17 Aralık 2011 Cumartesi

AKİRA

                                                Bu hafta sonu  evde oturarak  kendime sinema günü  ilan ettim.  Sevdiğim bir yönetmenin  izlemediğim  iki  filmini  seyredeyim dedim. Akira  Kurosawa'nın  İkiru 'sunu  seçtim. Filmde  abartılı dosya  yığını içinde belediyede çalışan insanları  görüyoruz. Bu memurlar  içinde   halkla ilişkiler  memuru  Watanebe  canla başla çalışmaktadır.  İş yapar gibi  görünen  diğer  memurlar  talepleri  olan  halkı oyalamaktadır.  Hayatı rutin içinde  geçen  Watanebe  bir gün  mide kanseri olduğunu öğrenir.





Bunu  kabullenip  hayatını  gözden geçirmesi  uzun  sürmez.  Kısa  süre  sonra  öleceğini  öğrenen  bir insan  ne yapar?  Hemen  kaybettiklerini  basit  zevkleri  elde  etmeye  çalışmakla başlar  Watanebe..  Kadınlarla  eğlenmek  ister,  yemediklerini,  içmediklerini  bir anda  karşılar.  Ama  bunlar  geçicidir  ve  onu   tatmin  etmez..





Sonra mı  ne  olur,  bence  seyretmelisiniz.  Diğer  Kurosawa    filmi,  seyredip  etkisinde  kaldığım  bir  film.   Dersu  Uzala... Kurosawa'nın 72'de yaptığı rus gezgini   Vlademir Arseniev'in   anılarından   yola    çıkarak    çektiği   film.  Dersu  Uzala   dağlarda yaşayan bir avcıdır. Keşif için  ordudan  gönderilen  Arseniev  ile  dağlarda  tanışan   Dersu,    birçok ölüm tehlikesi atlatarak    ''Kapitan''   dediği   yüzbaşı   Arseniev  ile  yıllar  geçirir.





Arsenyev ve Rus askeri rehberlerinin araştırma ve haritalama çalışmaları sırasında karşılaştıkları yarı avcı,  yarı şaman,  bilge yaşlı bir adam olan Dersu Uzala ile tanışmalarını,
kurdukları derin dostluğu ve ondan öğrendikleri doğadaki yaşam kurallarını, doğa ile mücadeleyi yaşama sevgisini bizlere yansıtıyor.
Dersu   Uzalanın   hayat ve yaşama felsefesi doğada bulunan canlı cansız her nesneyi insanlar olarak kabul etmesi onlara değer verip
önemsemesi bilge yönünü öne çakarıyor
.











17 yorum:

  1. birinci filmi merak ettim. konu itibariyle, çok sevdiğim bir filme benzettim; my life without me. izlemediyseniz tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  2. Kurosawa filmleri her zaman büyük keyif alarak seyrettigim filmlerdir, ama Dersu Uzala'nin yeri ayridir, beni de cok etkilemisti, cok zaman gecti üzerinden, yeniden seyretmeli bu görkemli filmi..

    YanıtlaSil
  3. my life without me syretmedim, tavsiyen üzerine seyredeceğim .teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. melange, sende mi seviyorsun. hele düşleri kızım bile seviyor. tekrar tekrar seyredebilirim..

    YanıtlaSil
  5. NE İYİ YAPMIŞSIN BUKETCİM,FİLM DOLU BİR GÜN:))
    HAYRANIM SANA...

    YanıtlaSil
  6. Buketcim, bu yönetmeni tanımıyorum. Filmleri de izlemedim. Tavsiyene uyup izleyeceğim. Netten arıycam. sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Kendimi acayip cahil hissediyorum ooff oofff, yorum yazayım istiyorum ama beni bir kaç gömlek aşan konular:)))

    YanıtlaSil
  8. Kendimi acayip cahil hissediyorum ooff oofff, yorum yazayım istiyorum ama beni bir kaç gömlek aşan konular:)))

    YanıtlaSil
  9. seçimler harika.

    hypo

    YanıtlaSil
  10. Dersu Uzala; Kurosawa filmleri arasında en beğendiğim ve keyifle birkaç kez izlediğim bir film. Her izlediğimde ayrı bir tat aldığım bu belgesel niteliğindeki filmin görselliği kadar diyalogları da beni çok etkilemiştir. Herkesin birkaç kez izlemesi gereken, doğa ve insani değerlerin harika anlatımlarla işlendiği değerli bir başyapıt bence. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. natali ve zeynep, bu filmler gerçekten güzeldi. zaten çok önemli bir yönetmen. bence seyredilmeli.

    YanıtlaSil
  12. sevgili cafenohut, birbirimizden birşeyler öğrendiğimiz ve aynı zevkleri paylaştığımız için zaten sanalda olsa arkadaşlığımız güzel :)

    YanıtlaSil
  13. peneus, gerçekten çok güzeldi. insanın zor doğa şartlarındaki savaşı, soğuğu ve zorluğu bizimde hissetmemiz filmi güzel yapan. ikiru da çok güzel bence..seyretmedinse izle mutlaka.sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. O kadar uzun zaman oldu ki şöyle otorup film izlemeyeli, benim ihmalliğimmi diyorum ama yok yaaaa çalıştığım için akşamı kızıma ayırıyorum, ancak bu şekilde vicdanım rahatlıyor...

    YanıtlaSil
  15. hoşgeldin ballı lokmam, eğer çocuğun küçükse bu normal. kızım ilkokula başlayınca gece erken yatmaya başladı. ayrıca artık kendi kendine birçok şey yapıyor. ben de böyle seyredebiliyorum. yoksa ilk 6 yıl benim içinde zordu :)

    YanıtlaSil
  16. Bugün bende bakmaya çalışacağım ne güzel ah zamansızlık .

    YanıtlaSil
  17. neden beni terkettin buket :(

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...