Proust için madlen kurabiyelerinin kokusu ne ise benim içinde fırında pişip eve yayılan ekmeğin kokusu odur. Zaman zaman evde ekmek mayalar ve pişiririm. Çeşit çeşit ekmek yapabiliriz. Geçen gün İtalya'da yiyip çok beğendiğimiz, sonra da her karnımızın acıktığında ellerimize aldığımız pesto soslu , sıcacık focaccia yaptım. Tam oradakiler gibi olmasa da bu özlemimizi bastırdı.
Focaccia, en eski İtalyan ekmeği olarak biliniyor. Tarih öncesi dönemde bu ekmek mayasız olarak hazırlanırmış ve Roma dilinde ‘panis focacius' olan adı, külün altında pişirilmiş yassı ekmek anlamına gelirmiş. Ancak tüm yassı ekmeklerin anayurdunun özellikle Anadolu ve Mısır olduğunu düşünürseniz, focaccia'nın da bizim buralarda doğmuş olduğunu düşünmek yanlış olmaz. Antikçağda mayasız olarak hazırlanan bu ekmek artık mayalı olarak yapılıyor ve üzerine konan çeşnilerle inanılmaz güzel, doyumsuz oluyor.
Focaccia ekmeği önce herhangibir sıradan ekmek gibi un, tuz, su ve mayadan oluşan bir hamur şeklinde hazırlanıp kabarmaya bırakılıyor. Ardından yassı şekil verilip ikinci kez kabartılıyor. Fırına koymadan önce de üzerine parmaklarla bir sürü delik açılıp zeytinyağı sürülüyor ve arzu ettiğiniz çeşniyle süslenip fırına veriliyor. İtalya da iken çeşitlerini de denedik. Biberiyeli, zeytinli, soğanlı, kuru domatesli.. Ama en çok pesto soslu olanlarını beğendim.
Nasıl yaptım derseniz işte tarifi:
Malzemeler: 3 bardak beyaz un, 1 tatlı kaşığı kuru maya, ¾ tatlı kaşığı tuz, 3 çorba kaşığı süt, 3-4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı..
Unu derin bir karıştırma kabına alarak, ortasını açın ve şekeri, tuzu, mayayı ilave ederek karıştırın.
Suyu azar azar ekleyin. -Yumuşak bir hamur olmalı, ele yapışmayacak kıvamda-
İyice yoğurun ve üzerini örterek yarım saat dinlendirin. Yarım saatin sonunda, biraz kabarmaya başlayan hamuru, tezgahın üzerine alın ve bir tatlı kaşığı zeytinyağ ile yine yoğurun, kapatın. Yarım saat daha bekletin. Yine bir tatlı kaşığı zeytinyağ ile iki katına ulaşmış olan hamuru yoğurun.
Pişirme kabını yağlayın. Hamuru eliniz ile kabın içine yayın. Üzerini parmaklarınız ile delik delik yapın. Zeytinyağ, rendelenmiş sarımsak, dal biberiye, fesleğen ile hazırladığınız sosu, fırça yardımı ile üzerine sürün. Biraz iri tuz serpin.
Ekmek yapımından sonra size balkonumuzun kış bölümünü de göstermek istiyorum. Kış gelmesiyle artık balkona çıkamaz olduk ama çiçeklerimin hep gözümün önünde olmasını istiyorum. Evimin içinde hiç çiçek yok. Daha çok bahçe ve balkon çiçeklerini seviyorum. Kışın olanlar da gördüğünüz gibi kaktüs çeşitleri. Bakıma gerek yok. Haftalarca sulama yapmadığım halde canlılar. Çok sevdiğim kabak olmazsa olmazım :)
ellerine sağlık canım
YanıtlaSilteşekkür ederim.
SilEvde yapılan ekmeğin tadı kesinlikle başka oluyor. Özellikle hafta sonları zamanım varsa muhakkak yapmaya çalışırım. Zeytinli ekmeğe bayılıyoruz eşimle. Cevizli ve ayçiçekli de harika oluyor ama pesto soslu hiç denememiştim. Bunu not alıyorum yapacağım. Martha Stewart'ın da harika ekmek tarifleri var. Tavsiye ederim.
YanıtlaSilzeytinli ekmeği biz de bizim fırından alıyoruz her haftasonu. onu da
Silçok seviyorum. her çeşidi çok güzel gerçekten..
çalıkuşu için d fondan amaaaa.
YanıtlaSilbu ekmeği kitchenette'te yiyom hep hastayım valla.
bi denerim bakalım.
:)
prost en sevdiğim yazar.
yky'de yeni kitabı var heyoo.
:)
ruhunun açlığı ile midesinin açlığı yarıştığında hangisinin ne zaman kazanacağı belli olmayan biri olarak "tarif"i atlayıp geçiyordum ki "kış bahçesi"nize düştüm. birilerinin (özellikle sevgililerimin) ilk çiçek olarak nergisi sevmesini hep önemsedim, sardunya hatta menekşe seven insanlarla bir ruh kardeşliğimiz olduğunu düşündüm ama kaktüs sevmek, nasıl anlatsam, tıpkı hiç tanımadığınız birisiyle aynı kitabı okumak gibi. üstelik hiç de popüler olmayan bir kitabı...
YanıtlaSil
Sililtifat olarak alıyorum üzerime :)