25 Ekim 2013 Cuma

Paris'te Yapılması Gerekenler

                        Her  insan için gezdiği yerde yapacaklarının  öncelikleri farklıdır.  Benim  için bir  şehre gittiğimde ilk önce  belli başlı temel yerleri  görmek gelir.  Paris için  kendime  göre bir  rota  yapmıştım. Bunu  paylaşmak istiyorum şimdi ..
             1. Louvre Müzesi  :  Her  Paris'e  gelenin  mutlaka  gittiği  bir müze Louvre. Fransız  ihtilalinden sonra  1793 yılında  açılan ilk devlet  müzesi.  7 ana bölümden  oluşmakta. Neler gördük  neler.  Monalisa,  Jan Vermeer’in   Hollanda’daki gündelik ev hayatını anlattığı Dantelci Kız tablosu,  Milo Venüsü,   Michelangelo’nun Ölen Köle heykeli,  Napolyonun  odaları  ..


               2.   Notre Dame Katedrali    :   Victor Hugo'nun  Notre Dame de Paris adlı eserini  bilirsiniz. Gotik  dokunuşlarla süslenmiş bu  güzel katedrali  görmeden olmaz. Seini  nehri kenarından yürüyerek bu adacığa gelip uzun kuyruklara aldırmadan katedrali gezmelisiniz. 


                                                          


                    3.   Pantheon :   Pantheon kubbesinden manzara bir harikadır. Buraya 206 basamak ile ulaşabilirsiniz. Pantheon içerisinde ayrıca Foucault Sarkacı da mevcut. 1851 yılında ünlü astronomcu Jean Bernard Leon Foucault dünyanın kendi ekseni ve gezegenler etrafında döndüğünü kanıtladığı ilk deneyini burada yapmış.  1851’de Conservatoire’e götürülen sarkaç 1995 yılında tekrar Pantheon’a getirilmiş.

                       4.   Centre Pompidou :     Centre Pompidou dünyadaki modern sanat müzelerinin en bilinen ve ziyaret edilenlerindendir. Yapı içerisinde müze dışında ayrıca kütüphane, kitapçı, sinema ve panoramik bir teras bulunmakta. 
                             
                                             

                  
                     5.   Lüksemburg Bahçesi:  Paris'in  en popüler parklarından  biri.  Şehrin göbeğinde olması  nedeniyle kolay  ulaşılır,  çocuklarınızla çok şey yapabileceğiniz bir park.  1615 – 1627 yılları arasından Lüksemburg Bahçesi’nin kuzeyinde Palais du Luxembourg (Lüksemburg Sarayı) inşa edilmiş. Bu saray Fransız Devrimi sırasında hapishane olarak kullanılmış.                                                                                                                                                       
                                                    


                  6.    Eyfel Kulesi :  Paris deyince herkesin aklına ilk gelendir Eyfel.  Bizim ikinci  otelimiz buraya yakın olduğundan  devamlı burun burunaydık. Özellikle  gece çok romantik.  Gündüz  eşim ve kızım en üst  katına çıktılar.  Manzara  harikaymış,  ben de  çektikleri fotolarla  yetindim.  320 metre uzunluğu ile kulenin uzunluğu 81 katlı bir binaya eşitmiş.



                                             


                    
                   7.      
Galeries Lafayette:  19. yüzyılda Paris'te kurulan ünlü alışveriş merkezidir. Boulevard Haussmann’da bulunan Galeries Lafayette her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. On katlı yapının cam ve demirden yapılmış kubbesi de oldukça görkemlidir.  İçinde birbirinden  güzel  markalar var, özellikle  vitrayları görmek için gitmeli.


                                          



                            8.  Parc Des Buttes  :  Pariste  yeşillikler  içinde gezdiğimiz  bir başka  parkta burasıydı.  Metroyla  aynı isimli durağa  gidip  kolayca ulaşıyorsunuz.  Hatta  biz  yürüyerek birazda  kaybolarak şehir merkezine geri  dönmüştük.

                                             


                          9.   Carnavalet  Müzesi :  Gezmesi  bedava olan  ender  müzelerden  biri.  Bu  müzede  Paris'in  tarihini  keşfedebilirsiniz.  Metro  1  nolu  hattın  Saint Paul  durağında  inerek  kolayca ulaşabilirsiniz.  Müzede  sergilenen  bazı  koleksiyonlar  bazen  geçici ücretli  olabiliyormuş..

                                                 


                           10.    
Musée d'Orsay :    Az zamanınız varsa Louvre yerine tercihiniz Musée d'Orsay olsun.  Louvre'un antik çağlara değin uzanan fazla "uzmanlık" bir koleksiyonu var… D'Orsay ziyaretinizde ise İzlenimcilik ve sonrasına dair  dolayısıyla size çok daha tanıdık gelecek pek çok esere rastlayabilirisiniz.

                    11.  Montparnasse Mezarlığı:  Sartre, Beauvoir, Beckett, Baudrillard,  Ionesco, Gainsburg, Kiki  işte  bu  mezarlıkta yatıyor.  
                12.  Theatre  de la Ville  :   Bu  güzel  tiyatroya  sevgili  Danzon'un  yönlendirmesiyle  gitmiş  olduk. Bize  denk  gelen  Japon kukla tiyatrosuydu. Bizim için  çok güzel bir deneyim oldu. 

                                             

                     13.  Pont  Des Arts :  Bu  güzel  köprü  Paris'i gezerken eninde sonunda  karşınıza  çıkacaktır. Zaten  nehrin  üzerinde  birbirinden  güzel  köprüler  var. Teknelere,  nehire,  karşı  kıyılara bakarak geçmek  mutlaka  yapılması  gerekenlerden  bence.

                                 


                14.   Yerel bir pazarda gezilmeli.. Böyle pazara iki kez  denk  geldik. Sokak sokak gezerken , tabi nerede olduğumuzu  hatırlamıyorum,  oldukça renkli ve ucuz pazarlara rastladık. Birbirinden güzel sebzeler ve  meyveler,  özellikle  en sevdiğim kabak  çeşitlerini  görünce mutluluktan  uçtum. Taa  oralardan  buraya  iki kabakta  getirdim :)

                                 
                         
               
                                                                                                                                                                                                       






  
                                                                                                                                                               

17 yorum:

  1. Ne güzel gezmişsiniz, ben de gitmeyi çok istiyoruum, umarım yakın zamanda gidebilirim ve tavsiyelerinizden faydalanırım :) Bu gezi planını çok beğendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten görülmesi gereken bir şehir. umarım hayallerine kavuşur ve
      bizim gibi gezersin canım..

      Sil
  2. Anılarımı tazelediniz çooook teşekkür ederim. Harika bir seyahat olmuş gidilmesi gereken hemen her yere gitmişsiniz. Paris'in en güzel tarafı tarihi dokusunu hiç kaybetmeden bugünlere gelebilmesi zaten. Eğer Victor Hugo okuduysanız, eminim Notre Dame'ın o büyülü duruşundan hiç bir şey kaybetmediğini de farketmişsinizdir. Yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir zamanlar şu siyah-beyaz notre dame'ın kamburu filmini de
      seyretmiiştim. o mekanlarda dolaşmakta çok güzeldi..

      Sil
  3. buket hanım, belli ki dolu dolu bir paris gezisi olmuş, darısı bundan sonraki paris gezilerinin başına mı demeli, çünkü dediğiniz gibi bir kerede bitecek bir şehir değil..
    theatre de la ville'deki gösteriyi beğenmenize sevindim :)
    köln'den sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok beğendik. le monfort ta da akrobatlar vardı. şimdi keşke ona da gitseydik
      diyorum şimdi. ama 9 günlük tatil olunca oldukça pahalıya patlamıştı bu gezi ve vazgeçmiştik.

      Sil
  4. Buketcim, bizim için güzel bir liste oldu. Fotoğraflar bu kadar mı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok bu kadar değil tabi. paris hakkında daha uzun uzun
      yazacağım :)

      Sil
  5. Özlemişim. Sayende hasret giderdim sanki. Fotoğraflar nefis canım.

    YanıtlaSil
  6. Buket Hanım, gezi yazılarınızın en büyük takipçilerindenim, çok bilgilendirici ve eğlenceli, Paris bizim de çok gitmek istediğimiz bir şehir, ama bebeğimiz henüz çok küçük olduğundan sanırım görmek için en az 2 sene var önümüzde, ben de sizinle geziyorum Paris'i, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pelinin büyümesini bizde bekledik. 7 yaşından itibaren rahatça
      geziyorsunuz. daha var yani:)

      Sil
  7. Benimde gezmeyi çok istediğim yer Paris. Keyifli gezinize sizin adınıza sevindim. Sevgilerimle. Eral

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel anlatıyorsun şu gezi yazılarını Buketcim, ayrıca çok da faydalanıyor bilmediğim şeyleri öğreniyorum:) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Gidilmesi gereken yerlerin çoğunu bende gezmişim :) Ama hiç pazarlarına denk gelmedim :(
    Sacre Coeur'u listene eklemeni tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  10. Biz tam bir yıl önce sadece dört günlüğüne Paris'teydik. Hiç müze gezmedik. Çocuksuz gittik ve harika bir duyguyla döndük. Blogda 3-4 yazıda ancak anlatabildim.

    sEVGİLER

    YanıtlaSil
  11. Paris'i özledikçe sayfana uğrayacağım <3 Eline sağlık.

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...