devamlı giyiyorum. zaten okulda tek başına sayılırım. 20 dakika yol yürüyorum her sabah, nerdee öyle topuklu giymek. daha önceki okullara giderken arabamla gidiyordum tabi ki, her türlü kıyafet giyiyordum. şimdi kendimi nadasa bıraktım. o yüzden hazırlanmak çok kısa.
      çöp olayı , bilmiyorum aldı başını daha kötüye gidiyor sanki. umudum yok artık

      Sil
  2. Limon temalı toka, limonata, pasta be güzel bir buluşma olmuş. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Hafta dolu dolu ve mutlu anılarla geçmiş ne güzel... Yeni hafta da güzel gelsin, güzel geçsin... Balkon planın hayalindeki gibi gerçekleşsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balkonumu temizledim , koltukları yerleştirdim, yastıkları koydum , artık oturuyoruz .çok şükür :)

      Sil
  4. Binanınızın mantolaması yoktur belki, ondan 900 gelmiştir... Yalnız fotoğrafların heyecan verici, limonlu pasta mesela:)

    Sana ve ailene de mutlu haftasonları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evimiz iki katlı zaten. Burayı aldığımız gibi tadilat yaptık. O zamanlarda memlekette fazla mantolama olayı yoktu ama biz onu da yaptırdık. hatta gelen geçen bu nedir diye soruyordu.. soğuk olmasının nedeni 4bir yanının açıkta oluşu, alt katımızda kimsenin oturmayışı bence. yoksa gece gündüz yakıyoruz. apartman dairesi gibi olmuyor ne yazık ki

      Sil
  5. Ne güzel bir yazı olmuş. Köydeki çalışmalar için tebrik ediyorum. Umuyorum ki insanlar da akıllanacak ama çok geç olmaz inşallah. Tokalara bayıldım. :)

    YanıtlaSil
  6. Buradan bakınca güzel bir romanın içinde yaşıyor gibisiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten öyle. ama bunun için de çabalıyorum :)

      Sil
  7. tin trumpet, ne önemli film yaa :) evet trampet çalışı ve çığlık :) o bonnyfood çikolata nerde satılıyo :)

    YanıtlaSil
  8. Teneke Trampet'i yıllar yıllar önce, yanlış hatırlamıyorsam bir İstanbul film festivalinde Emek sinemasında seyretmiştim. Çok uzun süre etkisinden kurtulamamıştım filmin. Belki tekrar izlemeli.

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...