25 Haziran 2016 Cumartesi

Mandala Huzurdur

                  Tüm sene boyunca irili ufaklı taşlara mandala çizdim. Çok becerikli olduğumdan değil tabi ki, çizimin verdiği huzurun tadına vardığım için. Budizmde kozmosu temsil eden şekillere "mandala" deniliyormuş. Genellikle daire şeklinde olan bu geometrik şekillerden meditasyon sırasında faydalanabiliyor ve farklı alanlara uygulayarak tablo, yatak örtüsü, duvar örtüsü, masa örtüsü gibi dekoratif amaçlarla da kullanabiliyor. 
Mandala Sanskritçe kökenli bir sözcük. Manda (enerji, öz) ve la(kap) anlamını taşıyan kelimelerin birleşimden doğuyormuş. Mandala için, ‘enerjiyi tutan kap’ diyebiliriz.
                     Mandala, tüm dünyada binlerce muhtemelen on binlerce yıldır kişisel büyüme, kendini ifade etme ve ruhani dönüşüm amacıyla kullanılmış. Mandala’nın kanıtları mağara resimlerinde bulunurken şamanlar tarafından düzenli olarak kullanıldığı ve Mandala’yı dünyanın veya evrenin bir modeli olarak gören eski Asya uygarlıkları tarafından daha sonraları geliştirildiği bilinmekte.
                    Benim taşlara çizdiğim mandalaları instagram sayfamda ara ara yayınlıyorum. Mandala çizenleri de takipten çok hoşlanıyorum. Güzel taşlar bulmak bizim buralarda çok zor. Gittiğim sahil kenarlarından topluyorum devamlı.  Çeşitli renk ve  şekillerde çizimler yaptım bu taşlara.





              Mandalaya   Osmanlı Dönemi’nde de rastlanmış, Osmanlı sultanları ayet, hadis ve sembollerle süslü her biri 3-4 yılda dokunan tılsımlı gömlekler giymişler. Bunların üstüne daire içinde kare, yıldız ve bir takım geometrik şekiller işlenmiş. Bazı işlemeler “Kadem-i Saadet”, “Süleyman Mührü” ”Zülfikar”, “Lale” gibi anlamlı motiflerle daire içine alınarak yapılmış. Bu gömlekleri Osmanlı padişahları savaşta galip gelmek, nazardan korunmak ve şifa bulmak için giymişler.
                              İnstagramda mandala çizimlerine bakarken Zeze'nin yaptıklarına rastladım. Taşlara değil de ağaç dilimlerine çiziyor. Onun işi daha zor. Taş gibi pürüzsüz değil yüzey çünkü. Ama yaptıkları harika. Kendime hemen sipariş verdim. Bir de arka taraflarında güzel yazılar, küçük şiirler ekliyor Zeze. Mandala öyle bir bağımlılık ki her türlüsü size zevk veriyor. En basitinden bir kağıda yaparak başlamanızı tavsiye ederim. Bir daha kurtulamayacaksınız ondan..








                     

7 yorum:

  1. Hangi kalemle çiziliyor Mandala?
    Keşke nasıl yaptığını bir yazıyla anlatsan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seramik ya da cam kalemleriyle çiziyorum o zaman kalıcı oluyor.

      Sil
  2. Eline sağlık canım, ne kadar zarif olmuş. Bu çok gelişmeye açık bir şey aslında. Hayal gücüyle harika işler çıkar eminim. Ben de mi yapsam ay... ❤

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel olmuşlar. Bence de huzur verici görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. gerçekten çok hoş, mandala hakkındaki bilgide işime yaradı. yaptıkların ilgimi çekti, bir elimde telefon instagramdan bakıyorum. instagram da ekledim artık rahatça görebilirim. sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel olmuş taşların. Ben de sık sık mandala yapmaya çalışıyorum, seviyorum:)

    YanıtlaSil
  6. Bazı arkadaşlarım boyama kitaplarını boyuyor ve çerçeveletip duvara asıyorlar, çok uğraştırıcı. Renk seçimi çok önemli, turkuaz, lacivert, mercan rengi, sarı bir arada çok kullanılıyor.

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...