12 Ekim 2013 Cumartesi

Parise Doğru..

                                   Çok heyecanlı  olduğum günlerdeyim.. Paris' e  gidiyoruz. Kitaplara,  filmlere  konu olmuş  bir  şehir. Bir çok aydını, sanatçıyı, devlet adamını yaşatmış yıllarca.. Sokakları tarih  ve  sanat  dolu. Mitolojide  Paris güzel  Helen'i  kaçıran Troyalı bir  delikanlı. Homeros'un  ölümsüzleştirdiği,  Afrodit'i  bile  baştan  çıkaran  güzel  Paris.
                               Aklıma  kimler geliyor kimler..  Balzac,  Rilke,  Victor Hugo,  Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald,   Charles Baudelaire, Samuel  Beckett... Sayılacak  o kadar çok  isim  var ki..İzlerini  sürmek  istiyorum  yazarların.  Nerede  ne  yapmışlar,  hangi  evde yaşamışlar,  hangi  sokaklarda  yürümüşler merak  ediyorum.  Mesela, Seine nehri ve Louvre Müzesi manzaralı odalarıyla Hotel du Quai Voltaire  görmek  istiyorum . Oscar Wilde uzun süre bu otelde yaşamış; ünlü yazar Charles Baudelaire ve Alman besteci Richard Wagner de bu otelde bir süre kalmışlar. 
                                Seine  nehri  kenarında  yürümek  istiyorum,  Notre-Dame Kilisesi'ne doğru  yürümek, burada çekilen filmi  hatırlamak , kilisenin hemen yakınındaki efsanevi kitapçı Shakespeare and Company'ye uğramak istiyorum.
                               Yahya  Kemal'den  Attila İlhan'a  kadar  bir çok aydınımızın   Paris'ten  yolu  geçmiş. Yahya  Kemal,  Ferit Edgü,  Enis Batur,  Ataol Behramoğlu, Vedat Günyol,  Bedri  Rahmi,  bir dönem Paris'i  mekan tutmuş  yazarlar. Her birinin  Paris'i  farklı.  Demir Özlü'nün hikayelerinde geçen  sokaklarla,  Cahit Külebi'nin anlattığı,  Nazım  Hikmet'in  sürgünde  dolaştığı  Paris  sokakları  farklıdır.  Bence  herkesin  Paris'i  farklı  olacaktır. Hemingway  için  bir  bayramdır  Paris.  Cesar  Vallejo'nun  şiirlerinde  ise  ölmek  istenilen  kent.  

                                                  


                Sevgili  arkadaşım  Tatlı  Cuma  '  nın  izniyle  bu  fotoğrafını   yayınlamak  istiyorum. Ayrıca Nazım Hikmet'in  şu  dizeleri  tam bana göre :)

                          Gördüm  şükür  gördüm  şükür
                          bugünü  de  gördüm  şükür 
                          gördüm  şükür  bugünü Paris'te  
                          Aktı  Paris 
                          asil  Paris 
                          ulu  Paris 
                          mavi  mavi kızıl  kızıl....

              Ben de  şükür  Paristeyim derim  inşallah..  Hemingway'in dediği gibi: "Eğer gençliğinizde Paris'te yaşama şansına erişmişseniz, Paris hayatınızın sonuna kadar sizinle kalacaktır, çünkü Paris bir şenliktir."                   
                 Dönünce  tüm ayrıntıları,  sevinçleri,  güzellikleri  paylaşmak dileğiyle...

9 yorum:

  1. iyi tatiller diliyorum size :)

    YanıtlaSil
  2. Paris şükür burdayım dedirtir adama. Bir tavsiye Montmarte'ye giderseniz küçük bir pastane var, çilekli milföy şahane, tatlı sevmem ama bu farklı bir şeydi. Adını bilmiyorum ama ara sokaklardan birinde, yan tarafına bakan bir balkonu var ve bu balkon müzisyenlerin performans sergilediği küçük bir alanın tam dibi. Güzel bir müzik eşliğinde şahane çilekli bir milföy yiyorsun yani. İyi yolculuklar, iyi eğlenceler...

    YanıtlaSil
  3. merakla bekliyoruz o zaman :) güzel anılarla döneceğine eminim...

    YanıtlaSil
  4. Merakla bekliyorum dönüşünü :)

    YanıtlaSil
  5. sabırsızlıkla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  6. 1977'de gezdiğim şehri bir de sizin notlarınızla gezmek güzel olacak.

    YanıtlaSil
  7. Özlemişim yazılarını, anlattıklarını ve edebiyat sevgini.
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. bu kadar bilinçli gitmek daha heyecan verici olmuştur. merakla bekliyorum detayları.

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...