3 Haziran 2014 Salı

Oberammergau Gezisi

                         Oberammergau  Füssen'den  gittiğimiz bir  kasaba oldu. Tren garının  arkasından  belirli  saatlerde  buraya  giden otobüsler var. Biz 12.45  otobüsüyle  yaklaşık  2,5  saat  süren bir yoldan  sonra oraya varmıştık.  Giderken canımız  hiç  sıkılmadı,  Alpleri ,  gölleri,  köyleri  seyrede seyrede  keyifli  bir  yolculuk oldu.  Yol uzun ama  değiyor.  Burası oldukça güzel  bir  kasaba.  Çünkü  evler,  bahçeler çok  güzel. 
                         Ayrıca  Garmisch-Partenkirchen de  çok yakın ve  görülmesi gerekenlerden..Oberammargeu içinde Nato okulunu da barındıran turistik bir şehir. Sokaklarda yürürken Franz Zwinck’in boyadığı Pilatus evi, Geroldhaus ve  Dedler haus, Alte Post binalarındaki boyamaları görüyoruz. Şehri meşhur eden ‘’Passion Spiele ‘’denilen ve her on yılda bir yapılan oyunlar. Bu oyunlarda kasaba halkı yaklaşık 2000 kişi,İsa’nın hayatı, mucizeleri ve ölümünü sahneliyorlar. Rezervasyonlar yıllar öncesinden yapılıyormuş. Merkezde oturup etrafı hayranlıkla izliyoruz.








Oberammergau’nun birinci ve çok ilginç özelliği, kasabadaki birçok binanın dış yüzeylerinin bir tablo kadar güzel freskolarla süslü olması. Bu tip cephe süslemeleri bu bölgede yüzyıllardır yapılıyormuş. Ama en güzel örnekleri burada. Bu duvar resimlerine (fresk) “Lüftlmalerei” deniyormuş. 








Oberammergau’da el sanatları çok gelişmiş. Soğuk iklimi ve hem uzun, hem de zor geçen kışları yüzünden tarım ve çiftçilikten nasibini fazla alamayan halk, el sanatlarına yönelmiş. Oberammergau’nun çoğunlukla dini figürler içeren el yapımı tahta oymaları, renkli cam işleri, üzeri boyalı balmumu eserleri sadece Almanya’da değil, tüm dünyada biliniyor. Yerel Tarih Müzesi, kasabanın 350 yıllık sanat tarihini çok güzel sergiliyor. Kasabada oymacılık öğreten bir okul da var.




                                   Aslında bu kasaba en çok dini gösterileriyle meşhur. Kasabada 1600’lerde veba yüzünden çok fazla sayıda insan ölmeye başlayınca, halkın Tanrıya dua etmekten, İsa’ya duydukları sevgiyi yinelemekten ve din temalı oyunlar sahnelemekten başka çaresi kalmamış. Vebadan kurtulurlarsa her on yılda bir bu gösterileri tekrarlamaya ant içmişler. Anlatılanlara göre o dualar ve gösterilerden sonra da veba bitmiş. Kasaba halkı da o zamandan beri her 10 yılda bir Hazreti İsa’ya olan sevgilerini anlattıkları bu dini oyunları tekrarlarlarmış. Sadece kasaba halkının rol alabildiği bu oyunlar yaklaşık 800 kişilik bir kadroyla gerçekleştiriliyor.




Güzel dükkanlarını  ,  sokaklarını  gezerek yarım  günümüzü  burada geçirdik. Diğer yarısını da   Garmisch bölgesinde  de  geçirebilirsiniz..











9 yorum:

  1. binalardaki süslemeler çok güzelmiş Pelin ,her on yılda bir yaptıkları geleneksel oyunlar görülmeye değerdir eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok çok güzeldi, bir de o oyunlara denk gelseydik..

      Sil
  2. Allahım burası nasıl bir yermiş böyle yaaa:) Çok şaşırdım ve bayıldım. O freskler bir harika. Ayrıca kasaba'da oymacılık da varmış yazmışsın yaa ayy yaşamak istedim orada. Bu anlattığın güzellikleri hep not etmem lazım ki belki bir gün görmek bize de kısmet olur yoksa unutuyorum adları falan. Ama en çok etkilendiğim bu kasaba oldu herhalde. Şu dini gösterilerde oldukça ilgi çekiciymiş, kalabalık bir kadro. Görülesi bir yer. Böyle yerlerde istiyorum ki şöyle bir süre yaşayabilsem ahh ne harika olurdu...
    Baykuşlar da bir harikaymış:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten tahta oymacılıkta çok ustalaşmışlar. kocaman ağaçları ne şekillere
      sokmuşlardı görsen. evlerinin bahçelerine koymuşlardı . satılanlardan alalım dedik ama
      çok pahalıydı. küçük bir kuş evi 20 euro mesela..büyükler daha da yüksek..

      Sil
  3. Ahhh ne kadar güzel gözüküyor , ben Almanya'yı yine çok özledim sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. almanya gerçekten beklediğimden güzelmiş..

      Sil
  4. Evleri aleminyum dış cephe kaplamaktan çok daha akilane bir işmiş bu freskolar :)
    Alımanya'ya bak sen :)

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel bir yermiş burası hemen not ettim gidilecek yerler arasına :))

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...