17 Mayıs 2019 Cuma

Mutlu Cuma

                 


               Şems suresinin  başlangıcı ile cuma yazıma başlamak istiyorum;
                         Yemin olsun, güneşe ve kuşluğuna;
                         Işığı onun ardından geldiğinde aya;
                         Onu (dünyayı) aydınlattığında gündüze;
                         Onu karanlıkla örttüğünde geceye;
                         Göğe ve onu kurana;
                         Yere ve onu yayıp döşeyene;
                         Nefse ve onu (insanın özü olarak) şekillendirip düzenleyene;
                         Ona kötü ve iyi olma kabiliyetlerini verene!
                         Nefsini arındıran elbette kurtuluşa ermiştir.
                        Onu arzularıyla baş başa bırakan da ziyan etmiştir.
          Ramazan ayının ortalarına doğru ilerlerken yaptığım her eylemin, düşüncenin bu kutsal günlerin ruhuna uygun olmasını istiyorum. Şems süresinde geçen bu ayetlerde özellikle belirtilen kavramların üzerine düşünmeye itina ediyorum kaç gündür. 
          Zaman geçti, tekrar cuma geldi ve tüm hafta olağan akışında aktı. Buna şükrediyorum çünkü rutinliğin bile çok değerli tarafı var. Sağlıkla, muhtaçlık duymadan, ağız tadıyla yapılan her şey varsın büyük bir rutinlik içinde aksın gitsin..



               Geçen haftasonu malum anneler günüydü. Çokta önemsemem bu tür günleri ama büyüklerimiz bekler diye de hediyemi alırım. İki yıldır kızımda benim için hediye alıyor. Bu sefer bana mesajla yolda çektiği bir gelincik fotoğrafı göndermiş, çok sevdim !





           Pazar günü arkadaşım elinde menekşesiyle geldi, oturup hasret giderdik. Ne zamandır kimseyle görüşmüyordum , aslında tehlikeli böyle durumlar çünkü tek başınalığa alışıyor insan ve kolayca kopuyor.




                       Okulda ektiğimiz meşe palamutlarına bakıyoruz her sabah. Sınıfa girmeden bir adet oldu bizim için. Yeşil ve diri nasılda hayat fışkırıyor bir boya kabından. İnsan durup bakakalıyor. Nereye eksek diye düşünüyorum, belki bir gün kocaman olup sincaplara, kuşlara ev sahipliği yapacak..


                     "Niye hep çok önemli bir şey varmış gibi geliyor da bana, sonradan hiçbir şey olmuyor? Neden kalbim ağrımaya başlıyor?"
diye sorar ya Platonov o güzel kitabı Can'da. Bu mayıs ayında kalbime ağır gelen şeylerle karşılaştım. Veli ziyaretleri yapıyoruz ikinci dönemden itibaren. Bir velimizin evine gittik ve çok üzüldük. Tek bir çekyatta 3 çocuğuyla yatıyordu. Hiç eşyası yoktu ailenin. Ne yazık ki başlarında içkiye kendini vurmuş ve ailesini umursamayan bir baba vardı. Bitmemiş evlerinin bir köşesinde 3 çocuğuyla mücadeleye tanık olduk. Bu görüntüler çok ülkemizde. Bize düşen hemen yanıbaşımızda ki insanlara el uzatmak. İki öğretmen el birliğiyle birşeyler yapmaya çalışıyoruz. 
                        Çocuklar birşeyin farkında değil oturuyorlar bahçede. Öyle mutlular ki. Oyuncaklara, hamburger, pizzalara boğduğumuz çocuklarımızın tatminsizliği yok onlarda, inanın. 

                      Köyde öğretmenin en güzel tarafı doğada yaptığımız dersler. Minik temacı olan sınıfımla böcekleri incelemeye tarlaya çıktık. Zaten hemen okulun yanı böyle. Toprakta ki böcekleri, karıncaları aradık, kuşların sesini dinledik, ağaçlara sarıldık.


        
                                Çocukluk hayreti bu olsa gerek. Ne zaman kaybettik bu duygularımızı.Ne zaman bitti bu enerji. Gözlem dürbününde ki böceği kocaman gören çocukların çığlığı..



                          Hayat devam ediyor şükür. Her halimde en güzeli yaşıyorum daha ne isterim ki. Ailemin, komşumun,akrabalarımın sağlığı yerinde.Ülkenin gündemi , şu bu bıktım zaten ama yolumuza bakalım ve en yakın çevremizden başlayarak iyiyi işaret edelim ve paylaşalım. Başka yolu yok artık..
                                         Hayırlı cumalar, hayırlı iftarlar !










            


12 yorum:

  1. her şey için hayırlısını diliyorum :)) güzel yazıya denk geldiğim için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunla katıldığım
      için..

      Sil
  2. İnsanların kötü şeyler görmeye ve konuşmaya çok alıştığı ve güzeli görmenin çok büyük başarı olarak algılandığı ve herkese değişik geldiği bir zamanda bir “ASR” zamanında yaşıyoruz. Şimdi yine bir nefeste okuduğum bu yazınla güzel şeyleri görebilme yetimiz için yeniden şükrediyorum Allah’a. Önemli olan farkındalıkla yaşamak her anı. Ben gezginci. Teşekkür ederim güzel görme yetime mükemmel tutan bir aşı yaptığın ve her hafta bunu pekiştirdiğin için güzel kadın !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh nihayet geldi yorumun gezginci bulut. beni okuyan tek arkadaşım :)

      Sil
  3. Bazen o rutinlik için ne dualar ediyorum bir bilsen . Köyle ilgili paylaşımların beni mest ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seviyorum doğa, köy fotoğraflarını.Ne kadar baksam
      sıkılmam belki bu yüzden paylaşıyorum devamlı. gelsen buralara,
      götürsem senide.

      Sil
  4. Ne güzel fotoğraflar, ne güzel yazmışsın. Bilge' de gözlem dürbününden bakınca çığlık atmıştı. Çocuklar çok şanslı senin gibi bir öğretmenleri olduğu için, sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Fotoğraflara bayıldım.👏 Çocukların saflığı ve doğallığı içimi ısıtırken kötü hayat koşulları beni derinden etkiledi. Keşke Dünyadaki tüm çocukları alıp adı bilinmeyen daha temiz bir gezegene yollayabilsek.. Paylaşımlarınız çok güzel, takipteyim. Bende yeni katıldım aranıza kendi bloğumada beklerim, destek ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  6. off hem çok güzel kareler hem de iç acıtan satırlar, yine de umut hep var...

    YanıtlaSil
  7. Hayranim sana,meslegini askla yapmana.

    YanıtlaSil
  8. Çevremizde yapabileceklerimize el atabilmek, bütün dünyayı değiştirecek güçtedir. Güzel şeyler olacaktır eminim iki öğretmen yapacaklarınız.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Çocukluğumdan beri hayalimdir sizin işiniz, resimleri gördükçe nasıl özeniyorum ve beğeniyorum anlatamam... İşiniz ve verdiğiniz emek, ilgi kesinlikle takdir edilesi. Sizler gibi öğretmenlerimiz eksik olmasın inşallah. Kızınızın hediyesi ne kadar ince ve naif, çok beğendim fotoğrafı. Sevgiyle kalın... :)

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...