9 Şubat 2012 Perşembe

İNSAN SICAĞI

                                 ''  Küçük  bir  havlu,  bir sabun,  bir  kutu  karper  peyniri  nedir?  Ne  olacak,  hiç birşeydir.  Dışardaki  insan  için bunlar hiçbir şeydir...  Ama,  bir  hapishanenin  karantinasında  yatarken  , bir naylon torbanıniçinde  geliverenküçük bir  havlu,  bir  sabun,  bir kutu  peynir ,  dünyalar  değerindedir.Birdenbire  geliveren  ışıktır.  Birdenbire  gelen bir sıcaktır. İnsan  sıcağıdır.  İnsanın insanı  ısıtmasıdır. ''

                                    Böyle  diyor  Erdal  Atabek,  İnsan  Sıcağı  adlı  kitabında.  Erdal  Atabek  Barış Davasından  38  ay  hapis  yatmış.  Bu  kitap büyük  ölçüde  '' içerde''  geçen  bu sürenin izlenimlerinden  oluşuyor. Hapiste geçen zaman, içerdekiler,  dışarıda  onları  bekleyenler,  bekleyecek  kimsesi olmayanlar..Hapishaneleri  düşününce  hemen elimizi tahtaya vururuz  ''Allah  kimseyi  düşürmesin ''  deriz..Nereden mi  geldi  aklıma şimdi  bunlar.  Bir  dolu  hapis  filmi  varken  ben   tekrardan   Down by Law  filmini seyrettim..



                         



                          Jim Jarmusch’un belki de en kusursuz yapıtı olan Down by Law,    bambaşka bir lezzet vadeden bir hapisane filmi.   Tom Waits, Roberto Benigni ve   John Lurie gibi bir daha bir araya gelmesi zor isimleri bir araya getiren   Jarmusch,   mizah damarının gücünü de sonuna kadar kullanıyor. Espiri  ve  çekişme dolu  şahane  bir  film,  izlemediyseniz  öneririm..

Bugünlerde  neler  okuduğuma  gelirsek,  yine  kütüphaneden  aldıklarım.  Faruk Duman 'dan  İncir Tarihi, Hasan Ali Toptaş'tan  Sonsuzluğa Nokta,  Latife  Tekin  Muinar...Faruk Duman'ın  bir kitabını daha okumuştum  ama masalsı  tarihi  romanları sevmediğimden fazla hoşlanmadım. Aslında  yazısı kuvvetli ,  şiirsel  bir dile  sahip.  Bu tarzı sevenler  memnun kalabilir.  Ne yazık ki  Hasan Ali Toptaş  ilk okuyuşum. Meğer kıymetli  bir yazarı  geç keşfetmişim. Diğer  kitaplarını da   almaya  karar verdim.  Latife Tekin  zaten  sevdiğim bir yazar.  Bu  kitabını okumamıştım ,  ona da  yeni  başladım..






Kızımla  yaptığımız  bir deneyden de  bahsetmek istiyorum.  Bilim Çocukta  görüp  yapalım dedik.  Şekilli   kalıpların  yarısına  su  koyup  buzlukta  dondurduk.  Donunca  içine  istediğiniz  malzemeyi  koyuyorsunuz.  Biz  bir  dilim  portakal  koyduk.  Üzerine  yine  su  koyup  tekrar  donduruyorsunuz.   B u arada   içine  kurdele de  koyduk.  Buzluktan  kalıpları  çıkararak  biraz  beklettik.  Çok güzel  ağaç  süsleri  oldu.  Bunu  hemen  ağacımıza   astık.










Bahçedeki  köpeğin  üzerine de  kar  yağmış  ve  çok  komik  olmuştu  :)




13 yorum:

  1. Bayıldım süslere, biz de yapmalıyız hemen, hazır havalar soğukken balkonda nefis durur :D

    YanıtlaSil
  2. Ağaç süsü süper bir fikir. Bak kışı sevmek için bir neden daha :)

    YanıtlaSil
  3. aysunberktayözmen9 Şubat 2012 23:29

    Buzdan kalıpla çıkarılmış,çanlara bayıldım.Üstelik içindeki meyveler harika olmuş.Helede bu soğuk giden havalarda uzun süre kalabilir.

    YanıtlaSil
  4. ben ama senin o hem deneysel , hemde görsel ağacının süslerini yerim . çokk güzeller :)
    köpeğin halleride pek sempatik :)

    YanıtlaSil
  5. kütüphanenizde ne güzel kitaplar var öyle.genelde kütüphanelerde hep eski püskü kitaplar olur. ağaç süslerinize de bayıldım.buz kalıplarınız büyük mü yoksa fotoda mı öyle gözüküyor?

    YanıtlaSil
  6. inşallah biz gelene kadar erimez ...:)

    YanıtlaSil
  7. ağaç süsleri inanılmaz güzel olmuş :)

    http://rainbowgatherer.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. süsler çok güzel olmuş. iyi okumalar:)

    YanıtlaSil
  9. süsler çok şirin olmuş gerçekten :)

    YanıtlaSil
  10. buket, hasan ali toptaş'ın gölgesizler'ini çok beğenmiştim ben. bir de denemelerinin olduğu bir kitap var. bir de denemelerinin olduğu "harfler ve notalar" kitabını severek okumuştum.

    bu arada portakal dilimli çanlara bayıldım. insana mutluluk veren bir yanı var. erirken ne hissediyor insan?

    YanıtlaSil
  11. tam akşam üzeri astık ağaca. sabah yerde portakal ve yapraklar vardı :(

    YanıtlaSil
  12. Down by Law'ı nasıl canım çekti Buket! Bir ara Jarmusch külliyatı yapacağım senin gibi. Sevgiler..

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...