5 Mayıs 2015 Salı

Kapadokya Gezisi

                              Ne zamandır  yazamamın  nedeni  bu ay çok seyahat etmem oldu. Çok  mutluyum yani :)  Geçen  hafta 23 nisana  denk gelen tatil  fırsatını  kaçırmadık  ve  hiç  görmediğim Kapadokya'ya  gittik. İlk  olarak  otelimizi  yazayım. Gerçekten  memnun kaldığımız  bu  otel  Uçhisar'da.  Fiyatı  da  diğerlerine  göre oldukça uygun,  manzarası olan, temiz  ve sakin bir otel. Bana soranlar için link  verdim.
                            Bu otelde  kendimize özel  kahvaltımızı  yaptık  sabahları. Eşsiz  manzaraya  bakarak  güzel  bir  müzik eşliğinde  sabahın erken  saatlerinde  yaptık kahvaltımızı  her gün.

                                 

                                          Kahvaltıdan  sonra  kahvemiz  ve  güne  başlangıç...


                                

                   
                 Sonra  da  hergün  yaptığımız  plana  göre  gezintiye  çıktık. Kapadokya  büyük  bir bölge. Yalnızca  bir  vadiyi  gezmek bile  bir gününüzü  alıyor. Vadiler  uçsuz  bucaksız.  Zaten oranın  atmosferi  çok değişik. Hiç  böyle tahmin etmemiştim. Dünya da  değil de  farklı bir  gezegendeyiz  sanki. Türkiye de  bir çok yere gidip çerden çöpten  şikayet  ettiğimi  de  biliyorsunuz. Ama  burayı  bozulmamış, tertemiz  buldum. 

                               

                Bu  yazımda  ne  nerede  ,  tarihi  ve  rotalarını  yazmayacağım  çünkü  heryerde  var. Güzel  ftoğraflar  paylaşmak  istiyorum. Genel  olarak  şöyle  gruplayabiliriz .

Göreme; Göreme Açıkhava Müzesi, baloncuların en yaygın olduğu yer de burası
Ortahisar; Ortahisar Kalesi, Günbatımını en iyi izleyebileceğiniz gün batımı noktası,
Ürgüp; Temenni Tepesi, Asmalı Konak, Şarap Üreticilerinin Yerleri ( Turasan ve Kocabağ), Mustafapaşa eski adıyla Sinasos,
Uçhisar; Uçhisar Kalesi bölgeyi panaromik olarak göreceğiniz en yüksek nokta, Panaromik Göreme
Çavuşin; Çavuşin Açıkhava Müzesi,
Paşabucağı; Peribacalarının en yoğun olduğu bölgelerden biri, Zelve Vadisi- Zelve Açıkhava Müzesi, Deve Kayası,
Avanos; Çömlekçiler, Alaaddin Cami, Saruhan Kervansarayı, Avanos sokaklarında mutlaka gezilmeli
Ihlara Vadisi; Güzelpınar, Belisırma
Yeraltı Şehirleri; Kaymaklı, Derinkuyu, Özlüce (deprem nedeniyle kapanmış), Özkonak
Gülşehir; Açıksaray, Mantarkaya (mantarı düşmüş)
Hacıbektaş; Hacı Bektaşı Veli Külliyesi

                              

                              

                        Ürgüp , Göreme  ve  Avanos  dükkanlarında  satın  alacağınız  birbirinden  güzel ve  değişik   seramikler  var. Özellikle  Avanos  Bölgedeki en dikkat çeken yerlerden biri. Avanos bir çok çanak çömlek atölyesine ev sahipliği yapmakta. Kaynağını Kızılırmak’ın yağlı kil topraklarından alan çömlekler yüzyıllardır bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri. Tarihi Hititler dönemine kadar uzanan çarkla yapılan çömlekler dışında Avanos;  ipek ve yün halıları, dağlarının eteklerinde yetişen bal tadında üzümleri ve bu leziz üzümlerden yapılan şarapları ile de meşhur.  Hazır buraya gelmişken çömlek yapımını izleyin .


                          

              Avanos'ta  bir de meşhur  sallanan  köprü  var. Gerçekten  üzerinden  geçerken  öyle çok sallanıyor ki  herkes  tutuna tutuna  geçiyor. 

                         



                         


                          O  kadar  çok  fotoğraf  çektik  ki.  Çünkü  her yer  birbirinden  değişik  ve  güzel. Kapadokya Bölgesi’nin en meşhur, en damak tadınızı kışkırtacak lezzetleri arasında; çömlek fasulyesi ve testi kebabı geliyor. Avanos’ta üretilen testilerin içinde sunulan kebabının tadını ömrünüz boyunca unutamayacağınıza eminiz. Dana testi, kuzu testi ve vejetaryen testi olmak üzere 3 şekilde sunuluyor.
Sadece yöresel yemekler değil,  Türk ve dünya mutfaklarından seçeneklerde var Kapadokya restoranlarında. Özellikle Kızılırmak Nehri üzerinde ve Asma Köprü’nün girişinde sağlı sollu birbirinden güzel restoranlar mevcut.
                                        

                                

                          Bir  gece  Elai  Kapadokya da  yemek  yedik. Oratamı çok güzel ,  yemekleri çok lezzetliydi. Şömine  başında da  sonrasında  keyif  yapabailiyorsunuz. Uçhisar'da ki  güzel  otellerden  biri de Museum Otel.  Burada  kalmasakta  geceleri  gidip  yakılan  ateş başı  keyfine  katıldık.  Manzarası  çok güzel,  otel  sahibi  bir çok şey  biriktirmiş  ve  otelde  sergilemiş.  Bunları  gezmek  görmek için  bile  gidilir.

                                  
                     Çavuşin Köyü: Kapadokya’ya gidildiğinde görülmesi gereken yerlerden biri de Göreme-Avanos yolu üzerinde, Göreme'ye 2 km, Avanos’a 5 km uzaklıktaki Çavuşin Köyü'dür. Yüksek bir tepeye muhtemelen 5. yüzyılda kurulmuş, çok eski bir yerleşim yeri olan Çavuşin Köyü ilk Hristiyanların yaşadığı yerlerden biridir. Köyde tüf kayalıkları oyularak yapılmış evler, kiliseler, şapeller bulunur. Bölgenin en eski kilisesi olanVaftizci Yahya Kilisesi aynı zamanda Hristiyanlığın da en eski kiliselerindendir. Kapadokya'da pek görülmeyen geniş avlusu son yıllarda kayaların kopması sonucu yıkılmıştır.


Kapadokya'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Uçhisar ve Ortahisar Kaleleri de bulunur. Bu kaleleri gezdikten sonra her tarafı daha net görebilmek için balon turu yapılması önerilir.




Uçhisar  kalesine çıkış 6,5 tl. Biraz  zahmetli olsa da  yukarıdaki  manzara harika.


Zelve  Vadisi  içinde  bir çok  kilise  var. Çogunda  fotoğraf  çektirilmiyor.


Güzel  restoranlarda  yemek  yemeye  gerek yok. Uçhisar  merkezinde  bulunan çay  bahçesinde  pide  yedik. O kadar  lezzetliydi ki , son  günümüz  olmasaydı her gün  orada  yemek  yerdik.


Benim  buraya  yazdıklarım  gezilen yerlerin çok az  kısmı.  Orada  yapacak,  gezilecek  çok yer  var.  Şimdiye  kadar  gitmemekle  hata etmişim,  çok  beğendiğim  bir gezi oldu..






5 yorum:

  1. Esimin memleketi ayakbasmadigimiz yeri kalmadi artik ilk goruste cok farkli gelio buyuluyo

    YanıtlaSil
  2. Biz de Uçhisar'da kalmıştık, ben kesinlikle ideal yer olduğunu düşünüyorum.
    Manzarası çok güzel:)

    YanıtlaSil
  3. Bir okul gezisiyle gitmiştim yıllar önce ama yazınızdan sonra tekrar gitmek istedim gezi programıma alayım :)

    YanıtlaSil
  4. Türkiye`de yaşayıp da Kapadokya`ya gitmemiş olanlara şaşırıyorum hep:) Müthiş bir yerdir! Yıllar önce gidip büyülendim, iki sene önce de çocukları götürdüm. Tahmin ettiğim gibi bayıldılar!
    Her yeri, her köyü ayrı güzeldir, mucizedir. Güzelyurt beni çok etkilemişti. O terkedilmiş hali, Rumların göçü...
    Avanos`ta saç müzesi var, rekorlar kitabına girmiş. Fotoğraf çekmek yasak olduğundan blogumda yoktur fotoğrafı ama adını yazmıştım.
    Diğer yerlere göre oldukça temiz. Biz küçük bir otelde kalmıştık. Sahipleri karı koca mimar. Onlar çok anlattılar. Son yıllarda mimami üzerine de bazı yerleri otel yapma adına bozmaya çalıştıkları, imza kampanyaları vs. düzenlenmiş. Yazık tabii, dünyada eşi benzeri olmayan bir bölge.

    YanıtlaSil
  5. Ege incisi Alaçatı muhteşem tatil imkanları ile siz tatil severleri bekliyor.
    Sizlerde erken rezervasyondan yararlanmak için
    www.alacatiotel.com.tr sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil

Nisan Cuması

                        '' Dün bildik bir rüzgar esiyordu. Daha önce karşılaştığım bir rüzgar. Dışarıda mevsimsiz bir ilkbahar. Kara...