8 Nisan 2015 Çarşamba

Kitap Okuyan Kız

                Kendimi  Renoir ' nin  Kitap Okuyan Kız  tablosunda ki  kıza çok benzetirim.Belki de bu tabloyu çok sevdiğimdendir. Baksanıza ne kadar aydınlık bir yüz, kitap  okuyan ve keyifli hisseden,  mutlu bir çehre..Okuyup bitirdiğim Huzur adlı kitabında rastlayınca Renoir resmine tekrar açıp baktım. Ahmet Hamdi Tanpınar öyle güzel anlatmış ki..
''  Sevgilisinin,gündelik hayatın her safhasında,duruşu,kıyafeti,aşkta değişen çehresi ile sanatın ölmez aynasına kendinden evvel geçenleri ona -adeta hayranlığını ve sahip olma lezzetlerini bir kat daha;ve belki de ıstıraplı bir şekilde hatırlatan bir yığın çehresi vardı.Renoir'in Okuyan Kadın'ı bunlardan biriydi.Tepeden gelen ve saçları bir altın filizi gibi tutuşturan ışığın altında,koyu nefti zeminle,elbisesinin siyahı ve boynu örten pembe gül arasından bir gül topluluğu ile fışkıran bu sarışın rüya,çehresinin tatlı sükuneti,gözlerinin kapalı çizgisi,çenenin küçük bir toplulukta birden bitişi,dudakların tatlı,adeta besleyici tebessümü gibi bir yığın benzerlikle genç adam için,sevgilisinin bazı saatlerine sanatın en sadık aynalarından birini tutuyordu.Muhayyilesi,Nuran'a olan hayranlığında Renoir'la olan benzerliği bazen daha ilerilere götürür,onun vücudunda eski Venedik ressamlarının ten cümbüşü ile akrabalık bulurdu.


                              


             Bir de  Manet' nin  Bellevue  Bahçesinde Kitap okuyan  genç kız  resmi  vardır ki  ,  ona da bakar bakar  hayallere  dalarım. Manet  sağlığını  kaybetmeye  başlayınca Paris'ten  bu  küçük  kasabaya  taşınır. Evinin  güzel  bahçesinde  yaptığı  tablolar harikadır. Asil ve genç kız etrafa neşe saçar sanki. Keşke derim şimdi  onun  yerinde olsam  ve dünyada ki en sevdiğim işi - kitap okuma- böyle bir yerde yapsam diye iç  geçiririm.


                               


                 Yalnızca  bunlar mı?  Osman Hamdi  Bey'in  Kuran Okuyan Kız  resmini de  unutmamak  gerekir.

                        


               Müfide  Kadri'yi  duydunuz mu? Türkiye’nin ilk kadın ressamlarından Müfide Kadri. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde yaşamış  ve 22 yaşında amansız bir hastalığa yakalanarak hayata veda etmiş. Ne  kadar  genç  ölmüş  değil mi? Öğrenince üzüldüm  ve  yaptığı  bu okuyan kız  tablosunda hayallere daldım. Erken  yaşta ölmesi değil acı olan yalnızca. Çünkü  anne ve  babasını da  çok  küçükken  kaybetmiş.

                      Dosya:Müfide kadri Kitap Okuyan kadın.jpg

                      Ve   son  olarak  Kitap Okuyan Sultan resmi  Liotard' tan..Bu resim “Türk giysileriyle Marie Adelaide” olarak da bilinir. Fransa kralı XV. Louis’nin üçüncü kızı olan prenses Marie Adelaide, o yılların modasına uyarak harem kıyafetleriyle poz vermiştir ressama.


                     

            Daha   bir çok kitap okuyan  kız  tablosu  var. Konu  kitaplar  olunca  çok ilgimi  çekmişti. Biraz  olsa da  paylaşmak istedim..


10 yorum:

  1. Enfes bir yazı olmuş Buket. Çok sevdim.

    Bak, şu link eminim çok hoşuna gidecek.

    http://womenreading.tumblr.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğendiğine sevindim hayal kahvem. merak ettim
      bakıyorum hemen..

      Sil
  2. Yazınızı çok beğendim. Sayıları az olsa da tarih boyunca kitap okuyan kadınlar olmuş.....
    Kadın ve kitap okumanın bir arada olması ne kadar umut verici. Keşke bütün kadınlar kitap okumayı çok sevseler......
    Ondokuzuncu yüzyılda izlenimcilik akımının öncüleri olan Pierre-Auguste Renoir, Édouard Manet, Edgar Degas, Claude Monet ve Paul Cézanne gibi ressamların tabloları nasıl da muhteşemdir. Çiçekleri, ağaçları, kırları ve kadınları hep güzel resmetmişler.........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parise gidipte monet bahçesine gidemedim ya çok üzülüyorum zaten..

      Sil
  3. Hepsi çok güzel teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, böyle bir etkinliğim var katılır ve duyurursanız çok sevinirim =)
    http://manolyadan.blogspot.com.tr/2015/04/kitap-okuma-etkinligi.html

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar iadeyi ziyarete geldim:) ne güzel bir anlatımınız var masal okur gibi okudum yazınızı .

    YanıtlaSil
  6. Buketcim, yazına bayıldım. Nefis olmuş. İnsan okumayı sevince okuyan insanların arasında olmak istiyor. Az önce yine bir kitap siparişi verdim. Muhtemelen aldıklarımın hepsini okuyamayacağım ama olsun :) Bu arada Paris'e gidip de Monet'nin Bahçesi'ne gidemedim diye üzülme. Yeniden Paris'e gitmek için bir sebebin var işte. Monet'nin Bahçeleri'ne Giverny'ye gitmek için bahar olmasını bekle. O zaman çok güzel oluyor. Ben galiba soğuk bir sonbahar gününde gitmiştim. Çiçekler açmak için mevsimini bekliyordu. Evi gezmiş, kuru bahçede dolaşmıştık. Küçücük bir köy. Eminim bir gün gidersin :) Çok öpüyorum seni de güzel kızını da... Sevgiler

    YanıtlaSil

Cuma Gelmiş!

                     Bir cuma akşamı daha birlikteyiz. Kasım geldi geçiyor bile. Her cuma ne ara bitti bu hafta diyorum, koca bir girdaba gi...