9 Şubat 2020 Pazar

Moskova'nın Muhteşem Metrosu

                            Moskova dünyanın beşinci büyük şehri. Bu büyük şehrin en güzel tarafı tarihi ve büyük bir metro ağına sahip olması. Moskova gezimizde neredeyse bir günümüzü metro duraklarını gezmeye ayırdık. Öyle etkiliyici metro şimdiye kadar görmediğimiz için büyülenmiş gibi her köşesini gezdik. Dünyanın en derin metrosu olduğu söyleniyor. 84 metre ile Park Pobedy en derin durağı. Metronun, savaş döneminde karargah ve sığınak olarak da kullanılabilmesini sağlamak için bu kadar derin olduğu söyleniyor. Ki II. Dünya Savaşı’nda Almanların saldırısı sırasında sığınak olarak kullanılan metro, savaş sırasında 200’e yakın bebeğin doğumuna ev sahipliği yapmış. Bu yüzden Rusya için anlamlı bir hikayesi ve değeri olan yapı taşlarından biri görülüyor.


Arbatskaya

               Moskova metrosunda durak ismi anonslarında farklı bir sistem mevcut. Anonslar, merkeze doğru giden trenlerde erkek sesiyle yapılırken merkezden uzaklaşan trenlerde kadın sesiyle yapılıyor. 
Çember hatta da farklı bir sistem söz konusu. Saat yönü seferlerinin anonsları erkek sesiyle yapılırken saat yönü tersi olan seferlerin anonsları da kadın sesiyle yapılıyor.


                        Metroda ki kiril afabesiyle yönümü nasıl bulacağım diye düşünmeyin çünkü artık latin alfabe de eklenmiş her yere. Anonslar bir de ingilizce yapılıyor.


Dünyanın en büyük metro sistemlerinden biri olan Moskova metrosu, 27 Nisan 1935’te tamamlanarak 15 Mayıs 1935’de kullanıma açıldı. Sovyetler Birliği halklarının en büyük emeklerinden biri olarak görüldüğü için sosyalizmin de önemli kazanımları arasında yer alıyor.Stalin’in beş yıllık ilk kalkınma planının önemli bir parçası olan metronun ilk planları 1932’de onaylandı. Komünist parti herkesin metro inşaatında çalışması gerektiğini vurgulayarak halkı harekete geçirdi. Böylece komünizmin ölümsüzleşeceği ilk eserlerden biri olacaktı. Halkın yanı sıra dünyanın dört bir yanından kadınlar ve erkekler metro istasyonu inşaatında çalışmak için geldiler. Yapımında 80 bin işçi görev aldı. Bu işçilerin yanı sıra birçok ünlü mimar da aynı ekipte görev alıyordu. Ülkedeki askerler ve mahkumlar işçilere yardım ederken Komünist Gençlik Birliği Komsomol’un 13 bin üyesi de destek için oradalardı.


                                                    Pavaletskaya



Kievskaya


Novoslobodskaya



Ploşad Ryevolutsyi


Bu istasyon 1938 yılında açılmış. Mimarı Alexey Dushkin’ dir. 33 metre derinlikte ve ana salon tavanı beyaz alçı kartonpiyerden yapılmış. Peronlara açılan arkların kenarları kırmızı mermerden olup bu arkların dört köşesinde tunçtan yapılmış, asker, çiftçi, yazar, pilot, endüstriyel işçi, atlet ve okul çocuklarından oluşan heykeller var. Toplam 76 adet heykel bulunmakta. 


Bu heykeller Matvey Manizer tarafından yapılmış. Bu kadar heykel olması sebebiyle, bu istasyon sanki bir arkeoloji müzesi gibi. Bu heykellerin içindeki en meşhur olanları aşağıdaki kucaklarında çocukları olan karı koca çifti, köpekli nöbetçi askeri ile horozları olan çiftçi kadın. Özellikle askerin köpeğinin burnu ile horozun başı oradan geçenler tarafından ellenmekte ve bu işin uğur getirdiğine inanılmakta. 








               Metro yapımında kullanılan tüm malzemeler ülkenin her yanından getirtilmiş ve metro kazısı sırasında çıkan fosiller 20’den fazla istasyonda sanatsal objeler olarak kullanılmış. Moskova metrosu, iç dizaynı, mermerleri, avizeleri, heykelleri, rölyefleri, vitray, mozaik ve duvar resimleri ile sosyalizmin teknolojik ve ideolojik zaferi olarak devrimin, sanatın izlerini taşıyor. 

Yerin 33 metre altında bir art deco katedral gibi olan Mayakovskya İstasyonu kuşkusuz en güzel istasyonlardan birisi. 1937 yılında Paris’te 1939’da New York’ta Mimarlıkta Uluslararası Grand Prix ödülünü kazanmış olan Mayakovskya aynı zamanda sığınak olarak kullanılmış.20 yüzyıl başında yaşayan Rus şair ve aktör Vladimir Vladimirovich Mayakovsky adına yaptırılmış.


Elektrozavodskaya





Beyaz Rusya’nın geçmişini mozaiklerle anlatan durak Belorusskaya metro istasyonu var. Beyaz Rusya’ya özgü halı deseniyle kaplı zeminiyle dikkat çekiyor.




Komsomolskaya

Moskova metrosunun ünlü duraklarından biri Komsomolskaya metro istasyonu. Komsomol’un, istasyonun yapımı sırasında 13 bin destekçisini onurlandırmak için tasarlanan durak Dmitry Chechulin tarafından dizayn edilmiş. Tavanda ve tavan yanlarında sarı renk hakim olup, yan kenarlarında beyaz alçı panolar içinde Komünist Rus Gençlik Birliği’ nin armaları var. Tavanda ise belli aralıklarla gene beyaz alçı çerçeveler içi de önemli şahsiyetlerin mozaik resimleri var.  Mozaik resimler  Pavel Korin tarafından yapılmış.




Novokuznetskaya 

Rus savaş kahramanları olan Mikhail Kutuzov and Alexander Nevsky’ nin portreleri var. Tavanda sekiz adet sekiz köşeli çerçeve içinde mozaikten yapılmış savaş zamanı endüstriden bahseden resimleri bulunuyor.. 




Belaruskaya

7 yorum:

  1. Görünümlerinin yanında mantığı da muhteşem değil mi? Ortada bir çember dönüyor ve bütün hatları birbirine bağlıyor. Şehrin hangi köşesinde olursan ol, çembere ulaşman yeterli:-) Çok zekice gelmişti bana..

    YanıtlaSil
  2. Fotoğraflar harika, gezmiş kadar oldum...

    YanıtlaSil
  3. 1992 yılında Rusya'ya görevli olarak gitmiştim, Sovyetler Birliği yeni dağılmıştı çok ilginçti. Bolşoy'da opera izlemiştik (en çok onu sevmiştim) muhteşemdi. Metro'ya da sadece görmek için inmiştik ama durak durak gidemedik:( hiç o kadar muhteşem bir metro dekoru görmedim bir daha. Belki bu yıl veya önümüzdeki yıllarda eşimle yeniden gitmeyi düşünüyoruz, bu sefer turist olarak daha çok gezmeyi planlıyorum. Çok güzel resimler çekmişsiniz elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Metro değil adeta sanat müzesi gibi, insan ister istemez metro böyle ise müze nasıldır diyor.

    YanıtlaSil
  5. Resimleri görünce "Oha!" demekten alamadım kendimi, gerçekten estetik ve mimari açıdan müthiş... Güzel yazınız ve fotoğraflarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Harika fotoğraflar 😊 teşekkürler paylaşım için 😊

    YanıtlaSil
  7. Sanat eseri resmen. Bizde olsun isterdim ama kırıp dökerlerdi.

    YanıtlaSil

Cuma Gelmiş!

                     Bir cuma akşamı daha birlikteyiz. Kasım geldi geçiyor bile. Her cuma ne ara bitti bu hafta diyorum, koca bir girdaba gi...