12 Temmuz 2015 Pazar

Zaro Ağa

                            Zaro  Ağa'yı  duydunuz mu hiç ?  Ben  Sunay Akın'ın   Ay  Hırsızı  kitabından  öğrendim .  157 yıllık  bir  ömrü  olmuş  Zaro Ağanın.  Eyüp Sultan mezarlığıyla Piyer Loti Kahvesi arasındaki bir mezar taşında şöyle yazmaktadır: "Az yaşa, çok yaşa, âkıbet bir gün gelir başa" Bu söz  Zaro Ağa'ya ait. 157 sene yaşamış Zaro ağayı çok kişi bilmeyebilir. Bitlis'e bağlı Mutki ilçesi Meydan Köyü'nde 1777’de hayata gözlerini açmış. Yaşamı boyunca I. Abdülhamid ile başlayan Vahdettin ile biten 10 padişah görmüş. Boğazdaki Ortaköy ve Nusretiye Camileri, Selimiye Kışlası ve Dolmabahçe Sarayı inşaatında onun amele olarak emeği var.  Kabakçı İsyanı, 93 Harbi, Tanzimat, Meşrutiyet, İstiklal savaşı ve Cumhuriyet'in ilanını görmüş. 
             20 kez evlenmiş ama çocuk ve torunlarının sayısını bilmiyor. İstanbul'da hamallık da yapmış yıllarca ve Hamallar Teşkilatı'nı kurmuş. Ama ilginç olan Amerikaya  gidecek  kadar ünlü olması. Dünyanın en yaşlı adamı Amerikaya davet edilir. İki Amerikalı , Zaro Ağa'yı  daha zengin bir hayat vadi ile gizlice Amerika'ya götürür.. Amerikalılar ona özel bir kostüm giydirip, sirklerde "dünyanın en yaşlı insanı" diye gezdirirler. Ellerine boks eldiveni takıp "150 yaşında ama gençlere meydan okuyor" diye teşhir ettiler. Fotoğraf çektirmek 10 dolar, öpmek 15 dolardı. 150 yaşındaki Ağa'yı, eyalet eyalet dolaştırıp, sonunda beş parasız Tophane'deki tahtadan küçük evine bitkin bir halde bıraktılar. Bu seyahatten sonra zaten 157  yaşında  vefat etmiş.

                               

7 yorum:

  1. Ayy ya çok üzüldüm. Ne hainlermiş adamcağıza yazık. Ben sanki okumaya başlarken mutlu bir son hayal etmiştim öyle olmadı. Fotoğraf da çok güzelmiş. Amca ne yaşamış yalnız, helal olsun. Kim bilir onda anlatacak ne hikayeler vardır. Adamı sirkte göstereceklerine film yapsalarmış, kitap yapsalarmış, ne biliym hakkında yazı yazsalarmış yahu. Çok sinir oldum. Yitip gitmiş adamcağız. Hayat işte çok acayip!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de okuyunca vay be ne hayatlar var dedim, zaten çok uzun yaşamış. o yıllara
      göre neler yaşamış, sunay akın kitapları işte böyle süprizlerle dolu..

      Sil
  2. Babam 130 yaşına kadar yaşamak istiyor. Zaro Ağa'nın akıbetini hiç söylemeyeyim. Huzur içinde 130 yaşına kadar yaşasın.

    YanıtlaSil
  3. Pelipembesi;
    Öncelikle iyi bayramlar :)
    Sana çok önemli bir konuda danışmak istiyorum. Hatırladığım kadarıyla sen de okul öncesi öğretmeniydin. Devlette mi çalışıyorsun eğer öyle ise okul zamanı yurt dışı çıkış izin formu için mazeret izni alırken mazeret kısmına ne yazıyorsun? 19 ekimde biz de italya ya gideceğiz ve vize başvurusu için yurt dışı çıkış izni gerekiyor. Bu konuda beni aydınlatırsan çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet devletteyim, benim yeşil pasaportum var artık. yani hiç vize almadık
      şimdiye kadar. nasıl olduğunu bende bilmiyorum. meb den yardımcı olurlar bence, onlara
      sor. 19 ekim olduğundan izin gerekiyor gerçekten.

      Sil
    2. Vize almak sorun değil de okul dönemi tatil için mazeret izni sorun olursa diye danışmak istedim sana.

      Sil
    3. aa tabi mazeret yurt dışına gezmek için gidiyorum dersen vermezler tahminim. rapor alman
      lazım. riske girip izin almadan gitmen lazım. zaten meb den izin almakta uzun sürüyor

      Sil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...