Ortasından bir nehir geçiyor, Yeşilırmak. Yeşilırmak Vadisi’nde Ferhat Dağı ve Amasya Kalesi eteklerinde kurulmuş açık hava müzesi olan bu kenti en tepeden kaleden seyretmek en güzeliydi.Burada bulunan kafede semaverle çay içmeden dönülmez.
Çınar ağaçları altında semaver çayını yudumlarken; Yeşilırmak içerisinden yükselen Roma Dönemi sur duvarları üzerine dizilmiş Amasya tarihi Yalıboyu Evleri’ni, arkasında yükselen kalker kayalara ayrılmış Kral Kaya Mezarlarını ve tepesinde Amasya Kalesi’ni seyretmek gibisi yok.
Kalkolitik Çağ'dan itibaren Tunç Çağı,Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 12 aynı medeniyete ait Arkeolojik, Etnoğrafik, Sikke, mühür, El Yazması ve Mumyalar olmak üzere bugün itibari ile 23.476 eseri ile Hazeranlar Konağı ve Kral Kaya Mezarları Örenyeri ile birlikte üç birim halinde bölgenin en modern müzesinde görebilirsiniz.
Müze bahçesi içerisinde yer alan Selçuklu Sultanı I.Mesud ‘a ait türbede mumyalar teşhir edilmekte.
Osmanlılar Devri'nde Amasya, 15. yüzyılın ilk yarısından itibaren şehzadelerin görev yaptığı bir sancak ve aynı zamanda Eyalet-i Rum’un da merkezi konumunda.
Günümüzde Amasya denince akla ilk gelen Amasya Evleri’dir sanırım. Amasya Evleri Yeşilırmak kenarında dizilmiş eski Osmanlı Evleri’nin tamamına verilen bir ad. Bu evlerin biçoğu 19. yüzyıldan kalma. Bir kısmı restore edilmiş olan evler genellikle iki kat olarak inşaa edilmişler. Lokanta veya cafe olarak hizmet verenlerden birine konuk olup cumbasında kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Amasya da görülmeye değer başka bir mekan ise Kral Kaya Mezarları. Bunlar Amasya Kalesi eteklerinde kayalara oyularak yapılan beş adet devasa mezar. Yeşilırmak Vadisi boyunca toplam 23 adet kaya mezarı bulunuyor ve bu mezarlar yaklaşık 2500 – 3000 yıllık bir tarihe sahip. Bu mezarların Pontos Krallarına ait olduğu sanılmaktaymış.
Ünlü Coğrafyacı Strabon'dan bahsetmeden olmaz. Tarihle ilgili 43 kitaptan oluşan eserinden geriye çok küçük bölümler kalmış. En ünlü eseri o dönemin bilgisine göre dünya coğrafyasını anlattığı "Coğrafya"dır (Geographika). Dünyanın ilk coğrafyacısı olarak da bilinen Strabon'un bu ünlü eseri bir çok dile çevrilmiş.
Amasya mutfağı ayrı bir yazı konusu ama ben kısaca değineceğim.
Yeşilırmak’a bakan bir yer olan Amasya Sofrasında yerel yemekler yedik ve memnun kaldık. Keklik çorbası ilginç olan yemeklerden biriydi.
Bunun dışında özellikle akşam şehir ışıklarına, Kral Mezarları’nın da ışıklarına bakarak yemek için yüksek bir tepede yer alan ve tüm şehrin manzarasına hakim Ali Kaya Restaurant‘a gittik.Bu restoranda da Tokat kebabı yenmeli.
Manzaramız da işte böyle .
Merzifon'a gittiğimizde Osmanlı Bedesten Mutfağı büyük bir keşfimizdi. Özellikle instagramdan bulduğum ve kendisiyle tanıştığım Şadi Şef öyle çok ilgilendi ki bizle kendisini anmadan geçemeyeceğim. Giderseniz selamımı söyleyin :)
Burada şimdiye kadar yediğimiz en güzel osmanlı mutfağı yemeklerini tattık. Şerbetler içtik. En ilginci Topuz Kebabıydı. Benim instagram sayfamda bir de videosu var, bir seyredin derim.
Amasya sokaklarında gezerken meşhur semaverlerine rastlıyorsunuz.
Ara sokaklar uzun yürüyüşlerle çok güzel..
Amasya’yı işgal edemeyen İngilizler Mondros Mütarekesi’ni bahane edip şehirde karışıklık çıkarmaya kalkışırlar. Çeşitli olaylar sırasında Saat Kulesi’nin de kapısını kırar, Türk Bayrağı’nı indirerek kendi bayraklarını asarlar. Amasyalılar kısa sürede Saathane önünde toplanarak duruma engel olmaya çalışırlar. Ancak İngilizler kapının açılmasına engel olur. Söylenilen o ki, tam o sırada çıkan kısa bir fırtına, İngiliz Bayrağı’nı paramparça eder. Bunun üzerine cesaret kazanan halktan ve cereyan eden olaydan korkan İngiliz askerleri kaçarak uzaklaşırlar…
Bu nedenle saat kulesinin Amasya’da ayrı bir önemi varmış. Kule 1865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Amasya dolu dolu gezilecek şehirlerimizden biri. Yazmadığım bir çok şey kaldı aslında. Birbirinden güzel camiler, konaklar, yakın yerleri. Yazımı Amasya'da bir caminin duvarında rastladığım yazıyla bitirmek istiyorum.
Başarım, muvaffakiyetliliğim ancak Allahtandır...
Karadeniz turunda biz de uğramıştık Amasya'ya ve hayran kalmıştım. Gerçekten çok farklı bir büyüsü var. Biz tabi bu kadar kapsamlı gezememiştik, şimdi sen böyle anlatınca tekrar gidesim geldi :) Saati hatırlıyorum; önünden kaç kere geçmişimdir kim bilir? bi oradan bi buradan foto çekeyim diye :) ama bi hikayesi olduğunu bilmiyordum, rehber anlatmadı ya da biz kaçırdık. bilseydim sarılırdım ben o saate...
YanıtlaSilBen de internetten öğrendim, yazıma ekledim. Genel turlar
Silolunca insan ayrıntılı gezemiyor zaten.
Yeğenim'in eşi Amasya'lı. Geçenlerde o da ilk kez gitti. Çok beğenmiş. Senin sayende bende detayları öğrendim, yine çok güzel anlatmışsın. Kısmet olur görürüm inşallah.
YanıtlaSilinşllh gidip görürsünz, oralı biri olunca daha da
Silgüzel gezer insan..
Yine süperrrrr bir gezi yazısı.....
YanıtlaSilBuram buram tarih dolu bir Anadolu şehri ve içinden ırmak geçiyor, muhteşem.....
çok teşekkür ederim :)
SilBuket, "Sen ne güzel bulursun gezsen Anadolu'yu, dertlerden kurtulursun gezsen Anadolu'yu,orda bahar başkadır yazlar kışlar başkadır, bu diyar başkadır başkadır gezsen Anadolu'yu" diyesim geldi.
YanıtlaSilÇok güzel hazırlayıp paylaşmışsın. Sağolasın.
Daha ayrıntılı yazacaktım ama sonlara doğru sıkılıyorum kısa kesiyorum hemen :)
Silmerhaba ne tatlı bir bloğun var ayrıca Amasya da güzelmiş :) bloğunu takibe aldım bana da beklerim,sevgiler :)
YanıtlaSilAhh Buket, seni okumaya başladığımda İstanbulda oturuyordum, gittiğin her yeri not ediyordum öyle güzel ve ince yazıyordun ki, şimdi Çorum dayım ve bu pazar Amasya ya gitmek için hazırlık yapıyordum, bu yazı çok iyi oldu.. Çoruma da uğramayı düşünürsen buradayız:))
YanıtlaSilçok teşekkür ederim beğenin için. içimden geldiği gibi daha çok bilgilendirici
Silolsun diye yazıyorum. daha yazacak çok şey vardı ama
sonlara doğru sıkıldım kısa kestim. çorum yakınmış amasya'ya. gitsek mi
dedik ama fazla zamanımız yoktu. heryeri doya doya gezmek istiyoruz, inşllh
bir gün çorum da olur, kesin seni ararım :)
Memleketim diye söylemiyorum, her şeyiyle güzeldir, yazları yalı boyunda ıhlamur ağaçları buram buram kokar, insanı da güzeldir, Amasya'nın en özel yemeği bakla dolmasıdır, mutlaka denemeniz gerekir, bakla Amerikadaki mayo kilinik tarafından yapılan araştırmalara göre alzheimer için ilaçtır, FDA tarafından onaylanacak olan bakla özlü ilaç piyasaya çıkacakmış, siz ilaçtan ziyade kuru baklayı fava yapın yiyin :)
YanıtlaSilevet zaten çok beğendik. gelmiş geçmiş önemli şahsiyetler, eren ,evliyalardan herhalde
Silşehirde büyük bir huzur hissettik. ne yazık ki bakla dolmasını tadamadık :(