15 Eylül 2020 Salı

Okuduklarımdan..



          Uzun zamandır internetten kitap almıyordum, kütüphaneye gidip iki hafta da bir 3 kitap alıp okuyordum. Ama seçtiğin kitapların eve gelmesi gibi güzel bir şey yok. Aslında tercihim bir kitapçıya gidip saatlerimi raflar arasında geçirerek alışveriş yapmak ama yaşadığım yerde bu olanak yok. On bir tane kitap alıp hemen okumaya başladım ve şimdi okunanları biraz anlatmak istiyorum. 
İlk okuduğum Figen Şakacı'nın Kesekli Tarla kitabı. Yazarın daha önce okuduğum kitabı yok ama bu kitabını bir yerlerden referans alarak not almışım.


             Annesinin  ''Tarla mı kesekli yoksa biz mi yürümeyi bilemedik?'' sözünü kendine rehber alarak yaşadığımız coğrafyadan çıkan 22 öykü yazmış yazar. Dilinin  zenginliği, olayları ifade ediş biçimi, sorunları yüzümüze sertçe çarpmasıyla oldukça etkili 22 öykü var. Okuduğum her öyküde 'bu insanları biliyorum, etrafımızda dolu var ve kendimi kötü hissettiriyorlar ' duygusunu yaşadım. Yazarın amacı bu duruma dikkat çekmekse oldukça başarılı. Öykülerde ki karakterler söylemleriyle, yaşamlarıyla, duygularıyla hatta dilleriyle sizi çok rahatsız hissettiriyor. 
Zaten sinirime dokunan olayları ya da insanları okumak iki kat huzursuzluk verdi. Ama amacı da bu olup dikkatleri daha çok bu tür olaylara çekmek olan yazar için durum gayet başarılı. Hikayelerinde acımasız hayat koşullarında yalnızlaşmış insanlar, evlerinde yaşadıkları kendi kanından insanlara duyulan öfkeler, çıkmazda bulunan genç insanlar,aile içinde uğranılan şiddete kadar bir çok toplumsal sorunumuz iyi bir anlatım haliyle yazılmış. Her ne kadar okurken tanıdık bu durumlara tekrardan maruz kalıp üzerime kasvet bastıysa da beğendim.


          Diğer kitabım ilkine göre oldukça duru diliyle yine de  varolan insani sorunlara parmak basan bir öykü kitabı. Daha önce Zeyyat Selimoğlu'nu okumamıştım ama biraz araştırınca Halikarnas Balıkçısı Egeyi, Sait Faik ada insanlarını, denizi, balıkçıları anlatıyorsa Selimoğlu'da Karadeniz balıkçılarını, denize açılan ailesinden, evinden uzak kalan insanları anlatıyor. Okumam tam da deniz kıyısında kamp yaparken zamana denk gelince daha fazla tat aldım. Kesekli Tarla'dan sonra beni dindirdi. Her öykü de dokunaklı insanlara ve olaylara denk geldim, denizi ve balıkçıları düşündüm çokca. Yazar aynı zamanda çevirmen..


Diğer kitap Ketebe yayınlarından İmmanuel Kant'ın Son günleri. Thomas de Quincey filozof Kant'a son yıllarında yakın olan bir isim ve bu kitap onun tarafından yazılmış. Kant'ın elden ayaktan düşmeye başladığı, zihinsel melekelerinin azaldığı yaşlılık dönemine şahit olan isim. Büyük bir dahinin yaşla birlikte nasıl yavaş yavaş tükendiğine şahit oluyorsunuz kitapta. Ayrıca gündelik yaşamına, her konu da nasıl dakik olduğunu, çalışma disiplinine de yer verilmiş. Okurken çok hüzünlendim kendi adıma çünkü neyken ne oluyor bu insanoğlu ..


            Bugün okuyup  bitirdiğim diğer kitap instagramdan da severek takip ettiğim Asuman Susam'ın şiir kitabı. Kemik İnadı  2016 Ruhi Su Şiir Ödülü almış ve gerçekten hak etmiş bence. Rafa kaldırmadım kitabı çünkü satırlarını günün herhangi bir saatinde açıp okumak daha iyi tat almak istiyorum. Bu yüzden küçük masama koydum, bugün neresi denk gelirse şeklinde okumayı seviyorum. 
Küçük bir alıntıyla bitiriyorum okuduklarımı ..

İlk kez şüphe duyuyordum kendime yakınlığımdan
ilk kez kökü zayıf ağaç gibi sendeliyordum
ilk kez oyunu ben kuruyordum
kireç kuyularını ilk kez leke içindeydi gökyüzü
dünyaya açılmak, telaşa kapılmadan ağır ağır unutulmak…
bu açıklıkta göğsüm rüzgârda, bu iyiydi
yaşamak ölmek iyiydi, hafıza bilirdi. 





15 yorum:

  1. Keyifli okumalar. Kestelli tarla benim de alınacaklar arasında.

    YanıtlaSil
  2. hiç duymadığım kitaplar listeme ekledim teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. tüm kitaplar ilgi çekici. zeyyat selimoğlu'nun 'martılar adası' kitabını okumuştum çocukken.öyle güzel ki, hiç kıymeti bilinmemiş, daha çok ses getirmeliydi. kant'a üzüldüm, o bile yaşlandığında tükendiyse.. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel daha çocukken böyle değerli bir yazarı okumuşsunuz. dediğiniz
      gibi değeri fazla bilinmeyen, günümüzde hele popüler olmamamışsanız hiç tanınmayacak
      bir yazar. ben tekrar başka kitaplarını almayı düşünüyorum..

      Sil
  4. Selammm.
    Figen Şakacı'nın üçleme kitabını okumuş ve anlatım dilini sevmiştim. Bu kitabı da sık sık görüyorum. Henüz almadım. bazı yazarlar çok içe dokunuyor, onlardan biri.
    Diğer kitapları okumadım.
    Uzun zamandır kütüphaneden kitap almadım. Oysa ki pandemi öncesi üye olmuştum kütüphaneye. Artık bu süreç bitsin ondan sonra giderim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, ben de okuduğunuz üçlemenin methini duydum çokca. tekrar
      ona dönmek isterim. bu sefer kütüphane de bakacağım. dilini ve değindiklerini
      sert bulsam da oldukça etkileyici yazan biri.

      Sil
  5. Aşk kitapları mı arıyorsunuz? Tıklayın: aşk kitapları

    YanıtlaSil
  6. İnstgramda gördüm. Kostüm geldim.kitap listen fikir veriyor. Aldığım ama henüz okuyamadığım çok kitap olunca biraz telkiniyim alma konusunda ama yine de bir liste çıkarıyorum😄 şiir insanı kendine getiriyor teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldin:)
      liste oluşturma ben de devamlı olan birşey. bir yerde görür görmez merak ediyorum hemen almalıyım diyorum. kütüphane de bulamadıklarımı da almak zorunda kalıyorum
      çünkü inanmazsın çevrem de istediğim kitapları bulabileceğim insanlar yok.
      Allahtan artık kütüphaneler oldukça donanımlı..

      Sil
    2. yorumu telden yazınca maşallah yine klavyem keyfine göre kelime seçmiş. benimde dikkatimden kaçmış. neyse ki buket hanımcım bu karmaşayı çözecek ferasete sahip :)) sevgiler

      Sil
  7. Keyifli okumalar. Kesekli Tarla benim de aklımda. Diğer kitaplarını severek okumuştum Figen Şakacı'nın...

    YanıtlaSil
  8. keyifli kitaplar okumuşsunuz :)

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...