25 Eylül 2016 Pazar

Herman Hesse Müzesi


                        Lugano da beni bir süpriz bekliyordu. En sevdiğim yazarlardan Hermann Hesse müzesi buradaydı. Almanya ile İsviçre arasında bir sınır oluşturan Constance Gölü’nün hemen kenarında yer alan, filmlerden fırlamış gibi görünen Hermann Hesse’nin evi 2004’te restore edildikten sonra müzeye dönüştürülmüştü. 1877 doğumlu Hesse ailesiyle birlikte bu evde 1907-1912 yılları arasında yaşadı. Bozkırkurdu, Siddhartha gibi kitaplarıyla tanınan İsviçreli yazar 1946’da ‘yazılarındaki geleneksel insanlık idealleri ve stilinin yüksek kalitesi örneklerinde olduğu gibi, cesaret ve anlayış ile büyüyen ilham veren eserleri’ sayesinde Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Hesse hayatının hiçbir döneminde bir yerde uzun süre kalmadı. Hindistan’a gitti, Avrupa’da pek çok yerde yaşadı.




                    Lugano da bulunan müze de yazarın 1919-1931   yılları arasına yaşamını sürdürdüğü evden oluşuyor. Luganoya yakın Montagnola da ki Torre Camuzzi adresinde.

                              

                             

                           Yazarın vaktini geçirdiği odalarda gezmek, yadığı daktiloyu görmek, özel eşyaları, kalemleri arasında dolaşmak çok ilginçti.

                              
















3 yorum:

  1. Ne güzel bir deneyim... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. sevdiğim yazarlardan, özellikle bozkır kurdu nu beğenerek okudum. yazarların, yazarken temas ettiği objeler benimde ilgimi çeker. paylaştığın için teşeşkkürler.

    YanıtlaSil
  3. Muze dendi mi akan sular duruyor bende.
    Dun aksam sahnede Sunay Akin da ne guzel anlatti muzeciligi.

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...