28 Şubat 2013 Perşembe

KAPI


                      Geçen  gece internetten  film  seyretmeye  karar  verip  biraz  araştırma  yaptım.  2012  Yılı  yapımı  The  Door    filmini  görünce heyecanlandım. Film  yıllar  önce galiba on yıl oldu, okuduğum bir  kitaptan  başarılı bir uyarlamaydı. Kitap  Magda  Szabo  tarafından yazıldı. Filmin  yönetmeni  ise  ünlü  Macar  yönetmen İstvan Szabo..
                      Film   neredeyse  kitapla  birebir  gitmiş.  Az  Ajto / Kapı  müzikleriyle, dupduru  anlatımıyla  özellikle  Helen  Mirren  oyunculuğu  ile  güzel  bir  film  ortaya  çıkmış. Kadın  bir  yazar  ve  yanında  işe  başlayan  kadın  bir  hizmetli  arasında  geçen ilginç  ilişki  üzerine  kurulu  olan  film  1960 ların  Macaristan'ında   geçiyor.


                            kapı 2012 the door


                   Yazarın  yardımcısı  Emerenc ile  olan  ilişkisi  ilginçtir çünkü  hergün  siyahlar giyinen,  katı  kuralları olan, evine en yakın dostlarını  dahi  sokmayan  bu  kadınla aralarında  başlayan ,  sevgiye  doğru  giden  ilişkileri olağan şekilde  değildir.  Taraflar kendini  bildikleri  şekilde  ortaya koyar.
                   Beni  olumsuz  etkileyen tek  şey,  Macar  yönetmenin  çektiği,  oyuncuların bir çoğunun  Macar olmasına  rağmen  film  de ingilizce konuşulmasıydı. Kendi dillerinde  çekilen bir film olsaydı daha etkileyici olurdu  gibi  geliyor.


                           


                 Kitabını  2003  yılında  alıp okumuştum. Yazarı  Magda  Szabo.  Çağdaş  Macar  Edebiyatının  en ünlü  kadın  yazarı.. William Shakespeare çevirmeni olan yazar, yazı serüvenine şair olarak başlamış. Kitabın  arkasında ki  tanıtım  yazısını  da  paylaşmak istiyorum :


Tanıtım Yazısı
Bir yazar ve ona ev işlerinde yardımcı olan yaşlıca hizmetçisi. Önceleri birbirlerini anlamakta ve benimsemekte zorlanırlar. Zamanla, çocukluk ve gençlik travmaları Macaristan’ın yakın tarihiyle birlikte örülmüş, bu başına buyruk, mesafeli, tragedya kahramanlarını andıran anne figürüyle yazar arasında çatışmalı ve neredeyse tutkulu bir ilişki kurulur. Hayvanların ve insanların dilinden anlayan, cesur, bilge Emerenc, yazarın yaşama, sanata ve ölüme ilişkin doğru bildiklerini sorgulamasını sağlar.
“Benden bu denli farklı olmasına karşın nasıl oluyordu da bana bu kadar bağlanabiliyordu? Benim neyimi sevdiğini anlayamamıştım doğrusu… Daha önce de yazdığım gibi, o zamanlar henüz gençtim, bağlılığın ne denli mantıkdışı, ölümcül ve güvenilmez bir duygu olduğunu henüz derinlemesine incelememiştim Karşılıklı bağlılığımız, aşk gibi, birtakım tanımlanmayan bileşkelerin sonucuydu çünkü birbirimizi kabullenebilmek için bir sürü ödün vermemiz gerekmişti.”
Magda Szabo’nun ince ve hüzünlü bir mizah duygusuyla kaleme aldığı, otobiyografik unsurlar da taşıyan bu romanı ona 2003 yılında yabancı roman dalında Fransa’nın en saygın ödüllerinden olan Femina’yı kazandırdı.

                                              THE DOOR (July 19th)
                                   

           Filmi  izlemek  isteyenler  için

                   


14 yorum:

  1. Filmi beğenmiştim:)
    Kİtabını okumadım ama senin de dediğin gibi kitapla eşdeğermiş film...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen de festivalde izledin değil mi? ben de çok beğendim..

      Sil
  2. Buketcim, sanırim ilk kez senin tavsiye ettigin bir filmi aenden once iZledim. Festivalde izlemistim, bende cok begenmistim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      festival filmlerini daha çok bulabilsem keşke...

      Sil
  3. Buketcim az önce izledim, çok hoşuma gitti. Sağolasın. Klasik filmlerden bıktım, değişik geldi bana. Hem oyuncular hem konu. Hele kar yağışına bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğendin değil mi? faydam olduysa ne güzel.beğendiklerimi
      paylaşacağım daha..

      Sil
    2. Memnun olurum paylaşırsan. Bu ara sürekli film izliyorum ama iyi film bulmak zorlaştı sanki. Ben de sana bir film önereyim "Pieta" Türkçe çeviri adı " Acı". Güney kore filmi. Kim Ki Duk'un son filmi. Çok çok beğendim.Biraz kötü,şiddet içeren sahneler var içinde , o kısımlarda gözünü kapatabilirsin :))

      Sil
    3. teşekkürler canım, hemen bakıyorum..

      Sil
  4. Cok guzel ozetlemissiniz :) Haftasonu icin guzel bir zaman degerlendirmesi olucak filmi izlemek. Kitabinida okumak isterim en kisa zamanda. Haftasonunuz guzel gecsin, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler..
      size de mutlu hafta sonları..

      Sil
  5. Helen Mirren oynuyor yazmanız kafiydi izlemem için :)

    YanıtlaSil
  6. filmi tavsiyeniz üzerine izledim. çok beğendim. sizin dediğiniz gibi 1960 Macaristanında geçen filmde niye ingilizce konuşuyorlar diye bende düşündüm. kitabınıda okuyacağım. çok güzeldi teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Buketcim, bende bu hafta izledim. Lalenin bahçesinin sayfasında görmüştüm. Çok beğendim...

    YanıtlaSil
  8. Konu itibariyle çok değişik bir filme benziyor.En yakın zamanda izleyeceğim :)
    Teşekkürler

    benim blogumada beklerim seni canım;
    http://pamuk-sekeer.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...