3 Ekim 2018 Çarşamba

Amasra'ya Gidersek



                             Haftasonu hava yazdan kalma günlerini yaşarsa yakın yerlere gitme planları yapıyoruz hemen. Daha önce gidip çok beğendiğimiz yerlerden biri de Amasra. Yakın yer sanıp İzmit'ten otobüsle 7 buçuk saat süren otobüs yolculuğuyla cuma gecesi bu şehre geldik. Daha önce öğretmen evini arayıp yer ayarlamaya çalışmıştık ama bir çok kentin öğretmen evinde hiçbir zaman yer bulamayışımız gibi burada da bulamadık ve merkezde ki otellere yöneldik. Hizmet açısından fazla beklentiniz olmasın. Ayrıca öğretmen evinden daha ucuza bir çok otel var. Bizde merkezde ki Ayyıldız otel de kaldık. 


Ertesi sabah kahvaltı yapıp etrafı gezmeye çıktık. Strabon, Amasra ya da tarihte ilk bilinen adıyla Sesamos kentini Amazonların kurduğu düşünülüyormuş. Fatih Sultan Mehmet önderliğinde ele geçirilen Amasra da usta gemiciler ve kaliteli ahşap bulunduğu için Osmanlı donanmasına çok sayıda gemi kazandırmıştır. 


Sahil kısmına inip kayıklara bakarak gezmek, kafelerinde oturmak, ağlarını onaran kayıklarıyla uğraşan balıkçıları seyretmek yapılacak en güzel şeylerden biri.Ceneviz komutanının Amasranın anahtarını Fatih Sultan Mehmet'e teslim ettiği 17 Ekim 1460 yılından bu yana geleneksel olarak halen Amasra Fetih Kutlamaları yapılmaktadır.


Plinius'un '' zarif ve güzel'' dediği Amasra'yı Niketas '' Dünyanın Gözü'ne ''  Cenovalılar  '' Çiçekli Kale'ye '' benzetirken , Fatih Sultan Mehmet manzaradan etkilenerek yardımcısına  '' Lala lala Çeşm-i Cihan buramı ola '' diyerek hayretini belirtmiştir. 


Sokaklarda gezerken karşımıza karşınıza bir şapel çıkıyor. İç kale de bulunan ve 9. yüzyılda tuğla taş örgü sistemi ile yapılan Şapelin pencere kenarlarında özel desenler kullanılmış.


Gezilmesi gereken yerlerden bir de Amasra Müzesi. Müzenin içi kadar bahçesi de çok güzel düzenlenmiş.Giriş ücreti 5 tl.


                                Ziyaret edilecek noktalardan biri de Çekiciler Çarşısı. Meşhur Cevat Usta'nın şimşir kaşıklarından, ağaçtan yontulmuş süs eşyalarından, meşhur Amasra balık tavasını  almadan dönmeyin. Amasranın doğasından gelen ağaçlarla hazırlanmış el oyması meyve sebze kasesi ve bal kaşığını da unutmamalı..


Amasranin Tavşan Adası..Burada kilise kalıntısı ve kayalara oyma merdivenler bulunuyor. Ortodoks patriğiolan Kyrosun burada yaşadığı bilinmekte. 1960 yılında adaya bırakılan tavşanlar kısa sürede burada çoğalmış.


Amasra'nın iki limanı var. Küçük liman  Roma dönemine ait Antik Limanın bulunduğu liman. Ayrıca burası 1. Dünya savaşında havaaalanı olarak kullanılmış.


Meşhur Çöven ekmeğini restoranlarda özellikle isteyip tatmalısınız. Sonra da halk ekmek fırınından kendiniz için de alabilirsiniz.


Büyük limanda deniz fenerine kadar yürüyüp manzaraya doyabilirsiniz..


Limanda gezi teknelerine binip Tavşan Adasının çevresinden sahil şeridi boyunca güzel bir tekne gezisi yapabilirsiniz.  


Küçük Limanda 20 metre kadar uzanan bir kayanın üzerine inşa edilmiş,7 m yüksekliğinde ki yapının limanı aydınlatan ya da gözetleyen bir kuleye ait olduğu tahmin ediliyor. Amasralıların inanışlarına göre Direkli Kaya da Kraliçe Amastrisin kendine özel bir hamamı olduğunu biliyormuydunuz. 


Kentte dolaşırken közde mısırın tadına bakmadan olmaz.


Bizans döneminde inşa edilen Amasra Kalesi özellikle Cenevizliler döneminde onarılmış. Kalenin kapılarının üzerinde Ceneviz armaları bulunmakta.


Amasra yarımadasının çevresinde tekne turları ile gezmek...


Amasra da Karadenizin en eski fenerlerinden biri 1863 yılında Fransızlar tarafından yapılmış.Boztepe adasının üzerinde 77 mt yüksekliğinde. 




Boztepe'ye giderken güzel sokaklar..


Amasranın Bedesten bölgesine bisiklet kiralayarak ya da yürüyerek gitmelisiniz. Burası bir zamanlar Eyalet Meclis Sarayı olarak kullanılıyormuş.


Güzel bir kahve içip lokum ve reçellerinin tadına bakmak için Çarşı içinde bulunan Lütfiye'de oturmalısınız.


Amasra'nın meşhur şimşir kaşıkları..


Kadınlar ( Galla ) Pazarı.. Salı ve Cuma günü pazar daha da büyüyor..


Kemere Köprüsü 
Zindan Adası ve Amasrayı birbirine bağlayan Roma köprüsü. 


Tavşan Adasına karşı doğanın ve tarihin keyfini çıkarırken Ağlayan Ağaç Kafe de bir çay içmelisiniz. 


Canlı Balık Mustafa Amca'nın yerinde Amasra salatası ile balık yemek buranın en güzel aktivitesi..


Üzerine de ballı manda yoğurdu ya da fırında helva yemeden olmaz..


Bunların dışında Amasra'ya yakın çevresinde ziyaret edilecek yerlere de değinmek istiyorum..
1. Kuşkayası Yol Anıtı : Roma imparatoru tarafından kayaya oyulmuş kartal ve asker figürü. Eski Bartın yolu üzerinde Amasra'ya 5 km. uzaklıktadır.
2. Bozköy Plajı : Amasra doğu sahilinde 13 km uzaklıkta harika bir plaj.
3. İnkumu Plajı : Amasra batı shilinde 30 km uzaklıkta.
3. Çakraz Plajı : Çakraz tatil beldesinde bulunan plaj 15 km uzaklıkta..
4. Gergece Şelalesi : 18 km uzaklıkta
5. Gölderesi Şelalesi : 28 km uzaklıkta..





























5 yorum:

  1. Gideceğim zaman bu sayfayı açıp bakacağım :) Ne güzel bir kaçamak olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Amasra çok ama çok güzel bir yer. En sevdiklerimden.

    YanıtlaSil
  3. Güzel fotoğraflar çekmişsiniz. Benim elimde bir şehir manzarası, bir kaç tane de tavşan adası fotoğrafı kaldı.

    YanıtlaSil
  4. Şahane bir gezi olmuş... Seneler önce gitmiştim Amasra'ya... Fırsatını bulursam tekrar gideceğim bir yer kesinlikle ♥

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel fotoğraflar böyle :) Amasra gitmediğim bir yer inşAllah görmediğim yerleri görme fırsatım olur

    YanıtlaSil

Diğer Ev

                                  Rachel Cusk adını nerede gördüm hatırlamıyorum ama ilk kez okumak üzere iki kitabını satın aldım. Diğer ...