29 Eylül 2013 Pazar

Korku Ruhu Kemirir


                                Yeni  keşfettiğim  bir  yönetmen Fassbinder.  Evet ,  ne  yazık  ki  bu kadar cahilim.  Meğer  nasıl da  ünlü  ve iyi  bir  yönetmenmiş. Aslında  yazın bir filmini  seyretmiştim.  The  Marriage of Maria Braun  adlı  filmini  seyretmiştim  bu yönetmenin filmi olduğunu  bilmeden.  Geçen  haftalarda İstanbul Modern de  gördüğüm  haberle tanıştım  Fassbinder ile.  Yeni  Alman  sinema öncülerinden.  37  yıllık  hayatına  bir  çok  film  sığdırmış. Çeşitli  festivallerde  20 adet  ödül  almış.  Fassbinder 'ın  ilk  ses getiren  filmi   Angst essen Seele auf  yani  Korku  Ruhu  Kemirir..
                              Film  yağmurlu  bir  gece  kendine  küçük  bir  bara  atan  yaşlı  kadınla başlıyor.  Emmi  adındaki  kadın  her gece  önünden  geçerken  içeriden   gelen  arapça şarkıları merak ederek  girmiştir bu  bara.  Göçmen  arapların  geldiği  bu  barda üçbeş  kadın  ve  erkek  vardır.  Tüm  gözler  yaşlı  bayana  çevrilir.  Kadın  masaya  oturarak  bir  kola  ister.  

                                             

                               İlerleyen  saatler de  Emmi  Ali  ile  tanışır.  Film  bundan  sonra  yavaş  yavaş  işleniyor. Görünür de  çeşitli  şekillerde   yalnızlık  çeken  iki  insanın tüm  olumsuzluklara  karşı (  Emmi  Ali den   20  yaş  büyüktür)  aşkını,  ilişkisini  anlatıyor.  Tüm  toplumlarda  erkeğin  oldukça  küçük  bir  bayanla  aşkı kabul  ediliyor  nedense.  Yaşlı  bir  kadının  tüm çökmüşlüğüne rağmen  genç bir  erkekle  olması  film de erkeğin de  göçmen olmasından doğan kabul edilmemişliğine,  insan  olarak değer  veren  bir  kadınla  karşılaşmasıyla  imkan  buluyor.  Filmde  demek  yalnızca  bizim  toplumda  yokmuş  dedirten  mahalle  baskısını  görüyoruz.  Satış  yapmayan  mahalle  bakkalı,  dedikodu  yapan  apartman kadınları,  ülkede yaşayan  yabancıları  aşağılayan  yerliler..


                                          



               Tüm  olumsuzluklara  rağmen  hayatta  bir  şekilde  yalnızlık  çeken  bu  insanların  ilişkisi  başlar.  Emmi  oldukça  mutludur.  Ölen  kocasından   yıllar  sonra  bir  aşk  yakalamıştır.  Ama  yine de  tereddüt  içindedir.  Emmi  çok  mutlu  olduğunu  ama  bir  yandan  da korku  içinde  olduğunu  söyler  Ali'ye.  Ali'nin  cevabı  ise  ''   Korku  ruhu  kemirir ''  oluyor.  Film  aslında  bu  cümlenin  üzerine  inşaat  ediliyor.
Geçte olsa keşfettiğim bu yönetmenin  diğer  filmlerini  merak ediyorum. Sıra diğer filmlerinde...















7 yorum:

  1. Ne kadar anlamlı bir söz. Evet aslında gerçeklik payı çok yüksek. Korkularımız değil mi çoğu zaman cesaretimizi kıran, geri adım attıran, çok istediklerimizi yapmaktan alıkoyan. kalbin bir tarafı dolu dizgin yol almak isterken, diğer tarafı hep gem vurur durdurur seni. Bir tarafta yapmak istediklerin çağırırken, sen korkularına yenik bir halde ruhunun derinliklerinde kaybolmuş hissedersin kendini.
    seyretmek istedim şimdi bu filmi. çok teşekkürler haberdar ettiğiniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar güzel özetlemişsin juliette..bu tarzı seversen
      kesinlikle öneririm..

      Sil
  2. şimdi izledim. çok beğendim. öneriniz için teşekkür ederim. takipçinizim.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok beğenmiştim. takip için teşekkürler..

      Sil
  3. Yalan dünyayı izlemiştim ama bilim kurgu türünden hoşlanmadığım için filmi sevmemiştim. Ama yönetmen o kadar güçlü ki hala aklımda filmden kareler var. galiba Star tv. de de bir dizisi vardı ama yanılıyor olabilirim.

    YanıtlaSil
  4. merhaba buket hanım. 3 idiots filmini izlediniz mi?izlemediyseniz şiddetle tavsiye ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet izledim de bağlantıyı nasıl kurdunuz anlamadım.

      Sil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...