9 Temmuz 2014 Çarşamba

Çeşit Çeşit Tartlar


                         Yazın yenen  tatlılardan biridir tartlar, galette'ler.. Bu  yaz  çeşit  çeşit tartlar  yaptım. Aklımda  bugünler de  haz  ve  keyifi   hayatın  merkezine  oturtan  ilk çağ filozoflarından Epikuros  var.  ''  Zevk, mutlu  bir yaşamın  başlangıcı ve amacıdır'',  diyor ve  şöyle devam  ediyordu ''  Her şeyin  başlangıcı ve  temeli damak  zevkidir.  Bilgelik  ve  kültür bile bundan kopuk  olarak  ele  alınamaz ''.  
Okuduğum kitap  Felsefenin Tesellisi 'n de  ( Allain De  Botton )  bunlar  geçiyor.  Biz de buna  katkıda bulunalım  diyerek tartlara  devam ediyorum. Yanında dondurma ile  servis  edildiğinde daha bir  güzelleşiyor.  Tart  hamuru temelde hep  aynı.  Biraz  sonra tarifini  de  yazacağım. Ama  istenilen  şekilde,  tereyağını  fazla  eritmeden  yapmak zor. Olsun , nasıl  olursa olsun  güzel bence.  Hele  mevsim  meyveleri  ile  çok lezzetli.  Ben  mayıs ayında  kayısı da  bolken kayısılı  tart yaptım  ilk  olarak.  Kayısı  tarta  yakıştı.



            Tart  tarifine  gelince  şöyle,  ilk  önce malzemeler :
                  150 gr soğuk tereyağ
                  80 gr buz gibi soğuk su
                  1 tatlı kaşığı elma sirkesi
                  1+2/3 su bardağı (233 gr )un
                  1 yemek kaşığı toz şeker
                  1/2 tatlı kaşığı tuz

        Malzemeleri  ve  yapılışını  Tatlı Cuma '  dan  aldım. Oradan  ayrıntılı  okuyabilirsiniz.  Diğer  yaptığım  tart  vişne  ve  şeftalili  oldu.  Yine mevsim  meyveleri ile yaz  gecelerine keyif  katacak bir  lezzet.



                       Son  olarak  karşınızda kırmızı erikli  tart. Aslında  anjelik erikle  daha bir  güzel oluyor ama pazardan üç  kilo  erik  alınca ben de  burada kullanayım dedim. Keyif  ve  lezzet filozofumuzun  şu  sözleri  de  aklımda  akşama iftar  sonrası kuzenleri davet ettim :)
''Bir şey  yiyip içmeden önce,  ne  yiyip  içeceğinizi  değil,  kiminle yiyip  içeceğinizi düşünün;  çünkü  yanında  arkadaşı olmaksızın yemek yemek ancak bir  aslana  ya da kurda mahsustur. ''


          Yaz  geceleri  hep beraberken masalarımızı şenlendirecek  tatlılar bunlar.  Herkese hayırlı  ramazanlar !






4 yorum:

  1. Kayısı tarta yakışmaz mı ya? Resim de ne kadar hoş olmuş!

    YanıtlaSil
  2. Instagram'da görüp bayıldığım fotoğraflar. Çok güzel görünüyor hepsi de. Vişne ve şeftalili olanı ben de denemek istiyorum. Ellerinize sağlık, görüntüler harika.

    YanıtlaSil
  3. Filozofun dediği gibi, bende lezzetli yiyecekler hazırlayınca sevdiklerimi davet ederim :) Tartlar çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Hayırlı ramazanlar :)

    YanıtlaSil
  4. Ya gece gece iştahlandım doğrusu, hele o şeftalili fotoya bittim. En kısa zamanda ben de ondan yapacağım Buketcim olmadı sana gelip yiyeceğim şu Ramazan geçsin görüşeceğiz:))

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...