17 Temmuz 2014 Perşembe

Ressam Filmlerim


                        Bugünlerde  ressam  filmlerine  merak sardım. Üstüste  film seyrediyorum.  Hepsi  çok güzeldi. İlk olarak  Lust for Life.  Van Gogh’un bir din adamından, tutkulu bir ressama dönüşme sürecini oldukça başarılı işleyen film, renkleri ve çerçeveleriyle de Van Gogh’un dünyasına girmeyi başarıyor. Yoksulluk ve yalnızlık içinde geçen bir ömür ve gittikçe artan nöbetlerin esaretinde hayata resimle anlam kazandıran bir dehanın hikayesi…Van Gogh’u başarıyla canlandıran Kirk Douglas’a, yakın arkadaşı Gauguin rolünde Anthony Quinn ve kardeşi Teo olarak James Donald eşlik ediyor…1956  yılında çevrilen film zaten  eski  filmleri seven  biri olarak  tam  bana göre..



                  


            Diğer film ünlü  ressam Rembrandt.. Bu film  daha da  eski. 1936  yılında  çevrilmiş. 1936 yapımı bu film Charles Laughton’un 17. Yüzyılın tutku dolu ressamı Rembrandt’ı başarılı canlandırmasıyla hayat buluyor. Film, 1642 yılının Amsterdam’ında usta ressam Rembrandt Van Rijn’in kör edici güzellikteki ün ve zenginlikten oluşan hayatının çok sevdiği karısının ölümüyle değişmesini, Rembrandt’ın karanlık ve acı dolu yapıtlar yapmayabaşlamasının üzerine patronlarının bu resimlere karşı olumsuz tutumlarını ele alıyor…
              Son  olarak   Caravaggio  izledim.  1986  yapımı  Derek Jarman'ın  tuval gibi sahneler yaptığı  filmi.  Filmde ressamın yaşamını, sanat tutkusunu resimleri üzerinden inceliyor. Çizgisel olmayan anlatımı, kırmızı ve mavi renklerin doldurduğu stilize kareleriyle sıradışı bir biyografik film yaratırken, hem dini inançlarıyla cinsel kimliğinin çakıştığı ressamın portresini çiziyor, hem de kendisinin sonuna kadar savunduğu sinema sanatını ortaya koyuyor. 













19 yorum:

  1. Merhaba ,
    Aslında eskii filmlere karşı bir ilgim olmamasına rağmen öyle güzel anlatmışşın ki , meraklandırdın beni :))

    YanıtlaSil
  2. Ressam filmleri güzel bir gruplama olmuş, aklımda olmayanı aklıma getirdin:)
    Blogları bu nedenle seviyorum zaten, güzel bir paylaşım olmuş:)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş. Ben de meraklıyım ressamların hayatlarına, özellikle Van Gogh'un yeri ayrıdır, bunları not alıp en kısa zamanda izlemek lazım =)

    YanıtlaSil
  4. Canım bu filmler bir harikaymış hemen not alıyorum. Zevklerimiz seninle çok benzer, ben de çok hoşlanıyorum bu tür yapıtlardan. Benim için de keyifli olacaktır izlemek. Şu dönüşe yeniden alışmaya çabaladığım günlerde böyle güzel filmler izlemek iyi gelecektir. Kocaman sevgiler selamlar canım. Bu sefer İzmit'e gelemedik, gözümde tütüyor memleketim inşallah kısa sürede olsa bir dahaki tatilde İzmit'ten geçiş yapacağız evimize..Mutlu kal:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tatilin ne çabuk geçti bitti değil mi. çok şeyler de yaptınız ama. bir dahaki
      sefer seneye değildir umarım :)

      Sil
  5. buketcim, nereden buldun bu filmleri ben deizlemek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filmin adını yaz hemen çıkıyor. mesela Lust for Life izle yaz
      google'a . ben hep nettten seyrediyorum. sen ve natali çok seveceksiniz bence..

      Sil
  6. Buketçim takip ettiğin film siteleri var mı? Bazı sitelerin kalitesi düşük ve reklam olayı fazla oluyor. FilmiFullIzle yi beğeniyorum ama başka tavsiyen varsa haberimiz olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim seyrettiğim tarzdaki filmleri şuradan buluyorum:
      http://www.izlebizle.net/

      http://politikfilm.net/

      Sil
  7. Frida kahlo da çok ilginç bir hayat hkayesine sahip ünlü bir ressam. Filmi var mı bilmiyorum ama kitabını mutlaka okumalısın. Güzel ve değişik bir paylaşım olmuş. Van Gogh u bende merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seyretmezmiyim fridayı. zaten çok severim , diğer ressamları bulmaya çalışıyorum bende

      Sil
  8. derek jarmanın bu filmine hastayım yaaa :) bak bi de la belle noiseuse (güzel gürültücü) michel piccoli izle. bi de basquiat adlı filmi kaçırma :) ikisi de fazla önemli filmler :)

    YanıtlaSil
  9. Bayılıyorum bu derli toplu paylaşımlarınıza. Van Gogh ve sinemasever olduğu iddiasında olan ben, bu filmden habersizmişim. Teşekkürler binlerce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, kirk douglas performansına bayılacaksınız..

      Sil
  10. Bu aralar hiç film izleyemiyorum oysa ne güzel filmler önermişsin, ilk fırsatta izlemeliyim. Bu yaz modu tembellik getiriyor, kış gelse de battaniye altında film izlesem:))

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...