3 Mart 2016 Perşembe

İspanya Bask Bölgesinde Yemek


                    İspanya yemekleri meşhurdur. Gittiğimiz yer Bask Bölgesinde ki Bilbao şehri. Burada birbirinden güzel  tapas-pintxos barlar gördük. Ara sokaklarda eşsiz lezzetlerle karşılaştık. Ünlü restoranlar yine bu şehirdeydi. 
Güne otelimizin restoranında ki kahvaltıyla başlayarak yola çıkıyorduk.


Ünlü restoranlardan bahsetmişken Antonio Banderas, Denis Hopper, Frank Gehry ve Jeremy Iron gibi ünlülerin favori restoranı El Perro Chico’da  anmak lazım. Burada Bask mutfağının en leziz örneklerini tadabilirsiniz. 
Şık, 19. yüzyıl dekoruyla Zortziko Gourmet, Bilbao’nun en iyi restoranlarından biri. Şef Daniel Garcia’nın yaratıcılığını sergilediği Zortziko’da tuzlanmış morina balıklı ve trüf mantarlı risotto’yu mutlaka denemelisiniz.


Pintxo aslında Bask kökenli bir kelime. Türediği esas fiil ‘pinchar’ ise delmek, tutturmak manasından geliyor. Yani kürdana ya da ekmeğin üzerine tutturulan lezzetler manasında. Ancak Bask mutfağı geliştikce sınırları ekmek ve kürdanı aşmış durumda. 
Şehrin içinde birçokta tapas bar var.
Casco Viejo’da Rio-Oja, Bar Gure Toki, Cafe-Bar Bilbao ve Berton Sasibil ile, El Ensanche’deki El Globo ve Los Candiles mutlaka ziyaret etmeniz gereken pintxos barları. 


 İspanya'da her bölgede bulunan "Arroz con Leche" bir çeşit sütlaç, "Tarte de queso" İspanyol usulü cheesecake,  "Catalan crema" karamelli puding (krem karemel'e yakın) ve dondurmalar...Bu fotoğrafta gördüğünüz tatlı da oldukça büyük ve çikolatalı bir çeşitti. İki kişi zor bitirdik.



Akşamları yol üstü kafelerde dinlenme molası veriyorduk. Kahve eşliğinde gelen geçene bakma molası :)


Günde kaç pintxos bara giriyorduk hatırlamıyorum..



"Churros" meşhur İspanyol hamur tatlısı . Bizim  tulumbaya benziyor ama ağdasız. Ben çok beğendim, üzerine pudra şekeri de serpiyorlar. İsteyene yanında çikolata sosta veriyorlar. Sokaklarda bile külah külah satıyorlar.









Bask sosyal hayatında önemli bir yer tutan pintxo’ları San Sebastian’ın eski şehir bölgesindeki tüm barlarda tadabilirsiniz. "Parte Vieja" yani eski şehirde bulunan  ançuezin her çeşidini bulabileceğiniz Bar Txepetxa da pintxolara doyamadık.


Bilbao da bulunan  Sorginzulo ayak üstü insanların birşeyler yiyip içtikleri, oldukça hareketli, enerjisi yüksek bir bardı. Kalamarlar  oldukça lezzetliydi.





San Sebastian'da  verebileceğim diğer lezzet adresleri :
Bar Nestor :  Öğle 12 ya da akşamüstü 18 gibi gidip tortilla yemek için isminizi listeye yazdırın. Harika tortilla yapıyorlar. 
Gandarias:  Yine eski şehirde  kilisenin  bulunan  jambonları ile ünlü bar. İstediğiniz kadar kestirip servis alabilirsiniz.
Paco Bueno: Kızarmış kalamar ve karidesleri ile ünlü. Bizim olduğumuz dönem hep kapalıydı.
Bordo Berri : Muhteşem ahtapotları için gidilir.


Bunca gezme sonrası kahve keyfi :)















4 yorum:

  1. herşey gerçekten inanılmaz güzel görünüyor :)))

    sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. En azından İspanya gidip te aç kalmadığımız yerler arasında.Pizza yemek zorunda kalmamak ,kendine has lezzetleri tatmak güzel bir şey.

    YanıtlaSil
  3. 19 Mayıs'ta millerle yer var mı diye baktım bu yazının üstüne ama Bilbao dolu maalesef. ;) En bayıldığım şeyler bunlar işte benim; minik ve bir sürü çeşitli tapaslar. Afiyetler olsun ve darısı başımıza diyorum en kısa zamanda. ;)
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Ağzımın suyu aktı resmen biliyor musun? Orada olmak ve fotoğraflardaki tüm yemekleri yemek istedim. Kan şekerim düştü galiba :) Daha hangi kahve keyfinden bahsediyorsun. Yemek üzerine inşa edilmiş nefis bir tatil yaşamışsınız. :)

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...