9 Ekim 2013 Çarşamba

Çığlık

                            Edvar Munch bilen  var mı?  Ya da  şu ünlü  çığlık  tablosu desem. Geçenlerde  bulup  seyrettiğim  Norveçli ressam  Edvard  Munch  'un  yaşamöyküsünü  anlatan  filmin  bir  kahramanı  şöyle  diyordu :  ''  Homeros  İlyada  da  ,  mavi  ölüm  gözlerini  yavaşça  örttü,  diye  yazıyor bir  savaşçıdan  söz ederken. Demek ki  uzakta,  Ege'nin  o  mutlu adalarında  ölüm  gökyüzü  gibi  mavi.  Bense  burada,  gecenin  sessizliğinde ölümü  dinliyorum  .  Karanlık  ,  dipsiz  bir  kuyu. Bomboş,  karanlık. ''
Bunlar  Munch'un  yalnız,  acı  dolu,  ölüm  korkusuyla  çevrilmiş  hayatını  yansıtan  sözleri.  Sanatçının  yapıtlarında  olduğu kadar  eserlerinde  etkisini  gösteriyor.  Filmini  izlerken etkileniyorsunuz  bundan..


                                                


                 1863  yılında  burjuva  bir  ailenin  çocuğu  olarak  doğuyor  Edvard Munch.  Babası  ailesine  düşkün,  sert  ama  sorunlu  bir  doktor.  Ayrıca  aşırı  protestan.  Annesi  otuzunda  ,  iki  kız  kardeşi de küçük  yaşta  veremden  ölüyor.  Onlar  gibi  Munch  da  kan kusuyor  küçük  yaşta.  Sonra  iyileşiyor,  ama  ömrü  boyunca  çektiği  bir  öksürük  kalıyor.  Büyüdükçe  anarşist  bir  yaşamı  seçiyor.  Serbest  aşkı,  giderek  devlet  ve  ailenin  dinamitlenmesini  savunan  Vaeger'in  düşünceleri  dünyasını  değiştiriyor.  Babaya,  topluma  başkaldırı,  ardından  umutsuz  bir  aşk,  kıskançlık..Veremden  ölen  annesi  ve  kız kardeşlerini  betimlediği  Hasta Kız Kardeş  tablosunu  bu  dönemde  yapıyor.


                                         

                 ''  Daha  ben  doğarken  beşiğimin  başucunda  Azrail  gibi  nöbet  tutan  kuruntu, hastalık  ve  ölüm  tüm  yaşamım  boyunca bana eşlik  etti. ''   der  Munch.
Suluboya  çalışmalrında  ilaç şişelerini  obje  olarak  kullanır  ressam.  ''  Hastalık  ve  ölüm  ruhsal  yaşantımı  etkilediği  gibi  sanatımın  temellerini  de  oluşturur,  ''  diyerek  durumunu  özetler. Hastalık  ve  ölüm  konusundaki  enn  ünlü  yapıtı  23  yaşına  geldiği  zaman  yaptığı  ''  hasta  çocuk ''  tablosudur.  Munch  tablodaki  anne  figürü  için  kendisini  resim  konusunda  destekleyen teyzesidir. Hasta kız  modeli ise  babasının  muayehanesine  gelen 11  yaşındaki  bir  çocuktur.
                    1908  yılında duygusal çalkantılarının sanatına yansıyan saplantılarının ve  aşırı alkolün neden olduğu bir  sinir  krizine  yakalanır.  1906   ''Şarap  Şişesi  ve  Ben ''  isimli   bu  portre  çalışması  krizin  yaklaşmakta  olduğunu  haber  vermiştir.


12 yorum:

  1. Filmin ismini de paylaşır mısın belki bizde izleriz :))

    http://theclumsywriter.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. link veriyorum cnm..

      http://www.imdb.com/title/tt0074462/

      Sil
  2. Çığlık tablolarını duymuştum ama görmemiştim ressamın hikayesi de ilginçmiş..
    Küçüklüğünde yaşadığı travmalar doğru yönetilmediğinde çatışmacı bir kişilik ortaya çıkabiliyor demek ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bana da ilginç gelen bir ressam olduğu için paylaştım..

      Sil
  3. Annemlerin evinde "çığlık" tablosu hep salonumuzda asılıdır,çığlık hep anne evi gibi sıcak bir şeyler
    çağrıştırdı ,ta ki eşim panik atak olup bu kötü hastalıkla baş edebilmek için bir kitap alıncaya kadar...
    panik atak kitabının kapağında ki "çığlık" resimine baktıkça artık huzursuzluk,tedirginlik hissettiriyor...
    paylaşımınız için teşekkür ederim,yine çok faydalıydı:)

    YanıtlaSil
  4. sevgili buket,
    film ve kitap kültürüne gerçekten hayranım!
    nerede saklıyorsun bu kadar bilgiyi? ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok canım, çok bir şeyim yok. bir yerlerde
      bir şeylere rastlayınca hemen paylaşmak istiyorum. bu bloglar
      sayesinde birbirimizle çoğaltıyoruz bilgimizi.

      Sil
  5. Filmin konusu hakkında neler söyleyeceğimi biliyorsun değil mi arkadaşım?
    " Daha ben doğarken beşiğimin başucunda Azrail gibi nöbet tutan kuruntu, hastalık ve ölüm tüm yaşamım boyunca bana eşlik etti."
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    YanıtlaSil
  6. '' Hastalık ve ölüm ruhsal yaşantımı etkilediği gibi sanatımın temellerini de oluşturur, '' her sanatçının beslendiği nüvelerdir bunlar bence.
    Edward Munch ve Çığlık bilinmez mi..daha fazlasını öğrenmek için izlenecekler listesinde yerini aldı bile. Sağol paylaşımın için :)

    YanıtlaSil

Cuma Gelmiş!

                     Bir cuma akşamı daha birlikteyiz. Kasım geldi geçiyor bile. Her cuma ne ara bitti bu hafta diyorum, koca bir girdaba gi...