8 Aralık 2016 Perşembe

İtalyan Güzeli Sophia

         


                ''Gerçek özgürlük insanın istediğini yapabilmesi değil, niyetlerini başkalarıyla da paylaşabilmesidir.'' 
                Cümlenin altını çizmiştim okurken Sophia Loren kitabını. Otobiyografi okumayı çok seviyorum, kim olursa olsun merakla okuyorum. Bir taraftan da acı bir tat duyuyorum okurken. Onca ünlü, sanatçı, bilim insanının hayatına bakmak, koca bir ömüre tanık olmak ve sonlarının yalnızlık , çaresizliğe mahkum oluşlarına şahit olmak kendi yaşamınızı sorgulamanıza neden oluyor.
                 Sophia Loren gözümde İtalyan sinemasının vamp kadınıydı. Zenginlik ve sefa içinde geçmiş bir hayatı vardı sanıyordum. Kitabı okuyunca ne kadar çok yanıldığınızı anlıyorsunuz.
Piyano öğretmeni olan annesi Romilda Villani ile mühendis babası Ricardo Scicolone'nin  1934 yılında  evlilik dışı olarak doğmuş. Annesinin bile ilginç bir hayat hikayesi var. Kitaptan İtalya da ki kadınların kaderinin uzun yıllardır 2. ya da 3. kadın olma durumunun olduğunu öğreniyoruz. Evliliklerde sadakat çok az, erkeklerinin çoğunun metresi var. Sophia da zaten uzun yıllar Carlo'nun ikinci kadını. 

                                         

                 Babasının kendisini ve kardeşini redetmesi yüzünden belki kendisinden oldukça büyük Carlo Ponti ile ilişki yaşar uzun yıllar. Baksanıza şu fotoya küçük bir kızın babasına sarılışı sanki.  Çocukluğu savaş, yokluk içinde geçer. 16  yaşında annesinin yarım kalmış hayalleri doğrultusunda güzellik yarışmasına girer ve burada Carlo'nun ilgisini çeker. Bundan sonra uzun mücadele dolu yıllar başlar. Bir ara kısa da olsa hapiste yatıyor. Kitabı tavsiye ederim, bir çırpıda okunan kendi yazdığı bir kitap. 
                 Kitaptan sonra Fİlmlerini seyredeyim dedim. Kitabında da çok bahsettiği Kızım ve Ben filmi ilk seyrettiğim.

                           

                 İtalya da ki çocukluk yıllarına benzediği için çok bahsetmiş sanki. Savaş yıllarının zorluğunu başka böyle güzel nasıl anlatabilirdi acaba. Diğer seyrettiğim filmi   Vittorio De Sica’nın yaptığı Napoli Hikayeleri  (The Gold of Naples)  ..1950 li yıllarda ki Napoli.

                                              
                 
                 İtalyanlara  sormuşlar   “Makarnadan başka neyiniz var?”  diye  “Sophia Loren” yanıtını vermiş. İtalya da geçen filmleri seyretmeyi çok seviyorum. O sokaklarda hep gezdim, yaşadım gibi geliyor. Konuşmalar, hareketler, kahkahalar yaşam enerjisini bana yansıtıyor o iki saat boyunca o yüzden keyifle seyrediyorum Sica filmlerini. Daha seyredeceklerim var tabi. Nasıl olsa geceler uzun..




   








8 yorum:

  1. Sophia loren sadece senin için wamp kadın denilince tüm gezegenin mütabık olduğu yegane isimdir belki. Neyse bu faydalı bilgi sayesinde belki biraz italyan erkeği sevgisi azalır diye umut ediyorum :) italya sokaklarında geçen filmlere bende hastayım filmi unuttum şehirde turluyorum sanki. Ve son söz, Loren hala çok güzel ve seksi bir kadın bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka kitabını da okumalısın o zaman. İtalyan sıcaklığı
      dilinde de var. Çok keyif aldım ben de okurken. Ve üstüste
      filmlerini izledim.

      Sil
  2. Sophia Loren; bir zamanların ünlü oyuncusu, saç modelleriyle, giysileriyle taklit edilen, gençlerin idolü sayılan meşhur sanatçı.
    Çocukluk öyküsünü çok detaylı bilmiyordum. Kendinden çok yaşlı ve zengin Carlo Ponti ile evlenmesi ipuçları veriyor.Kızım ve Ben filmi çok güzeldi.
    Kitabı okumak isterdim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendisi de yazıyor kitabında. özellikle makyajı uzun süre genç kızlar
      tarafından taklit edilmiş. çocukluk yılları savaş yılları ve her
      savaşta yaşananlar gibi acı dolu.
      Kitabını da tavsiye ederim..

      Sil
  3. Sophia Loren' in ben de ayrı bir yeri var.. Rahmetli annemin gençliği ve son zamanlardaki halleri de dahil olmak üzere onunla benzerliği vardı. Aynı kıyı şeridindeki ülkeden bu iki kadına birazcık benzeyebilmiş olmayı isterdim şahsen. Bu arada Buket, İtalya gezisi ile ilgili bir yazı da bekliyorum senden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili momentos , italya hakkında uzun uzun yazdım. Ama
      eski yazdıklarıma bakmalısın. senin de bir havan var zaten
      kendine haksızlık etme bence :)

      Sil
  4. Sanırım yorumum elinize ulaşmadı... ?

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...