23 Ocak 2019 Çarşamba

Filmler, Belgeseller ve Ev Halleri

                       Okullar kapandı, tatil başladı ve biz ilk defa tatilde ev de oturmaya, hiç bir yere gitmemeye karar verdik. Neredeyse beş gündür bir şey yapmadan ev de oturuyoruz. Niye mi böyle? Yurt dışına gitsek euro, dolar malum , bu hakkımızı kısmetse yaza kullanalım dedik. Yurt içi gitmediğimiz Doğu ve Güeydoğuda bazı şehirler kaldı, e onlara da bu karda kışta gitmeye hiç hevesim yok. Kar istesek yakın çevrede Kartepe ve Uludağ var. Onlarda malum sömestr tatili, çoluk çocuk herkes orada. Artık kalabalık yerleri hiç istemiyorum. Yani anlayacağınız kendimizi kapattık eve. Çokta memnunuz, daha canım sıkılmadı bu durumdan. 
                       Biz de bol bol film seyrediyoruz evde. Kitap, dergi okuyoruz, tv de sevdiğimiz programları açık tutuyoruz tüm gün. Sanki karı koca emekliyiz ve ömrümüzün geri kalan yıllarını yaşıyoruz. Bir kaç yıl sonra böyle olacak kısmetse. Ve bir şey yapmadan  sıkılmadan aylarca oturabiliriz gibi geliyor. Seyrettiğimiz bir kaç belgeselle vay be ne ilginç olaylar oluyor şu dünyada dedik. Bunlardan ilki Röntgenci..

                           


                           Gerald Foos adında bir adam Colarado eyaletinde Monar House adında bir motel alıyor. Odalardan birinde uzun süren tamiratlar sonucu gözetleme yeri yapıyor. Sonra da müşterileri bekliyor. Gelen müşterileri uzun yıllar odanın tavanında bulunan havalandırma boşluğundan seyrediyor. Kim ne yaptıysa kayıt tutuyor. Sonra 80 yaşlarına gelince kendi gibi yaşlı gazeteci Gay Talese'i bulup ona yaptıklarını anlatıyor.
                   Bu bana daha önce seyrettiğim Peeping Tom'u hatırlattı. Michael Powell'ın yönettiği 1960 yapımı film dönemin gerilim filmlerinden..

                                

                        İlginç belgesellerden biri de First contact lost tribe of the Amazon..2016 yılı yapımı 50 dakikalık bu belgeselde çok ilginç. Dünya da keşfedilmemiş bir yer, insan topluluğu var mıdır diye sorulsa yok deriz herhalde. Ama varmış.  35 kişilik Sapanawa kabilesini bu belgesel de gördüm. Brezilya da ki vahşi doğa da saklanarak yaşayan insanlardan dördü uzun zaman yağan yağmurlardan ateş yakamadıklarından aç kalıyorlar ve yakınlarında ki köye bir şeyler almak için inince keşfediliyorlar. Dilleri, görünümleri, hareketleri çok değişik ve yabaniler. Hayretle seyrettiğimiz bu belgeselden bir diğerine geçiyorum.

                              first contact lost tribe of the amazon ile ilgili görsel sonucu

                                    Bu seyrettiğimiz belgesel de Mormonlar hakkında. Daha önce Mormonları duymuş muydunuz ? Belgeselin adı  3 Kadın 1 Erkek.. Dört bölümden oluşan belgesel Utah Eyaletinin Rockland Ranch'te yaşayan Mormonların bir yılını gösteriyor. 2017 yapımı belgesel  büyük bir kayanın dibinde evler yapmış insanların dini inançları gereği birden fazla kadınla evlenip yaşamlarını konu ediyor. Belgesel 4 bölüm. Farklı erkekler ve evli oldukları kadınlar arasında ki ilişkiyi seyredip nasıl olur da kadınlar bunu kabul edebiliyor diye uzun uzun düşünüyorsunuz , bitene kadar da sorunuza cevap arıyorsunuz.
                          Belgesellerden başka bir de Bookshop filmini seyrettim. Konu olarak benzerleri çok ama kitap kurduysanız bir de güzel ve sakin kasaba da çekilmiş kasabaları seviyorsanız keyifle bu filmi de seyredersınız.  

                                           bookshop filmi ile ilgili görsel sonucu


                                     Ellili yılların İngilteresinde geçen film de bir kitapçı dükkanı açan kadının yaşadıklarına şahit oluyoruz. Dediğim gibi konuyu anlamadan etrafa, raflarda ki sıra sıra kitaplara bakmak bile insanı rahatlattırıyor.
Şu 4 güne baya bir film sığdırmışız, ilerleyen günler de neler seyrederiz bilmem ama önerilerinizi de alabilirim. 







10 yorum:

  1. Uludağı tavsiye etmem teleferik sırası için 5 saat bekledik sonra geri döndük...
    En iyisi sinema..Filmleri not aldım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil m? Herkes öyle diyor. Bize Kartepe çok yakın aslında ama
      gidenler dağ yolunda bile araç kuyruğunun oldğunu
      söylediler. valla gözüm korktu, hiç biryere gitmeyeceğim

      Sil
  2. İlk üç belgeseli ilgiyle ve yüksek merakla izleyip yorumlamıştım. Netflix belgesel konusunda başarılı ve çok çeşitli.

    Henüz Bookshop'u izlemedim, evde vakit geçirirsem elbet izleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten hep senden not almıştım, netflix rehberimizsin :)

      Sil
  3. Şubat tatilleri en güzel evde geçiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yıl böyle oldu ve gerçekten çok güzel :)

      Sil
  4. Bazen böyle tembellik yapıp, eve kapanmak da özleniyor. Çok iyi yapmışsınız. Film ve belgeseller de çok iyi. Sully filmini de önerebilirim. Yeni izledim, hoşuma gitti. İyi tatiller🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sully izlemiştik, zaten gerçek olaymış. Tom Hanks filmleri
      çok güzel çok severim.onun Terminal filmini öneririm ben de

      Sil
  5. Dear Buket,

    I so enjoyed reading about your holiday happenings! It sounds very cozy and comfy and relaxing. I can imagine that you baked a few of your delicious and delightful cakes and sweets, too.

    As you know, I haven't blogged in a long while, but I needed to contact you to ask you for your address, since my cell phone died on me, and I have been without one for days, and thus, I cannot access your texts in Instagram Direct Messages. I tried searching for your email address but could not find one, and so I thought of visiting you here and leaving a comment!

    Here is my email: youlahatzaki@gmail.com. Please send me your address, as I am having a difficult time understanding the one on your package that Liberty took a photo of. THANK YOU!

    Wishing you a wonderful week!

    Love,
    Poppy

    YanıtlaSil
  6. book shop u izlemiş ve çok beğenmiştim.iyi tatiller.

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...