26 Şubat 2012 Pazar

Bunuel Filmlerine Devam

                                              Bunuel'in  filmlerini izlemeye  devam ediyorum. Bana öyle  geliyor ki  Bunuel  Kadınları diye de  bir şey  var.  Daha  çok  sapkın erkeklere  rastlamış çaresiz kadınlar,  rüyalarının esiri olmuş,  soğuk ve  katı duruşlarının altında çok zayıf  yönleri  olan kadınlar. Şimdi  4 filmini  izleyip  karar  vermiş gibi oldum ama  üst üste  seyrettiğim filmlerde bunlara  denk geldim.  Biliyorsunuz  geçen postta  Tristana  filminden  bahsetmiştim. Burada  da  eniştesinin yanına sığınmış bir  kadının  maruz kaldıklarını anlatmıştım.  Sonra da  Viridiana  yı  seyrettim.



                                               



                                Film  Bunuel'in  hristiyanlık  eleştirileri  olduğu için  İspanya'da ancak 17 yıl sonra gösterime girmiş.  Bu filmi  çok  sevdim.  Bunuel tarzı mı desem, filmde bir çok gönderme var.  Mesela   Jorge karakterinin, at arabasına bağlı bir köpeği eziyet çekmesin diye satın alması ama o esnada başka bir at arabasına bağlı bir köpek görmemiz, hiçbir zaman dünyayı mükemmel bir hale getiremiyeceğimizin göstergesi olmuştur.   Son yemeğe dair yapılan göndermeler yoruma yer bırakmayacak kadar açık ve alaylıdır. son olarak filmde viridiana karakterinin tam bir dönüş yaşadığına şahit oluruz.   Filmi  anlatmayacağım ama 90 dakikakınızı ayırıp  mutlaka seyredin. Final çok güzel. Onca olaydan  sonra Viridiananın  kağıt oynamasıyla  Bunuel  yapacağını yapıyor.
                              Hafta  sonu  olduğundan  bol film seyrettim  .  Diğer  Bunuel  filmi  1967 yapımı, Joseph Kessel'in romanından uyarlı  Bella  De Jour..Fantezinin, gerçeğin birbirine karıştığı  bir film..Bunuel  bu filminde de  Catherine  Deneuve 'ü  oynatmış. 


                                             


                              "Gündüz Güzeli" adı Fransızca'da sadece gündüzleri açan bir tür zambak çiçeğinin adından gelmekte. Aynı zamanda Fransızca'da "fahişe" anlamına gelen bir deyim olan "Gece Güzeli" ("belle-de-nuit")'ne de alaycı bir gönderme yapılmıştır. Filmde burjuva  sınıfından evli, güzel bir kadının öğleden sonralarını lüks bir genelevde fahişe olarak geçirmesi konu edilmektedir. Birçok filminde olduğu gibi Buñuel'in burjuva ahlakını acımasızca eleştirdiği bu filmi çevrildiği yıl Venedik Film Festivalinde   Altın Aslan  ödülü almıştır.

                         Vee  sonunucu   that obscure object of desire  filmi.. Pierre Louys’un “Kadın ve Kukla” adlı romanından uyarlanan film Türkçede her ne kadar “Arzunun o Belirsiz Nesnesi” olarak geçse de “obscure” kelimesinin filmdeki anlamı “karanlıkta kalmışlık” ile daha yakından ilişkili. Arzuyla peşinden koşulan şey ise belirlemeye çalışılmaktan ziyade, ışıkların kapanmasıyla ortaya çıkan, karanlıkta saklanan... Mathieu’nün bir trende tanıştığı insanlara anlattıkları üzerinden geri dönüşlerle ilerleyen hikâye yeni işe başlayan hizmetçisine takıntılı bir ilgi geliştiren adamı konu alıyor.


                                                   

  • Bunuel filmdeki Conchita rolü için Carole Bouquet  ve Ángela Molina  olmak üzere iki ayrı oyuncu kullanmış; ancak bu durum bazı seyirciler tarafından fark edilmemiştir.
  • Film adı Pierre Louys' un İsteğin Soluk Nesnesi deyiminden yola çıkılrak ''İsteğin O Belirsiz Nesnesi haline getirilerek oluşturulmuştur.
  • Filmde bir kadının dantelli ve kanla lekelenmiş bir mantoya yama yaptığı sahne Bunuel' in bir yönetmen olarak çektiği son sahnedir.

6 yorum:

  1. bunuelin hiç filmini izlemedim...ama çok da merak ettim...ben bu aralar sadece çerez filmler izliyorum ve çok pişman oluyorum...film zevkimi de berbat ettim bu sebeple...ama sana iyi seyirler...bi ara baştan sona okuyacağım ve not alacağım filmleri...

    YanıtlaSil
  2. sınav sonraları seyredilecek filmlerin listesi kabarıyor:)
    sevgiyle.
    tolga

    YanıtlaSil
  3. hoşgeldin pinus, iyi seyirler..

    YanıtlaSil
  4. tolga, sınavlarınız iyi geçer umarım, off işiniz zor. ders çalışmayalı yıllar oldu,tekrar dönmekte istemem doğrusu :)

    YanıtlaSil
  5. harika, tam bir bunuel haftası olmuş! ben de yapsam ne güzel olur... "burjuvazinin gizli çekiciliği" kalmış buket. çok önceden izlemiştim ben de, şimdi hayal meyal hatırlıyorum. etkileyici bir filmdi.
    sevgilerr.

    YanıtlaSil
  6. Kadınları farklı perspektiflerden ele alan yönetmenlere özel bir hayranlık duyuyorum ben de Lars Von Triers kadınları olduğuna inanıyorum. Catherine Deneuve hayranlığımı da düşününce bu filmi izlemek farz oldu.

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...