27 Aralık 2012 Perşembe
Bir Film , Bir Kitap
'' Hayatı gözlerimiz yarı kapalı, kulaklarımız sağır, zihnimiz uykuda yaşıyor olmamız ne tuhaf ! Belki böyle olması iyidir, ancak bu sayede insanlığın büyük bir bölümü hayatı çekilir ve değerli buluyordur. Bununla birlikte yeniden hoş bir uykuya dalmadan önce bir çok şeyi - herşeyi- görüp , işitip anladığınız o bir kaç saniyelik uyanış anlarından birini hiç tanımamış olanımız çok azdır , ''
diyor Conrad son okuduğum kitabında.. Yani Lord Jim ' de.. Conrad çok iyi bir yazar. Biraz ağdalı dili var, sizi alıp denizler ötesi ülkelere, insanlarına , denizcilerin az bilinen dünyasına götürüyor. Çok iyi insana dair gözlemlemeleri var. Yeni bitirdim bu kitabı.. Anlatmamın sebebi bir gün rastlarsanız Conrad'a alın , okuyun istiyorum ..
Conrad erkeklerin dünyasını anlatıyor bize, gemicidir hepsi. Kitabın baş kahramanları Marlow ve Jim 'dir. Karanlığın Yüreği kitabında olduğu gibi burada da anlatıcı olarak Marlow'u seçmiştir Conrad..
Lord jim kitabı, iki temel bölümden oluşuyor: birinci bölüm, lord jim'in başına gelen talihsiz olay ve marlow'a içini dökmesi ve sonrasında bir ticari temsilci olarak çalışırken, yaşadığı o talihsiz olayın sonuçlarından budalalık derecesinde bir gururla kaçındığı zamanlar. ikinci bölüm ise lord jim'in mezara girer gibi patusan denilen küçük bir ülkeye gidişi ve onurunu kendine yeniden ispatladığı bölüm.
'' Gerçekten de olmuş bir olaydan,"kötü niyetli birtanrı tarafından hazırlanmadıysa, şeytanın son derece amaçsız bir işi olmalıydı," (s.147)
dediği bir olaydan esinlenerek yazmış bu kitabı Conrad...
Marlow yine usul usul anlatır olayları dinleyenlere, aynı zamanda bize. Conrad'ın özelliğidir bu . Yazım tekniğidir , mesela karanlığın yüreği'nde "ben" olan anlatıcı, çok sıradan, biraz da ağdalı bir tazla büyük İngiltere'nin tarihteki gemicilerini, tüm dünyaya yelken açan maceraperest ingiliz ruhunu över. sonra marlow sözü alır ve bu cafcaflı lafları, bu gerçeği ve çirkinliği gizleyen yalan sözleri neredeyse keserek, karanlığın yüreğini, ingiltere'nin ve tüm batı uygarlığının çirkin yüzünü görmüş biri olarak anlatmaya başlar. şaşırırız, biz "ben" anlatıcıyı dinliyorduk bambaşka havada. şimdi, "ben" anlatıcı ile birlikte yüzümüzü marlow'a dönüp onu dinlemeye başlarız. bir sürü anlatı katmanı yani.
Diğer Conrad kitapları gibi Lord Jim de çok beğenerek okuduğum bir kitap oldu. Yazımı kitaptan bir paragrafla bitirmek isterim :
"bir insanın yüreğinin derinliklerini anlamaya çalıştığımızda, yıldızların görüntüsünü ve güneşin sıcaklığını paylaştığımız bu varlıkların ne kadar anlaşılmaz, değişken ve belirsiz olduğunu kavrarız. yalnızlık sanki varoluşun mutlak şartıymış gibi, önümüzdeki et ve kemikten ibaret kılıf, elimizi uzattığmız anda gözlerimizin önünde erir, geriye hiçbir gözün izleyemeyeceği, hiçbir elin tutamayacağı hercai, avutulamaz, kaypak bir ruh kalır sadece."
(s.165)
Kitaptan sonra izleyip etkisinde kaldığım bir filmi yazmak istiyorum. Haneke filmlerinden biri olan Kent Üçlemesi' nin ilk filmi olan 1989 yapımı The Seventh Continent / Yedinci Kıta..
The Seventh Continent Michael Haneke’nin 1989 yılında kendisi 47 yaşındayken çektiği ilk sinema filmi. Yani başka bir deyişle bu film Haneke’nin TV’den sinemaya geçiş yaptığı film. Almanya doğumlu Avusturyalı yönetmenin “duygusal buzlaşma” adını verdiği üçlemesinin ilk filmi bu, diğer ikisi ise 92 yılında gelen “Benny’s Video” ve 94′te 71 kısa fragmanla dağınık ve zor bir anlatıma sahip olan “71 Fragments of a Chronology of Chance”. “The Seventh Continent” ise çoğu çevrelerce Haneke’nin en güzel filmi.
Haneke; filmlerini izlerken insana rahatsızlık veren bir yönetmendir. Ancak bunu kan, şiddet gibi klişe ve kolay yöntemlerle yapmaz. Haneke filmlerinde seyirciyi suçlar, seyirciyi izleyici olmaktan çıkarıp konuya dahil eder ve bunu başarır. Hatta gerekirse Funny Games’teki gibi bir oyuncu bize döner izlediklerimizden hoşnut olup olmadığımızı bile sorabilir.
Haneke filmlerinin bir başka özelliği de hiçbir sahnede müzik olmaması. Bu yüzden anlatılmak istenen fazlaca çıplak ve gerçekçi bir şekilde karşımıza seriliyor.
Bugün bir filmi ve bir kitabı kısaca tanıtmak istedim. Yarın gece 4 günlük süpriz bir geziye çıkıyoruz. Dönüşte güzel kareler paylaşacağımı ümit ediyorum. Şimdiden yeni yılınızı kutlarım.
Nice güzel günlere!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Cuma GİDİYOR !
Sıcağı sıcağına gezi fotoğraflarım geldi! Eve yeni geldik. Ara tatil neredeyse bitiyor ve şöyle iki gün okul öncesi...
-
Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...
-
Hangimiz karışık duygular içinde şu hayatı sürdürmüyoruz ki? Gün içinde bile inişli çıkışlı ruh halleri, temelde ki m...
-
Güzel kasabamızdan merhaba! Geçen gün kasabamıza ait bu fotoğrafı görünce kaydettim sizlerle paylaş...
Güle güle git güle güle gel arkadaşım. Yolun açık olsun. Umarım bol bol eğlenirsin. Yeni yılını şimdiden kutluyorum.
YanıtlaSilSana da nice güzel günler Buketcim. Sevdiklerinle güzel bir yıl olsun.
YanıtlaSilLord Jım aklıma takıldı. Çok eski zamanda ya okudum ya izledim. Çok tanıdık bir isim. Düşüneyim bakayım bana neden yaptı bu çağrışımı.Film önerin için ayrıca sağol. Bu sıralar her gece bir film izlemekteyim zira:)
Buketcim, önerdiğin kitabı da, izlediğin filmi de çok merak ettim. Çok güzel tanıtıyorsun.
YanıtlaSilTatil dönüşü fotoğraflarını da sabırsızlıkla bekliyorum. Yeni yılınız kutlu olsun. Sağlıklı, neşeli bir yıl geçirmenizi dilerim.
neşeli umutlu yıllaaar.
YanıtlaSil:)
2013 yılının bütün güzel duyguları beraberinde getireceği mutluluklarla ve sağlıkla dolu huzurlu bir yıl olması dileklerimle...
YanıtlaSil2013 YILINDA DA BİRLİK DE OLMAK DİLEĞİYLE MUTLU YILLAR