18 Mayıs 2012 Cuma

TEREZİN

                       Prag  yazılarım bitti  demiştim  ama  gidip  görüp  çok etkilendiğim Terezin  sona kaldı.  Turla  giderseniz  60  euro  ödüyorsunuz ,  kendi  çabalarınızla otogardan giderseniz gidiş-dönüş 32 tl  oluyor. Metroyla   Florenc 'te  inin ,  buradan  devamlı  Terezin'e  giden  otobüslere binin.  Fazla  uzak  değil..Ne  mi  var,  işte  Terezin  bilgileri..
                       Terezin bir nazi kampı.Elbet ki bir Auschwitz gibi değil ama, insanın tüylerini diken diken etmeye yetiyor orda 1 saat geçirmek..Terezin, görebileceğiniz toplama kampları arasında en dayanılabilir olanı.Zaten böyle olmasının sebebi ise bir imha (extermination )kampı değil,toplama ve dağıtma kampı olması.Yani Avrupa'daki yahudiler önce bu tarz kamplarda toplanıp daha sonra Auschwitz, Treblinka gibi imha kamplarına dağıtılıyordu.Fakat böyle bir prosedür uygulamasına rağmen Terezin'de de 3.000 kadar yahudi öldürüldüğü bir gerçek.





Kampın giriş kapısının üzerinde büyük siyah harflerle Almanca “Arbeit Macht Frei” yazıyor. “Çalışmak özgürleştirir” anlamına geliyor.  Sağlıksız koşulları ve kapasitesinin çok üstünde insanın toplanması nedeniyle çocuklar başta olmak üzere toplu ölümler meydana gelmiştir. Teresin toplama kampında gaz odası ya da krematoryum bulunmamasına karşın ve daha da acı olarak kitlesel ölümlerin yavaş yavaş ve sağlıksız koşullar nedeniyle meydana geldiği bilinmektedir. 









 

Sadece kişisel eşyalarının yer aldığı bir bavul ile kamplara toplanan insanlara tek tip kıyafet ve numara verilmek suretiyle tüm eşya ve mal varlıklarına el konulur. İnsanlara verilen kalın pamuklu kumaştan dokunmuş tek tip kıyafet yaz ve kış koşullarında değiştirilmemektedir. Orta Avrupa’nın çetin kış koşulları için yeterli olmayan bu kıyafet ile başta çocuk ve yaşlılar olmak üzere insanların hastalanarak hızla yitirilmeleri amaçlanmıştır. Ölenlerin elbiseleri hayatta kalanlar tarafından paylaşılmaktadır.













Koğuşlardan sonra duş bölümüne geçtik.Bir anda 100 kişinin sokulduğu duş odasını dışında bir soyunma odası ve çamaşır kazanı mevcut.Esirler çamaşırlarını buraya bırakırlar ve duşa geçerlermiş.Duşta ılık su mevcut değil.Ya çok soğuk yada çok sıcak suyla yıkanacaksınız ve seçme şansınız yok.Bu uygulamanın acı tarafı şu ki duştan çıkan insanlar kurumamış elbiselerini üstlerine geçirdikten sonra 0 derecenin altındaki soğuk havaya çıkarılıyorlar ve çalışmaya zorlanıyorlar..






Fotoğrafta  görülen  bir tür çamaşır  makinası. Gruplar  halinde  insanlar soyunuyor  ve  bu makinaya atılıyor. Çamaşır yıkanmıyor  burada  bir  tür  kuru  temizleme.  Hem  çamaşır yıkama  süresi  hem  de  banyo yapma  beş dakika.  Genelde  tam  banyo  yapamadan  sular  kesiliyor.


 




Böyle  güzel  evde  var mı  kampta  derseniz var  ama  oranın  komutanının.  İnsan  nasıl  olurda  çoluk çocuk  insanlık dışı  olaylar  olurken ,  burada rahat uyuyabildiğini  merak ediyor.  Biraz  ileride  yüzme  havuzu da  var.


 



Sonra   müzeyi ziyaret ettik. Müze, Terezin kampında esir tutulan Yahudi çocukların yazdığı şiirler, çizdiği resimlerle süslüydü. Acımıza  acı  katarak  dolaştık. Prag  gezimin  en  moral  bozucu  günüydü. Ama  herkesin görmesi  ve  ders  alması gereken bir yer  ..










21 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. sobibordan kaçış filmini seyretmeni öneririm levent..

      Sil
    2. Teşekkür ederim mutlaka seyredeceğim ;)Sayfamda da kritik ederim belki :)

      Sil
  2. Yahudi kamplarinda olanlardan hep cok etkilenmisimdir.. Su anda da gozlerim dolarak okudum.. Nasil bir vicdansizliktir, insanin akli gercekten almiyor.. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değil mi ? yalnızca yahudi değil, tüm masum insanlara yapılan işkence, katliamlar şu dünyanın kara lekesi..

      Sil
  3. Fotoğraflar zaten her şeyi anlatıyor. Bakarken soğuk bir ürperti hissettim. Böyle bir şeyin gerçekten yaşanmış olduğuna inanası gelmiyor insanın ama insan zulmü pek sınır tanımıyor anlaşılan.

    Teşekkürler paylaşımın için Buket. Yeni yerleri bekliyoruz artık. Portekiz var değil mi sırada? Ben de gezi bloğuna istediğim kadar zaman ayıramıyorum, o yüzden birilerinin yapıyor olması hoşuma gidiyor. Darısı başıma.

    Bir önceki posttaki baykuşlara da bayıldığımı ekleyeyim;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alkım, orada gezerken etkilenmemek imkansız. yaşananları hayal ediyorsun, yıpranan tahta yataklar, hele banyo, duşlar, tek kişilik hücreler..filmlerden fazla kötü oluyorsun ya da ben öyle oldum. 2 gün pragta heyecanla gezmiştim çok mutluydum ama orada mahvoldum..
      evet salı gecesi inşllh gideceğiz ve çok heyecanlıyım :)
      gezi yazılarını okumayı da çok sevdiğimden lütfen devam et Alkım...

      Sil
  4. Sophie'nin Seçimi (Alan J. Pakula) ve Schindler'in Listesi (Steven Spielberg) filmlerinde Auschwitz cehenneminde olanları yarı belgesel olarak yönetmen gözüyle izlemiştik. Fotoğrafları görünce o sahneler yeniden canlandı gözümde. Başka bir yerdeki toplama kampı da olsa bire bir uyuşuyordu yaşananlar anlatıkların ve resimlerle. Komutanın resimdekine benzer bir de evi vardı. İnsanlık dışı olaylar olurken, bu kadar lüks ve ferah bir evde uyuyabilmek için 'insanlık dışı' yapıya sahip olmak gerekirdi. İnsanlık, bugün sistemli bir şekilde soykırıma maruz kalmasa da, bölgesel savaşlar ve terör sebebiyle güç şartlar altında yaşamak zorunda kalan insanların daha rahat yaşam koşullarına kavuşmaları dileğimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh hektor, hiçbirşey geride kalmış değil. açlıklar, savaşlar, sömürüler devam ediyor, bizde elimizde çay tv den seyrediyoruz. bunu düşündükçe deli olacağım. ayrıca terezin de Hayat Güzeldir'in de bazı sahneleri çekilmiş diye biliyorum,yanılıyor olabilirim de.

      Sil
  5. Aman allahım ne kadar ilginç ...çok acı

    YanıtlaSil
  6. Mutluykende acılarında farkına varabilmek değil mi bizi insan yapan?

    YanıtlaSil
  7. fotoğraflara bakmak bile ürkütücü ! şuanda resimler boş ama o zamandaki yaşayan insanları hayal ettim bir insan ! çok kötü, insanın insana yaptığını kimse yapmaz.
    ben bir de belgeselini izlemiştim bu nazi kamplarının donup kalmıştım ekranda :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah Merve, o boş odalarda dolaşmak bile yetiyor. Acılar öyle sinmiş ki her odaya yıllar geçse de izlerini bırakıyor..

      Sil
  8. eşim buraları gezince anlatmıştı çok üzülmüştüm...
    zaten sizin üyenizim takipçinizim bana da beklerim ellerinize sağlık
    :)

    YanıtlaSil
  9. Evet Buket, çok doğru..."Hayat Güzeldir" in toplama kampındaki baba oğulun yaşamının anlatıldığı bölümler Terezin'de çekildi.

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel ve açıklayıcı bir post..
    gerçekten insanın tüğlerini diken diken ediyor fotoğraf bile olsa..
    ne büyük vahşet :(

    YanıtlaSil
  11. Karelere bakınca tüylerim ürperdi, o yataklar Hayat Güzeldir'i hatırlattı. Nasıl korkunç bir vahşettir bu, daha da vahimi komutanın evi!

    YanıtlaSil
  12. Auschwitz`i gezmiş biri olarak fazla bir şey söylemeyeyim...

    YanıtlaSil
  13. Öncelikle Terezin tur fiyatı 60 euro değil 40 euro dur. Ayrıca tur otobüsü ile gitmekle zarar değil kar edersiniz en büyük artısı rehber eşliğinde tarihte orada yaşanan olayları dinleyerek gezmektir. İkincisi Terezin'e otobüsle giderseniz 32 tl olabilir ama sadece eski hisar denilen kaleyi (1. dünya savaşı sırasında hapishane, 2. dünya savaşı sırasındaki toplama kampları olarak kullanılan bölge) dışarıdan görebilirsiniz. Eski hisar' a giriş ücreti de ayrıca 170 kron bu masraftan hariçtir. Yazınızda bulunmuyor dediğiniz krematoryum kalenin içinde değil 2 km ileride Terezin kasabasında mevcuttur. Ayrıca krematoryuma çok yakın yine kasabada bulunan Getto Müzesi mutlaka görülmelidir. Tabi yine ayrı ücrete tabidir. Verdiğiniz bilgiyi eleştirmek için değildir bu yazım ama turla gitseydiniz daha detaylı bilgiyi rehberden dinleyebilirdiniz ve verdiğiniz paranın karşılığını alırdınız.

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...