19 Temmuz 2020 Pazar

Yaz Yürüyüşleri



Günaydın kaysıyı sallayan yele
Kurtulan dirilen kişiye günaydın *

Sabah yürüyüşü gibisi yok. Erken kalkmanın zor tarafı çok hele bir de yıllarca iş hayatından dolayı kalkmış olup sabah istediğin saatte kalkma özgürlüğünü özleyenler için hiç cazip değil. Ama pandemiden dolayı aylarca hareketsiz kalmış 78 yaşında ki halamın ricası üzerine saat 5.30 da çıkmaya başladık yollara. Başta nasıl olacak bu kadar erken diye düşünmedim değil. Ama çıktığımızda öyle güzeldi ki hava, gökyüzü ve deniz. İnsan soluğunun karışmadığı bu saatlerde atmosfer bile ne temizdi.


Seksenine merdiven dayamış halamın temposu beni şaşırttı ilk yürüyüşümüzde. Gerçekten sağlık ve esneklik yaşla fazla alakalı değil bence. Halam hem kilolu değil hem az da olsa devamlı yürüdüğünden baya bir fit. Kız halaya çeker demişler ya ayıptır söylemesi ben de öyleyim. Devamlı hareket etmeye dönük bir huyumuz var hatta biraz da tez canlıyız.


Bedia Ceylan Güzel dergide ki bir yazısında yaz mevsimini orta yaşlarında ki kadınlara benzediğini söyler. '' Ve artık hiç bir genellemenin muhatabı değildir .Erkenden başlar güne, öğle sıcağında tüm işlerini bitirir ve eli boşa çıkar, işte o zaman, o zaman. ''
Yaz sabahlarını öyle seviyorum ki uykuyla geçmesini istemiyorum bu yüzden. Durgun denizin kokusu, kuşluk vakitlerinin güneşi,esneyen köpekler, etrafa saçılmış sandalyeler, terkedilmiş son haliyle kıyı masaları öyle güzeldir ki. 


          Yavaş yavaş rengini doğan güneşle boyayan gökyüzü ruhunuzu sarmalar, tedavi eder, şükretme ihtiyacı hissedersiniz. 


Kıyıya dayanmış sandalların yalnızlığı, yürüdüğüm yolun palmiyeleri sabahın ilk saatlerinin sakinliği içindeler her gün. Her gün aynı yolda yürüsek de bu manzaradan hiç sıkılmıyorum. Etrafta bir kaç insana da denk geliyoruz genelde şişman kadınlar hızlı hızlı yürüyorlar. 




Sabah bir de bulutlu havaya denk gelirsem daha mutlu oluyorum. Durgun denizde ki yansımasına bakın ne güzel..


         Yürüdüğümüz rotanın başkası doğu tarafı. Kasabamızın doğu tarafına doğru giderseniz yaklaşık 5-6 km sonra küçük bir beldeye geliyorsunuz. Burasını da çok seviyorum çünkü kendi halinde bahçeleriyle önünde deniz arkasında yemyeşil dağlarıyla harika bir yer.


Yıkılmak üzere olan evleri ah bir restore olsa ne güzel olur buralar dediğimiz yer burası.


       Belki bir gün Kocaeli belediyesi el atar burada ki tarihi evlere..


Yaz mevsiminin sembolü begonviller..



Yavaş yavaş güneş yükselmeye başlıyor ve saat 7 ye yaklaşıyor. Bu saatte bile sıcak bastırıyor ve hemen eve dönmeye bakıyorum. Boş parklardan geçip yeni açılan fırından yeni çıkmış ekmeklerden alıyorum eve dönmeden. Sabah bunca şey yapmanın dayanılmaz hafifliğiyle güne başlamak ayrıca motive edici. Şimdi sıra eve gidip çayı ocağa koymakta..

                                                                       *Gülten Akın..
















9 yorum:

  1. Harika bir deneyim. Keşke böyle bir imkanım olsaydı. Seve seve kalkardım :)

    YanıtlaSil
  2. Sıcak Ankara gününde içimi serinletti bu yazı :)
    Çok güzeldi.

    YanıtlaSil
  3. Sabahın huzuru var fotoğraflarda, bakanın da içine doluyor.
    Halaya sağlıklı, uzun ömürler...
    Keyifli, sağlıklı yürüyüşler... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Sabahları ben de en geç 6'da çıkmaya çalışıyorum. Yediyi geçirmişsem çıkmıyorum yürüyüşe. Çok kalabalık ve çok sıcak oluyor. İşte yaz günü erken uyumak mesele.

    YanıtlaSil
  5. Sabahın erken saatlerinde yürüyüş yapmak gibisi yok, burası Kocaeli nin hangi beldesi acaba...

    YanıtlaSil
  6. Bir aydır aksatmadan her sabah yürüyorum. O kadar güzel ki. Geçen senelerde de Çeşme'de tatilde olduğumuz dönemde sabah erkenden kalkıp kız kardeşimle yürüyüşe gidiyorduk. Orada karşılaştığımız bir amca bize selam verdi. Sonra 80 lerinde olduğuu söyledi. Öylesine şaşırdım ki. Çünkü en fazla 60 yaşında gözüküyordu. Bize işin sırrı yürümekte dedi. 14 yaşımdan bu yana her sabah yürürüm dedi. Şimdi yazını okuyunca o güzel sohbet geldi aklıma.

    YanıtlaSil
  7. Çok şanslısınız . Oralar çok güzel fotoğraflarda öyle görünüyor . Sabah akşam farketmez eminim ne zaman oraları gezsen güzeldir.

    YanıtlaSil
  8. Güzel fotoğraflarınla 2 yıllık hasretimi giderdim Buket. �� Emekli olduğumda -ki az kaldı bu mutlu sona- daha çok zamanımı orada geçirmeyi hayal ediyorum. İster Doğu, ister batı tarafına olsun, bahsettiğin bu sahiller boyu yürümek büyük keyif benim için de... Sefanız olsun.

    YanıtlaSil
  9. Karşı kıyınızda yaşıyoruz ve her fırsatta sizin oralara geliyoruz. O evlere belediye el atar mi, atarsa aslına uygun yapar mı bilemiyorum.
    Keyifli yürüyüşler, halaya selam. Yelda

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...