6 Haziran 2015 Cumartesi

İtalya'da Bir Şehir ; Bari

                           THY  ilk kez  Bari'ye  uçuşa  başlayınca fırsattan  yararlanıp  üç  kişi  uygun bilet  aldık  ve  bu  güzel  italyan kentini  görmüş  olduk. Bari’nin nüfusu 320.000.   Adriatik Denizi kıyısında, tam bir Akdeniz şehri. Puglia bölgesinin hem başkenti, hem de en büyük şehri. Aynı zamanda Güney İtalya’nın da Napoli’den sonra en büyük 2. şehri.  Bari ’yi, eskiden Çeşme’den kalkan gemilerin İtalya’da varış noktası olmasından dolayı Brindisi’yi, İtalya’nın en ünlü yönetmenlerinden Ferzan Özpetek’in filmlerinden veya oyuncu Mehmet Günsur’un uzunca süre orada yaşamasından dolayı Lecce’yi mutlaka duymuşsunuzdur. 
                           İlk  olarak  otelimizden  bahsetmek istiyorum. Şehir  merkezinde yer alan , temiz otelimizin  adı Palace Hotel  
                          Bari de  4  gün  kaldık ,  hem  içini  hem  çevresindeki  kasabaları  gezdik. Bari  içi  tam italyan hayatını  gösteren ayrıntılarla  dolu. Diğer  büyük  italya  şehirlerine  göre daha farklı ve  yöresel. Evler,  insanlar,  yaşam  gerçek  italya  hakkında  bilgi  veriyor .
Bari de  de  birçok  Avrupa  şehirlerinde  olduğu gibi  old city var. Burada gezilip görülecek diğer yapılar arasında  Teatro Petruzzelli,   Palazzo Municipale  (Belediye Sarayı),    Teatro Piccinni,   Palazzo de Governo   (Hükümet Konağı), Colonna della Giustizia  (Adalet Sütunu),     Cattedrale di S.Sabino     (Katedral),  S.Gregorio,   Museo Diocesano, S.Marco Kilisesi yer almakta.



Bari'de   doğal  geleneksel  hayatına  devam eden  insanları  görme  şansımız  oldu. Kapılarını  bile  örtmeyen,  sokak  aralarında  çoluk  çocuk  oturan  yerel  halkı  gördük.  Çocuklar  evlerin önünde  oyunlar  oynuyor,  gençler  gruplar  halinde  köşe  başlarında  oturuyorlardı.  Gerçek  bir  italyan  filminin  içindeydik  sanki. 



Eski  şehir  denen  Vecchia   bölgesinde  sokaklarda  kaybolarak  gezmek  çok  güzel.  Biraz  ileride   deniz  kenarına  geliyorsunuz.  Uzun  bir  yürüyüş  yolu  var  ama  bizde  ki  gibi  kafeler , çay bahçeleri  yok. Daha  çok  içlerde  yaşıyor  halk. 


Eski  Bari de  gezerken  evlerin  kapılarının  hiç  kapalı  olmadığını  yalnızca  bir  tül yada  perde  ile  örtülü  olduğunu  görüyorsunuz.  Tabi  bol  bolda  çamaşırlar  asılı  balkonlarda,  camlarda. 


AZİZ NİKOLA BAZİLİKASI     
İtalyancası Basilica di San Nicola. 4. yy’da, Myra’da (günümüzde Antalya’nın Demre ilçesi oluyor) yaşayan Aziz Nikola’nın kemikleri, 1087 yılında Barili denizciler tarafından çalınıp Bari’ye getirilmiş. Buna istinaden de aynı sene içinde bazilikanın yapımına başlanmış. Günümüzde birçok Ortodoks ve Katolik Hıristiyan, hac için buraya geliyormuş.





STRADA DELLE ORECCHIETTE    denen  yerden  bahsetmek istyorum. 
          Eski Bari’de küçük  ve şirin bir sokak. Asıl ismi Strada Arco Basso ama halk arasında Strada delle Orecchiette deniyor, yani Orrechhiette Sokağı. Orecchhiette, Puglia’ya özgü, kulak memesi şeklinde bir makarna türü.  Bu sokakta orrechhiette yapan yaşlı teyzeleri görebilirsiniz. 


Sokaklarda  gezerken  bol  bol  dondurmacıya  rastlıyorsunuz. Her  kafedekini  denedik  ve  çok  beğendik.  Gerçekten de  italyan  dondurması  diye  birşey  var. O kadar  lezzetli ki.  Bu arada  İtalya da ki  en ucuz  dondurmalar  burada galiba. 1,5 euro  ya  kocaman  dondurmalar  aldık.



Bari  Adriyatik Denizi kıyısında bir şehir, Lungomare de Bari’nin kordon boyu. Yaz aylarında gidip denize girmek isterseniz, plajlar da var. En meşhurlarından birisi de Spiaggia Pane Pomodoro. Yani Ekmek Domates Plajı. Ücretsiz bir plaj. Bizde nasıl plaja gidip karpuz kesen bir kitle var, Bari’de de zamanında işçi kesimi, fabrika çıkışlarında buraya gidip hem denize giriyor, hem de domates ve ekmekle karnını doyuruyormuş. İsmi buradan geliyormuş.



Bari de  bulunan  kafelerden biri..



Her  gece  pizza  ya da  makarna  yedik.  Pizza  çok  ucuz  4  ya da  5  euro  ve çok  lezzetli..


Burada tabii ki orrecchiette mutlaka yemeniz gerekiyor. Farklı şekillerde yapılabiliyor orecchiette. Yemeğin ardından da Puglia’ya özgü tatlı sporcamuss (sporcaviso) yemeyi sakın unutmayın


VIA SPARANO 
Murad mahallesinde, Bari’nin alışveriş caddesi.  Cadde boyunca ve hatta caddeye çıkan sokak ve caddelerde dünyaca ünlü markalardan lüks İtalyan markalarına kadar birçok markanın mağazası var. 





Bari  de  sokak  aralarında   ya da  deniz  kıyısında  uzun uzun  yürüyebilirsiniz .  Bunun  dışında  gezilecek  bir  kaç yer de  şöyle :
12. yüzyılın sonunda yapılmış olan BARİ KATEDRALİ, ya da İtalyancasıyla Cattedrale San Sabine
 1903 yılında açılmış olan, Bari’nin en büyük, İtalya’nın da 4. en büyük opera binası PETRUZZELLI TİYATROSU
1132 yılında yapılan SVEVO KALESİ
Tipik İtalyanları gözlemleyebileceğiniz, adının aksine balık yerine meyve sebze satılan Mercato del Pesce, yani BALIK PAZARI
1990 Dünya Kupası için inşa edilen, mimarisiyle dikkat çeken SAN NICOLA STADYUMU







10 yorum:

  1. En alttaki resme bayıldım, güzel bir gezi olmuş sizin için. Henüz uçağa bile binmemis olmam göz önüne alınırsa hayranlıkla okudugumu anlamış olmanız gerekir :)
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah ben de şu 3 yıl öncesine kadar binmemiştim. hatta aklımdan bile geçirmiyordum.
      bir an da herşey değişti, şükürler olsun. tekrar fobim çoğalıp binemiyeceğim diye de çok
      korkuyorum. hala korkum var, uçakta birşey yapmadan put gibi oturuyorum. hiç rahat değilim ama
      gezme tutkusu işte :)

      Sil
  2. Çok huzurlu görünüyor. Böyle ufak köyleri kasabaları görmeyi daha çok seviyorum. Hep turistik yerlere gidip herkesin gördüğü şeyleri görüyoruz çoğu zaman, oysa rotadan çıkıp da başka yollara sokaklara dalmak en güzeli. İtalya çok görmek istediğim bir yer, daha pek çok yer gibi. O balkonlardan sarkan çamaşırlara bayılırım, bir de kapıları kilitlememeleri hatta tülle falan kapatıyor olmalarını çok sevdim. Şu dondurmalarını ve pizzalarını da çok beğeniyorum. Çok farklı olduğunu herkes gittikçe söylüyor anlatıyor ama işte insan denemeden anlamıyor:)
    Her fırsatı değerlendirip geziyorsunuz valla bayılıyorum size. Ne mutlu. Daha nice güzel yerler görmeniz güzel yemekler yemeniz ve bolca güzel anı biriktirmeniz dileğiyle.
    Sevgiler canım buralardan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah tuğba şu uçak korkum olmasa daha da uzaklara gideceğim ama
      her geçen gün daha kötüye gidiyorum. İtalyanın gezilecek çok yeri daha var. romaya gitmedik
      henüz. napoli ve sicilyayı da merak ediyorum. ama alp dağlarını da çok
      seviyorum. off çok yer var daha çok :)

      Sil
  3. Eylülde yapmayı tasarladığımız İtalya turu kapsamında değil ama bir başka gezi için düşünülebilirmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nerelere gideceksiniz kimbilir? tura mı katıldınız. birkaç şehir varsa
      çok koşturmalı oluyor benden söylemesi :)

      Sil
  4. Sevgili Pelin Pembesi,
    gerçekten iyi bir gezi rehberi yazıyorsunuz. Tebrikler.....
    Hem yorumlarınız hem de fotoğraflar insanı oralara gitmek için tahrik ve de teşvik ediyor....,
    Bugüne kadar kuzey Italya'da bir kaç şehire gitme fırsatım oldu, İtalyan şehirlerinde hissedilen mutluluk
    düzeyinin yüksekliğinin nedenlerinden ilk üçünü tarihi doku, bol çiçek ve DONDURMA, PİZZA, MAKARNA gibi bol karbonhidratlı gıda tüketimi olsa gerek.......
    Rimini'den daha güneye inmek için fırsat bulmaya çalışacağız artık........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim. şu sıralar geziler üst üste geldi. daha ayrıntılı
      yazmak isterdim ama sıkılıyorum hemen

      Sil
  5. bu bölgede gezilecek çok fazla köy-kasaba var değil mi? en az 4-5 gün ayırmak lazım sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet en az bir hafta gerekir.İtalyanın çok farklı bir bölgesi. hele
      bir de yazsa deniz tatili de eklenir. lecce tarafları ayrı bir
      güzel.

      Sil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...