8 Ağustos 2012 Çarşamba

tahinli kurabiye, calvino ve tarkovskiden bir film



İftar  sonrası   çaylar  demlenir,  balkonlara  çıkılır,  hele  bir de  birazcık  rüzgar   varsa,  oohh  keyfe  diyecek   yoktur.  Böyle  bir  gece  için  çay  yanı  kurabiyesi   önerim  olacak.  Tahinli  kurabiye..Yapımı   kolay,  saklaması  uzun süreli, lezzetli   bir  tarif.




                  Kurabiye  için  malzemelerimiz  :
                  *  Yarım  su  bardağı toz şeker
                  *  1   su  bardağı  tahin
                  *   200  gr  tereyağ
                  *  1 yumurta  sarısı
                  *  2 su  bardağı  un
                  *  vanilya







Yeni  birdiğim  kitap  Calvino'dan..Görünmez  Kentler...
''Görünmez Kentler bildik kentler değil; kurmaca kentlerdir. Hepsine birer kadın adı verdim; kitap kısa kısa bölümlerden oluşuyor. Bu bölümlerden her biri, her kent için ya da genel anlamda kent kavramı için geçerli olan bir ipucu sunmalı.''  diyor   yazar..
Italo Calvino “Le città invisibili / Görünmez Kentler” kitabında, Marco Polo, Kubilay Han’ın hükümdarı olduğu imparatorluğun 55 kentini tasvir eder. İmparatorla kâşifin, satranç oyunları esnasında yaptıkları sohbetler üzerinden bu şehirlerin sırları, güzelliği ve korkunçluğu anlatılır. Kubilay Han’ın sahibi olup da, “görmediklerini”, kendi dünyasından, şehrinden uzak bir sürgün olan Marco Polo, son derece görsel biçimde, tüm duyularınıza hitap eden şekilde, kentlerin içine gizlediği hikâyelerle anlatır, dediğine göre her şehre kendi şehri Venedik’ten de bir şeyler katar.
                                Görünmez  Kentler 'i  hayal  edemediniz mi?   Öyleyse   şuraya  bir  göz atın  derim.. Kadın adları  verilmiş  bu kentleri  hayal edemeyenler  için çizmişler...
                              Zerkalo - Tarkovsky


Dün  gece  Tarkovski  filmlerinden   birini  seçtim.  Ayna  /  Zerkola....
Birçoklarına göre Tarkovsky’nin en derinlikli eseri olan Ayna, yönetmenin kendi yaşamından yola çıkarak aşk, anılar, bağlılık ve belki de hayatın kendisi üzerine şiirsel bir film. Tarkovsky’ninki olup olmadığı belirsiz, orman içinde bir kulübede, II. Dünya Savaşı’nın öncesinde, yönetmenin eski karısı, annesi, babası, kendi ve ebeveynlerinin kuşakları arasında gidip gelerek anlatılan bir rüya, Ayna’nın yansıttıkları.

Tarkovski   Mühürlenmiş  Zaman'da    şöyle  anlatır  filmi  :
"film, canımdan çok sevdiğim ve çok iyi tanıdığım insanların hayatlarını yeniden canlandırmak amacını taşıyordu. kendisi için değerli olan insanların hakkını ödeyemeyeceğini, kendisine gösterilen sevgiyi, verilen onca şeyi hiçbir zaman gereğince karşılayamayacağını düşünen bir insanın çektiği acıları anlatmak istiyordum. bu insan, onları yeterince sevmediğine inanıyor ve bu, onun için gerçekten acı veren, katlanılması zor bir düşünce... ayna'da benden değil, bana yakın olan insanlara karşı duygularımdan, onlarla olan ilişkilerimden, hiç tükenmeyecek anlayışımdan, ama aynı zamanda da onlara karşı işlediğim ve hiçbir zaman düzeltemeyeceğimi düşündüğüm günahlarımdan ve başarısızlığımdan söz etmek istemiştim..."  ( sy.155)



Tarkovski  sevenlerin  seyretmesi  gereken  bir  film.  Tekrar   sindirerek  , hakkında  yazılanları  okuyarak  seyretmeyi  düşünüyorum..Filmde  şiirsel  anlatımı  destekleyen  şiir  okumaları  da  var.  Hatta  bizzat  babası  seslendirmiş  şiirleri.  Kapanışı  filmde  okunan  şiirlerden  biriyle  yapmak istiyorum...
                                     .                                                                                                                                               
   yeryüzünde yalnız biz vardık.
bir kuştan daha cesur ve hafiftin.
bir hayal gibi,
merdivenleri uçarak,
yağmurlarla ıslanmış
leylakların arasından...
geçirip, aynanın ötesindeki
ülkene götürürdün beni.
gece çöktüğünde,
bana mutluluk verirdi.
mihrabın kapıları açılır,
ışıldardı yavaşça,
yere uzanan çıplak bedenin.
ben uyanır,
"tanrı seni kutsasın" derdim.
oysa bilirdim bunun ne kadar
cüretkar ve manasız olduğunu.
sen uyurdun.




9 yorum:

  1. Tahinli kurabiye bende yapiyorum ara sira Tarifim farkli ama. Seninkini de deneyecegim :)

    YanıtlaSil
  2. Buketcim, Calvino hiç okumamıştım. Merak ettim şimdi. Kahve dedin, kurabiye dedin, canım kahve çekti... Kahve dedim de, fincandaki mucize bloguna mutlaka göz at. kahve kurabiye fotoğrafını gönder bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nerede o blog , merak ettim şimdi..dur senden bakayım ...

      Sil
  3. Yarin denemek istiyorum ama ben bu tariffffiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güzel oluyor, bence de denemelisin ipek..

      Sil
  4. Sevgili Buket bloguma ziyaretin için teşekkür ederim,sevgilerimle Zehr@

    YanıtlaSil
  5. başka bir yerde tarifini okuyup denemiştim ancak çok yağlı oldu sanırım tahinin de yağlı olmasından kaynaklanıyor :) bir de bunu deneyeceğim ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...