30 Mart 2020 Pazartesi

Mart Ayı Okumaları


             Mart ayı kitapları internetten sipariş vererek aldıklarım.  İlk kitabım  Benim İki Dünyam. Arjantili yazar Sergio Chejfec tarafından yazılmış. Kitap hakkında ki bilgi şöyle internette; 
             Elli yaşındaki yazar anlatıcısı, bir edebiyat konferansına katılmak için Brezilya'ya gider; fakat yazar için önemli olan konferans değil, şehirde yaptığı yürüyüşlerdir. İsimsiz yazar, neresi olduğunu bilmediğimiz bir şehirde haritadan rastgele ”büyük, yeşil bir lekeye benzeyen park”ı seçer ve bu noktaya ulaşana dek amaçsızca ilerler. Zamanla, zihninin kendi içinde yaptığı bir gezintiye dönüşen bu yürüyüşlerin her adımında/cümlesinde, kendi benliğinin iki farklı dünyadan oluştuğunu keşfeder. İçinde küçük bir gölü barındıran parktaki “göl saatleri”nde somut ile soyutun, gerçek ile hayalin, yaşanılan ile yazılan dünyanın sınırları biraz daha belirginleşir.


                       İkinci kitabım yazılarını sevdiğim yazar Fatma Barbarosoğlu'nun İçimde ki Sazlar  Başka Söz Başka''.. Bu kitap yazarın 7. öykü kitabıymış. Bu kitapta da birçok şeyi sorgulamamıza neden olacak 12 öykü bulunuyor, kesinlikle tavsiye ederim.



                    Diğer kitap Javier Marias'nın okuduğum ikinci kitabı Tüm Ruhlar. Kitabın kahramanın iki yıl boyunca geçirdiği zaman dilimine şahit oluyoruz. Bu zaman içinde ilişkide bulunduğu insanları, onlara ve olanlara yüklediği anlamı, yaşananları okuyorsunuz ama Marias'nın anlatım dilinin farklılığıyla.


                 Diğer  kitap İhsan Fazlıoğlu'nun Kendini Aramak. İhsan Fazlıoğlu tarihçi, yazar ve felsefeci bir aydın. Bu kitabı oldukça ağır okunmasına, dilinin akademik  olmasına rağmen bana bir çok şey düşündüren bir eser oldu. 
                    '''Nereden, nerede ve nereye sorularının kendisine göre sorulduğu nokta, insandır. Çünkü -den, -de ve -ye sorularını soran, bu sorulara muhatap olan ve yanıt veren, tüm bunları da kendi için yapan insandır. Bu nedenle ki, ‘’Bilgi bir nokta idi, cahiller onu çoğalttı’’ denmiştir. ''
                                                        (s.38-39)


                                   Hala okumakta olduğum Güzel Ahlak kitabı. İhya-u Ulumiddin Din kitapları cilt cilt evimizde vardı küçükken. Bana çok kıymetli gelir, ortaokul aklımla anlamaya çalışırdım. Sonuçta zor bir kitap. Şimdi okuduğum Güzel Ahlak kitabı da insana yön veren ve okuması, anlaması kolay bir kitap. Gerçekten bir müslüman olmak istiyorsak ne yapmalıyız sorusuna tatmin edici cevaplarla dolu.


               Vee en sevdiğim yazarlardan biri Thomas Bernhard'ın okumadığım kitabı Goethe Öleyazıyor. Yine Bernhard'a has diliyle kısa ama güzel bir okuma oldu. Hiç okumayanlar yazarın bu kitabından başlayabilirler.



4 yorum:

  1. Bol okumalı bir ay olmuş. Ne güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle oldu bu ayda evdeyiz bence yine
      fazla kitap okurum..

      Sil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. listeme ekledim ..teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Nisan Cuması

                        '' Dün bildik bir rüzgar esiyordu. Daha önce karşılaştığım bir rüzgar. Dışarıda mevsimsiz bir ilkbahar. Kara...