8 Haziran 2020 Pazartesi

Mayıs Kitapları



                 Mayıs ayında okuduğum kitaplar daha önce de okuduğum kitaplardı. Uzun zaman olmuş, her dönem okumalarda farklılık oluyor. Belki yirmi sene sonra tekrar okusam farklı bir tat bulacağımdan eminim. Vüs'at O. Bener kitaplarını okumuştum zaten. Buzul Çağının Virüsü Bener'in sivri dili, ince zekasıyla yazılmış güzel bir kitap. Romanın kahramanı Osman Yaylagülü'nün kendini anlatışı, iç döküşü, herkesi ince bir mercek altına alması farklı bir bakış açısı sunuyor size. Okuduğunuzu anlamak zorlayıcı, işaret ettiklerini yakalamak beceri istiyor. 



                 Peyami Safa kitaplarını tekrar okumaya başladım. İlk olarak Fatih-Harbiye okudum. Yazarın sanki şimdi ki durum değerlendirmesi gibi. Avrupa ilericiliği, modernitesi ve kültürü mü yoksa geleneklerimize bağlı kalıp kendi maneviyatımız mı önemli olan ikilemi arasında kurgulanan bir kitap.


             Peyami Safa'nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu şu salgın günlerinde daha çok etkiledi beni. 7 yıldır bacağında ki tümörlü yarayla yaşayan yazarın ağzından hastane ev arasındabki günlerini okuruz. Daha 15 yaşındadır ve umutsuzca bacağı için çare aramaktadır. Sonunda hastanenin 9 numaralı koğuşuna yatar. Psikolojisi burada ki oda da daha da alt üst olur.


Diğer Peyami Safa kitabı Matmazel Noraliya'nın Koltuğu. Okumadıysanız ne duruyorsunuz, yazarın zengin zihin 
gücünün, dil zenginliğinin, karakterlerinin sizi çarpmasına izin verin.









5 yorum:

  1. Ben de ikinci okumalar yaptım bu virüs sürecinde... Matmazel Noraliyanın Koltuğunu ortaokul sonda ödev için okuduğumu hatırlıyorum. Hayal meyal bir şey kalmış aklımda, ama Safa'yı severim. Bener ise okuma listemde. Selamlar.

    YanıtlaSil
  2. Lise 1 edebiyat öğretmenim Peyami Safa'yı sevmezdi. Tabii başka yazarları da... Belli bir yaşta olsak da (kendi adıma söyleyecek olursam) bilinçaltımı öyle etkilemiş ki bir kaç yıl öncesine dek Peyami Safa okumamıştım hiç. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu ile kırdım bu şartlanmayı. Çok zengin bir dil ve kurmaca ustalığı gördüm. Psikolojik çözümlemeler yapmaya fırsat tanıyan anlatımı da apayrı bir güzellik. Tek kitabıyla kalmamalıydım. İyi ki hatırllattın. :)

    YanıtlaSil
  3. lisede okumuştum Peyami safa'nın bir kaç kitabını şimdi okusam eminim çok farklı tatlar alacağım. ilk kitabı merak ettim. sevgiler

    YanıtlaSil
  4. İkinci okumalar güzeldir. Ftih Harbiye de, Dokuzuncı Hairiciye Koğuşu 'da çok sevdiğim romanlardır. Matmazel Noraliya hep aklımda .. Okuyacağım

    YanıtlaSil
  5. Dokuzuncu hariciye koğuşunu okuyacağım en kısa zamanda :))

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...