7 Mart 2012 Çarşamba

Adam Olacak Çocuk

                                  Geçen yaz Datça'ya  giderken  ormannın  içinde bir  kampta kalmıştık.  Küçük  küçük  evlerde kalmıştık burada.  Yemek yenilen  bahçesinde  Pelin  kendine  bir  arkadaş  bulmuştu. Adını unuttum  çocuğun , 1. sınıfı  yeni  bitirmiş.  Beraber oyun oynayalım demişti. Bende onları gözlüyordum.  Çocuk hadi  gel , bir  gazete çıkaralım  dedi.  Büyük  sayfalar,  renkli  kalemler  buldu  , getirdi. Başladı  sayfalara  resimler  yapıp  yazılar  yazmaya.  Gazeteye isim bulalım dedi. Şimdiye  kadar yüzlerce çocuk tanımış ben  hayret edip Pelin'in keşke böyle  arkadaşları  olsaydı  diye  iç  geçirdim.  Bizimkinin  bu taraklarda  işi yoktu  gerçi :)
                               Niye  mi anlattım  şimdi  bunu?  Okuduğum  kitap  Behçet  Necatigil'i  anlatıyor. Küçükken  haftalık  gazete  çıkrmış. Adına  Küçük  Muharrir  adını  koymuş.Büyük boy  kağıdı  katlar,  sayfalara  bölermiş.Bütün bir ders yılı  boyunca da çıkartmış.  Öykülerde  yazarmış buraya..






B.Necatigil   2  yaşında  annesini  kaybetmiş.  Bir süre Karagümrük'te oturan anneannesi ile birlikte yaşamış.  Bir yıl sonra babası, Beşiktaş'ta bir saray memurunun kızı olan Saime Hanım'la evlenince, Necatigil için anneannesinin evi ile babasının evi arasında geçecek bir dönem başladı. Çocukluğu  hastalıklar, ameliyatlar ,  çeşitli  acılarla  geçmesine  rağmen  okulunda  başarılı olup  1936'da okulun edebiyat bölümünden birincilikle mezun oldu.

Yüksek öğrenimini 1940 yılında tamamlayarak okuldan birincilikle mezun oldu. Aynı yıl Kars Lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atandı. İklim koşullarına uyum sağlamakta güçlük çekip hastalanması üzerine 1941 yılında Zonguldak Çelikel Lisesi'ne, 1943 Mart ayında da İstanbul'a, Pertevniyal Lisesi'ne tayin edildi.
 o dönemde Sarıyer Ortaokulu'nda stajyer öğretmen olarak çalışan Huriye Korkut ile tanıştı. Ağustos 1949'da Necatigil'in ailesinin yaşadığı Beşiktaş, Valideçeşmesi, Dibekçi Kamil Sokağı (şimdi Enis Akaygen Sokağı), 22 numaralı evde, aile arasında kıyılan bir nikahla evlenerek yine Valideçeşmesi, Setüstü Sokak, 22 numaralı kiralık eve taşındılar.




1951 yılında ilk kızları Selma dünyaya geldi. Dünyaya  gelen diğer  kızıda  bugün değerli  hikayecimiz  Ayşe  Sarısayın..
Sevdiğim  Kır Şarkısı  şiirini  okuyorum yeniden.Şiirde  geçen  topraktaki  telaş  bildiğimiz  telaş.. Karıncaların  güz  ,  kış  hazırlıkları  . Hele  hamamböceklerinin  sonbahara  meydan okurcasına  uçmaları, son çiçeklere konmaları...


KIR ŞARKISI

Tam otların sarardığı zamanlar
Yere yüzükoyun uzanıyorum
Toprakta bir telâş, bir telâş
Karıncalar ötedenberi dostum.

Ellerime hanım böcekleri konuyor
Ne şeker şey onlar!
Uç böcek, uç böcek diyorum
Uçuyorlar

Pan'ın teneffüsü bile
Ilık, okşamakta yüzü.
Devedikenleri, çalılık vesâire
Bir âlem bu toprakların üstü.

Tabiatla haşır neşir
Kırlarda geçen ikindi vakti.
Sakin, dinlenmiş, rahat
Bir gün daha bitti.

11 yorum:

  1. gerçekten bazı şeyler küçük yaşlarda sinyal veriyor.. sanırım tatilde gördüğünüz çocuğu da ilerleyen yıllarda bir yazar olarak tanımamız muhtemel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de herşey doğuştan oluşuyor. şartlar ve koşullarda imkan verince herşey kendiliğinden oluyor..

      Sil
  2. Kadınlar günün kutlu olsun , sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Buketçim, gelirken sana BEhçet Necatigil'in kızının " Beşiktaş" için yazdığı anı kitabını getireceğim. Bu yazının üzerine iyi gidecek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inanmıyorum zeynep!! nasıl sevindim bilmezsin. ne zaman geleceksiniz acaba??

      Sil
  4. Canım benim
    Çocukluğunda içindekileri tüm saflığıyla ortada yaşarsın , belli edersin ruhunu , sanatını öyle değilmi ?ama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet cnm, imkan tanınırsa devam ettirirsin bir de..

      Sil
  5. Yine harika bir paylaşım. Tatilinizde gördüğünüz o çocuk; umarım ileride saptırma ve yönlendirmelere kapalı, yürekli bir gazeteci olur. Büyük bir boşlukta kaybolan gençliğe sahip bu toplum beni korkutuyordu fakat yetişmekte olan nesilde böylesi bir ufka sahip çocukları görmek, duymak yeni yeni umut tohumları serpiyor içimize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğendiğine sevindim peneus. okuduğum kitapta anlatıyordu. b. necatigil hep duyarız, lisede ezberlemişizdir adını ama bir insan olarak nasıl da mütevazi, edebiyat aşığıymış..okuyunca çok etkilendim ve paylaşayım dedim..

      Sil
  6. edebiyat ve müzikle yetişenler ileride sanatçı ruhlara sahip olüyor. sizin kızınız bu konuda çok şanslı sayılır. dünya kadınlar günü'nünü kutlarız.
    ahmet-tolga

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...