8 Ocak 2012 Pazar

UYKUSUZLUK

                                  Hayatımda ilk kez (  umarım aynı zamanda sondur )   uykusuzluğun ne olduğunu  Pelin  doğduğunda yaşadım. Tamam  bebeklerin  çoğu  geceleri uyumaz, çoğu anne uykusuz  kalır ama benimki öyle böyle değildi.  Gece  uykusuzluk  çekip ,  gündüz  hadi  bebek  uyumuşken  ben de biraz  kestireyim  diyemedim.  Daha  doğrusu  dedim ama adı üstünde  uykusuzluk işte  ,  uyumak  istedim ama  olmadı.  Bebek mışıl mışıl  uyurken sende kendini  yatağa atıyorsun, ev sessiz,  uyuman  lazım ama olmuyor. Olmadıkça  daha da  batıyorsun uykusuzluğun  karanlık eziyetine. Niye  uyuyamıyorum diye  sordukça  sinirin daha da  bozuluyor ve bir  kısır döngü içinde  çırpınıp  duruyorsun.  Bu  bende  bariz bir hastalık oldu,  yani   insomnia .. Yalnızca  benmiyim   ,  hatırlarsınız  Al Pacino'nun  oynadığı  filmi.




Dedektif   Will Dormer  ( Al Pacino)     17 yaşındaki bir kızın öldürülmesi olayını araştırmak üzere ortağı  Hap    (Martin Donovan)    ile  Alaska'ya gider.  Ama bu Alaska  ne acayip  bir yerdir,  gün bitmez, uzar da  uzar..Al pacino 'nun uykusuz  gözleri tüm film boyunca sizi mahveder. Film bitsede  onun yerine  ben  uyusaydım  demiştim.  Yalnız   bu  film mi?  Bu  seneki   İstanbul  kısa  film  festivalinde de  kısa  metrajlı  bir  film  varmış.   Virgilio Piñera’nın kısa bir öyküsüne dayanan İspanyol filmi    In insomnia / Uykusuzluk  filminde filmim kahramanı uyumak istese de uykusuzluk onun peşini bırakmıyormuş.
Aynı  zamanda  Makinist   filmini  hatırladınız mı?  Çok  beğendiğim filmlerdendir. Filmde  Trevor Reznik adlı bir makine operatörü uyuma yeteneğini kaybeder. Fakat bu sıradan bir uykusuzluk sendromu değildir. Aşırı yorgunluk ve uykusuzluk yüzünden fiziksel sağlığı ve akli dengesi bozulmaya başlar. Yanında çalışanlar en başta görünüşündeki tuhaflıktan ötürü ondan ürkmeye  bile başlarlar .. Christian  Bale  müthiş oynamıştır  bu  filmde.. Film  için kaybettiği  kilolara  ne demeli ?




Tüm  bu  uykusuzluk  muhabbeti  aklıma  nerden  geldi  derseniz,  dün gece  ilk  kez  (  biliyorum çok geç kaldım )  Fight   Club  filmini  seyrettim.  Artık  herkes  biliyor   filmin  kahramanının  sorununu.. Uykusuzluk...
Fight Club'da filmi anlatan, ünlü bir otomobil firmasında iyi bir işe sahiptir. Tek düze yaşamı kronik uykusuzluk sorunuyla çekilmez bir hale gelmiştir. Filmin  senaryosu baştan sona  iyi  repliklerle  dolu biliyorsunuz.  Ben de  İnsan  uyuyamazken  ne uyuyordur,  ne de  uyanık  kalıyordur   cümlesini  duyunca   bunları  yazmak  istedim. Çünkü  o  kadar  yakın ki  bu konu  bana..




Neyseki   artık  Pelin büyüdü  ve  rahat rahat  uyuyorum.  Uyku  nasılda  değerli birşeymiş,  vazgeçilmezmiş.  Son  olarak  konuyu  tabiki   şiire  bağlayacağım :)  Murathan Mungan' dan...


insomnia

gece uykusuzdur
çünkü herkes onu uyur
gündüzün ışığından
kaçırdıklarını
geceye saklar insan
karşılaşmak istemez
içinde yaşayan başkalarıyla
aracısız ve doğrudan
tekin tabir ister
gözkapaklarına saklanan rüyalardan
yırtılan içini yalanlarla diker
yerçekimi her seferinde
doğrular kendini:
yüksek ve kuru
gençliğin havadar imgeleri
rüyanın meyvesi
gündüzün gölgesine düşer
huzursuz eder hayaleti sahibini
ne de olsa karanlığın madeninden yapılmıştır
her şeyi gördüğümüzü sandığımız gündüzler
gece uykusuzdur çünkü herkes onu uyur
çiğ gözlerimiz
pişmemiş hakikatlerden
dünyanın rüyası bilinmezliğini
korurken...




18 yorum:

  1. Buket'cim benim de çocuk sahibi olma konusundaki en büyük endişelerimden birisi bu, annem de uykusunu kaybetmiş 9 ay boyuncas gözümü kırpamadım sonra da bir daha eskisi gibi olmadı uykum der. Hala çok az uyur. Makinisti ben de çok sevmiştim, Insomnia'yı sonunda MM'ın bu güzel şiirine bağlaman harika olmuş okurken çok keyif aldım :)

    YanıtlaSil
  2. Buket yazdığın filmleri seyretmiştim. Harbiden müthiş filmlerdir. İlla seyretmelidir. Murathan Mungan'ı da çakmışsın yazının sonuna çivi gibi.. Artık bu yazının üstüne ne söylenebilir?:)

    O değil de Buket, uyku çok tatlı bi şeydir tatlı olmasına ama.. Bazan uykum kaçar sahiden.. "Uyku gel, yoksa ben sana geleceğim" derim...

    Uykunun yerini bulmak için kimi zaman sabaha kadar gezinirim. Sana bir şey söyleyeyim mi kimi geceler kaçan uykumu bulmak için çıktığım yolculukları çok severim:))

    YanıtlaSil
  3. uyku bu hayatta dayanamadığım nadide olaydır uyumalıyım ben... bilemiyorum bebeğim olunca ne yapacağım :(( bu arada ben de henüz fight clubı izlemedim ama en kısa zamanda izlemek istediklerimden...

    YanıtlaSil
  4. gizcim, belli olmaz bebeğin uyuyanlardan olur belki. ama annen sende uyumadıysa ve sana da çeker se kaçınılmaz son ! uykusuzluk çok fena..

    YanıtlaSil
  5. hayalkahvem, bayılıyorum senin şu pozitif bakış açına. uykusuz geceyi hemen bir serüvene dönüştürüyorsun. ne yazıkki ben böyle değilim , hemen krizlere giriyorum..

    YanıtlaSil
  6. hamide, bende dövüş klübunu seyretmek isteyip erteliyordum. şiddet içeriyor baya, seni şimdiden uyarayım..

    YanıtlaSil
  7. pembişim insomniac olduğunu sanmıyorum ki umarım değilsindir çünkü sonu delirmeyle bitiyor:) melisa çayı iç bol bol... ya da yağını al yarım bardak ılık suya karıştırıp iç... uyumadan bi saat falan önce yaparsan bunu mis olur:) sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. denizcim, yok yok değilim .ama ne olduğunu çok iyi biliyorum.Allah kimsenin başına vermesin...

    YanıtlaSil
  9. ben de uykusuzluğavbdayanamayanlardanım buket. seni çok iyi anlıyorum o yüzden.
    öğrencilik yıllarında o kadar çok sabahlardım ki(bkz: bir mimarlık öğrencisinin hazin öğrencilik serüvenleri:) artık hiç uykusuz kalmak istemiyorum...
    mungan'ın bu şiirini bilmiyordum. yazının sonuna nasıl da yakışmış. sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. benim kızda uykusuzdu, sonrada hep uyandı. Biz neredeyse 4 yıl uyuyamadık.

    Oh şükür.

    hatırlayan anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  11. alkım , öğrencilik yıllarında çekiliyordu ama çocukla ölüyorsun resmen. tatil yok, kaçışı yok. ama neyseki şimdi uyuyorum :)

    YanıtlaSil
  12. çiğdemcim, değil mi ne zordu..bende 3 yılın sonunda kesintisiz uyumaya başladım. o yıllarda uykusuzluktan tansiyonum 17 ye çıkmıştı.aylarca çektim, çok kötüydü..

    YanıtlaSil
  13. hazır tatile girmişken güzel filmler adına fikir edindim teşekkür ederim:)
    ah o hastalık ne kötüdür tahmin edebiliyorum canım.

    YanıtlaSil
  14. bu yazını çok çok beğendim. Benimde en büyük sorunumdur cidden ve insomnia dan sonra küme tipi baş ağrısı diye birşey çıkıyor bilen bilir. Leş bir şey kaç gündür ağrıdan uyuyamıyorum:D

    YanıtlaSil
  15. hoşgeldin mavimetropol, gerçekten yaşıyormusun uykusuzluk. benim ki kızımın doğduğu yılda oldu ama ne olduğunu hala unutmuyorum. çok çok zor, o baş ağrısıda beni iyice delirtti..

    YanıtlaSil
  16. Evet maalesef hala yaşıyorum çok ciddi oksijen tedavisi falan oluyorum çok cidcidilesince:(

    YanıtlaSil
  17. bu yazını okurken, ekranın karşısında uyukluyorum biliyor musun. at gibi gözlerimi kapatıp, ayakta uyuyabilirim :)

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...