1 Ağustos 2015 Cumartesi

Budva Gezisinden

                    Ölü  Canlar'da  Gogol  ne  güzel  demiş :
''Dünyayı dolaşmak, değişik insanlarla konuşmak canlı bir kitap okumaya benzer, ikinci bir ilim sayılır. Göremediğin şeyleri görür; yeni, hiç tanımadığın insanlarla karşılaşırsın. Yabancılarla konuşmak da çok değerli şeyler kazandırır insana.''
              Budva  gezimizin  diğer ayrıntılarını  anlatmak istiyorum şimdi de.  Podgorica'dan  yaklaşık  olarak  1,5  saat  kadar  bir yolculukla  buraya  geliniyor. Yugoslavya’yı oluşturan altı cumhuriyetten biri olan küçük ülke Karadağ Yugoslavya parçalandıktan sonra uzun süre Sırbistan ile birlikte Yugoslavya olarak, sonra da Sırbistan-Karadağ adıyla kalmış  ancak 2006’da yapılan halk oylamasında sonuç %55 oranında ayrılma yönünde olmuş ve aynı yıl bağımsızlığını ilan etmiş.  
Budva  kasabası  3.500 yıllık tarihiyle bölgenin en eski yerleşim yerlerinden birisi. Kasabanın tarihi merkezi Roma, özellikle de Venedik tarzı mimariye sahip. Karadağ gezisi yapanlar için en cazip yer.  Bizim  Kuşadası,  Marmaris  gibi  tatil  beldelerimize  benziyor.  Hem  çok  kalabalık  hem de  her şey  turistlik.  Temmuz  ayında  gidenler  aşırı  sıcaklara  dikkat etsinler.  

                              


                 Budva, Avrupa sosyetesinin ve son dönemde de Rusların gözdesi bir yer. Nüfusu 10,000 olan bu kasabaya nasıl oluyorsa Madonna, Rolling Stones gibi isimler geliyor. Rolling Stones konserine 35.000’e yakın insan geldiği söyleniyor ki Karadağ devletinin bu kadar nüfusu yok.  Kent, Adriyatik sahillerinin hatta Balkanların en eski yerleşimlerinden biri olarak da önem taşıyor. Bir zamanlar Osmanlı sadırılarından korunmak için inşa edilen surlardan içeriye beş farklı kapıdan girebilirsiniz.Kapılardan birinden içeri girer girmez  bambaşka bir güzellik sizi bekliyor. Daracık sokaklar, muhteşem mimariye sahip binalarla süslü. Surların birçok noktasında gözetleme kuleleri yer alıyor.


  

Her şehir de  ünlü  bir  heykel olur. İşte  bu da  Budva 'da   bulunan  ünlü  Danseden kız  heykeli .  Burada  fotoğraf  çektirmek  ve  kızın göğsünü  ellemek  turistlerce  yapılanan işlerden biri. Tam  kalenin  karşısında ki  yeriyle zaten çok  fotojenik.Bir efsaneye göre Budva’da boğulan bir kızın heykeli olduğu söylenmektedir. Kimilerine göreyse sadece sıradan bir heykel. Heykele dokunmanın uğur getireceği yolunda söylentiler arasında.


Budva'nın  merkezinde  yer alan Oldtown.. Aslında bir ada üstüne kurulu ve zamanla bir kanal oluşarak yarımada halini almış. Araştırmalara göre Old Town 2500 yıllık bir yermiş . Old Town’u çevreleyen duvarların büyük bir kısmı hala görülebilir ve turistik halindedir. 1667 ve 1979 yıllarında meydana gelen depremlerden etkilenmiş. Fakat sonrasında günümüzdeki haline getirilmiş.. Günümüzde Old Town dar sokakları, meydanları, Orta Çağ’dan kalma duvar ve kuleleri ile bir labirent görünümü sunmakta. Budva gezilecek yerler listesindeki hemen hemen tüm önemli yapılar burada yer almaktadır.


Marina  insanların  gezdiği  ,  bir çok  restoranın  ve  kafenin  olduğu yer. Yürüyüş, yemek ve yüzme gibi aktivite seçenekleri sunan marina birçok yat ve bota ev sahipliği de yapmaktadır. Ayrıca yaz aylarında Sveti Nikola Adası’na gitmek isterseniz buradan bota binebilirsiniz.



Church of St John the Baptist: Budva’nın en eski kiliselerinden biri. Yapı üç kısımdan oluşmaktadır ;  çan kulesi, kilise ve piskoposluk binası. Tarih içerisinde mimari değişiklikler yaşayan Church of St John the Baptist içerisinde şehrin tarihini gösteren figür ve resimler de görülebiliyor.



Citadella  ise  Budva Kalesi..Budva’nın en yüksek noktasında bulunmaktadır. Yüzyıllar içerisinde genişletilip değiştirilen hisar günümüzde görsel önemini korumaktadır. 1836’da inşa edilmiştir. Giriş ücreti 2 Euro’dur. Burada  bulunan  restoranda  çok  keyifli  bir  yemek  yiyebilirsiniz. Sonra da oldtown  içinde  gezip  güzel  kafelerde  oturabilirsiniz..




3 yorum:

  1. Selamlar, Pelin :) Kendim bir mim hazırladım ve seni de davet ettim.
    http://selamsizbahce.blogspot.com.tr/2015/08/mim-1-hayal-dunyamdan.html
    Lütfen sen de katılır mısın ? Sevgilerimle, Şehrazat ^-^

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...