20 Temmuz 2016 Çarşamba

Pilatus Dağına Yolculuk

                        İsviçre Luzern de kaldığımız günlerde oldukça heyecanlı bir gezi yaptık. Luzern'e yakın dağlardan biri olan   Pilatus Klum.  Pilatus Dağı 2132 mt . yüksekliğinde. Luzern'den  Alpnachstad'a  gitmek gerekiyor. Bunun için  ya trene ya da gemiye  binmek  lazım.  İkisi de  sizi Pilatus dağına götürecek  trenin tam önünde duruyor. Biz trenle gittik. Bu dağa tırmanan trenden bahsetmek istiyorum. 




                      Alp Dağlarına özgü dünyanın en dik tırmanışını yapan dişli tren ile Pilatus Dağı'nın zirvesine çıkıyorsunuz çünkü. Bu treni yapan  19. yüzyılda yaşayıp tren yolları ve köprü yapımında uzmanlaşmış İsviçreli mühendis ve mucit Eduard Locher.  
Pilatus'un zirvesine çıkabilmek için bir tren tasarlamak istemiş ve dünyanın en dik tırmanan dişli trenini  yapmış.  O trene ve o demiryoluna özgü mekanizmalarla dizayn edip, kendi sermayesi ile tamamlamış.  Hattın buharlı füniküler araçları ile hizmete alınışı 4 Haziran 1898 gününe, elektrikli hatta dönüştürülmesi de 15 Mayıs 1937'e rastlıyormuş. Hat, 4.6 km. boyunca 1.629 m. tırmanmaktadır. Bu da ortalama %35, azamide   % 48 lik bir eğim demekmiş. Sözkonusu değerler, bu hattı günümüzde de dünyanın en dik füniküler hattı yapmaktadır.. Tüm füniküler araçlarında olduğu gibi, burada da vagonun içine koltuklar merdiven şeklinde döşenmiş durumda.



                       Zirveye varınca, aşağıda yer alan Luzern Gölü, Luzern kenti ve göl kıyısında yer alan onca yerleşim üzerine düşen muhteşem bir manzaraya şahit olunuyor. Zirve de hizmet veren bir otel var  ve  restoranı da 360 derece  etrafında  dönüyormuş deniyor.


                        Pilatus-Kulm'u ziyaret sırasında, Dağı yürüyerek tırmanan pek çok insan görebilirsiniz. Tırmanış için 5 ayrı parkur var. Daracık patikalardan yürünüyor ancak her yerden bilgi akıyor tırmanış sırasında... Tabelalar her türlü bilgiyi sağlıyorlar yürüyüş yapanlara..



                            Şanslı bir gündeyse, İsviçre'nin milli müzik aleti horn çalan bir gruba denk gelinebilir. İkibin küsür metre yükseklikte çalınan horn melodisi Alplerde öyle güzel yankılanır ki, insan kendini bambaşka bir alemde hissedebilir.. Öyle etkileyici bir ses, öyle oksijen dolu huzurlu bir ortam. 





                          


                




                   Bu  güzel manzarayı gitmek zor geliyor. Yukarısı biz gittiğimiz ay temmuz olduğu için fazla soğuk değildi ama serindi. Bazı anlar  yoğun sis  geldi. Böyle durumlarda fotoğraf çekmek olanaksız. Uzun süre sisin dağılmasını  bekliyorsunuz. 



                         Dönüş için  ya tekrar trene biniyorsunuz ya da teleferiğe. Trenle gidiş geliş iki kişi 72 CHF.  Tabi bu fiyat  bizim travel card olduğu için indirimliydi. İsviçre oldukça pahalı bir ülke demiştik, bu tür gezilerde de bu hissediliyor. Ama  hayatta bir kez yapılmalı denen  aktivitelerden..













3 yorum:

  1. Dağ resimleri harika! Bayıldım. Sanki dünyanın en güzel dağları orada...

    YanıtlaSil
  2. Vayyyy ne müthiş bir yer...

    YanıtlaSil
  3. Wooow Ayder Yaylası mübarek :) ❤

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...