14 Şubat 2016 Pazar

İspanya'nın Harika Şehri ; BİLBAO

                           Genelde İspanya'nın güney kısımları bilinir ve gezilir. Biz de THY kampanyalarına denk gelerek oldukça uygun fiyata Bilbao aldığımızda buradan fazla bir beklentimiz yoktu. Gidelim bakalım nasıl diyerek fazla bir heyecanımız olmadan çıktık yola. Bilbao uçuşu neredeyse 4 saat. Giderken korkum yüzünden bu dört saat geçmek bilmedi. Sabah saat 8.30 da İstanbul'dan yola çıktığımızda hava sıcaklığı tam 0 dereceydi. Öğle saatlerinde Bilbao'ya indiğimizde hava sıcaklığı 21 derece olduğunu gördük. Bilbao havaalanına inerken görüntümüz şöyle..


                             Havaalanı dağların ardından deniz kenarında ilginç bir konuma sahip. Fazla büyük ve kalabalık değil. Bavulları alır almaz çıktığınızda otobüs durağı var ve 20 dakika da 1,5 euro ile şehir merkezine geliyorsunuz. Bizim seçtiğimiz otel Hotel Miro  ..Uygun fiyatlı olsun diye arkadan seçmiştik ama gidince gördük  ki  yeri çok kötü. Camı açınca karşı tarafta koca bir baca vardı. Hemen odamızı değiştirdik. Yeni odamızın manzarası şehrin simgesi haline gelmiş  Guggenheim Müzesi..



                            Mimar Frank Gehry tarafında 1997 inşa edilmiş. Dünyanın başka yerlerinde de bulunan Guggenheim müzeleri içinde binasıyla en meşhuru. Bu sürreal yapının sadece çevresini gezerken bile başınız dönebilir.  Çiçeklerden oluşan meşhur “Puppy” de şehrin önemli simgelerinden biri haline gelmiştir. Koskocaman çiçeklerden oluşmuş bir köpek..





                            Müzenin iç mimarisi de dışı kadar ilginç. Müzenin lokantası Michelin yıldızlı. Müzenin önünde Mama  adlı  dev bir örümcek varmış ve anneliği temsil ediyormuş. Bir araya gelmiş 73 çelik küre de ilginç bir görünüme sahip. Dünyanın faniliğini, gelip geçen zamanı simgeliyormuş. Aynı zamanda yedi renkli lale de ayrı bir güzellik  vermiş müzeye..



Şehrin ortasından geçen Nervion Nehri ayrı bir güzellik  katmış şehre. Tüm nehir boyunca koşan, yürüyen insanlar çoğunlukta. UNESCO  Dünya miras listesinde bulunan  Zubizuri  Köprüsü görülmeye değer. 
 Bu rotada karşılaşacağınız sanatçılar ve eserleri ise sırası ile şunlar : Vincente Larrea / Dodecathlos, Salvador Dalí /Muse of the Dance, Jose Zugasti / Drifting, Angel Garraza / Sites & PlacesUlrich Rückriem/ İsimsizWilliam Tucker/ Maia, Markus Lüpertz/ Judith, Eduardo Chillida/ Meeting Place IV, Jedd Novatt/ Chaos, Anish Kapoor / Tall Tree & The Eye, Yves Klein / Fire Fountain,  Fujiko Nakaya / Fog Sculpture, Louise Bourgeois / Maman, Daniel Buren / Red Arc, Enrique Barrós/ Muse, Joaquín Lucarini / Reading. Geri dönerken çağdaş mimarinin en güzel örneklerinden birisi olan Cesar Pelli imzalı gökdelen Torre İberdrola’yı incelemeyi unutmayın. 



Casco Viejo  Bilbao'nun en eski bölgelerinden. 1400 lerde yapılan  Las Siete  Calles adı verilen yedi caddesi var.  Biz ocak ayında gitmemize rağmen bahar tadında bir hava vardı. Ağaçlarda 
çiçekler açmaya başlamıştı.Buradan Arenal Caddesi boyunca kıyıya paralel yürüyüp, Viskaya Köprüsü’nden geçerek keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.




İspanyollar dinlenmeyi çok seviyor. Siesta saatlerinde (14:00-17:00)  ve Pazar günleri çoğu dükkanın kapalı olacağını, sokaklarda turistlerden başka kimseyi bulamayacağınızı unutmayın. 



Avrupa’nın en büyük kapalı yemek pazarlarından birisi olan Mercado de La Ribera’yı ziyaret edebilirsiniz. 1930’da inşaa edilmiş Pazar yeri, yeni bir renovasyon geçirerek, renkli cam ve fayansları neoklasik detayları ile güzel bir mekan. 



Casco Viejo'da Bilbao’nun en eski binası olan ve İspanya’nın en önemli mimari eserleri arasında yer alan Santiago Katedrali’ni ziyaret edebilirsiniz. Diğer kiliseleri de gezmek istediğimiz de devamlı kapalı olduklarını  gördük nedense.


Bilbao da üç gün geçirdik. Sonrasında San Sebastian'a geçtik. Bir daha ki post burası.





5 yorum:

  1. Bir kaç ay önce bir arkadaşım da gitmişti. O da çok beğenmişti. Barcelonayı görmüştüm ben, Bilboa'da güzel görünüyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok kez gittiğim İspanya'nın gidemediğim kuzeyi. Umarım yolum düşer.

    YanıtlaSil
  3. Sayesinde Bilbao turu attık. Bilmediğimiz sanatsal aktiviteler, doğal güzellikler, mimari hepsi mükemmel.

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...