12 Ocak 2012 Perşembe

Felsefe Yapalım

                                     Kütüphaneden aldığım kitap  Felsefenin Arka  Merdiveni.. Yazarı  Wilhelm  Weischedel.. Felsefeye  merak duyuyorsanız,  şöyle  basit  , anlayacağım türden  bir  kitap  olsa da  okusam  diyorsanız , işte bu kitap   sizin için.. Daha önce  hani   herkesin  elinde  Sofinin  Dünyası  vardı,  hatırlarmısınız. Bende  o  kitapla  bir çok şey  öğrenmiştim. Şimdi  elimdeki bu kitabı da  keyifle  okuyorum. İlk  çağ  felsefesinden,  Thales,  Parmenides,  Aristotales 'den  başlıyor,  felsefenin  ölümü  dediği  Wittgenstein ile  sonlanıyor..

                                      En  büyük  zevkim  çikolata,  kahve  ve  kitap...Hele  birde  böyle  severek okuduğunuz  bir  kitap elinizdeyse  hiç  bitmesin diye sindire sindire okursunuz.  Gerçi  diğer  taraftan  kütüphanedeki  okumadığım kitaplarda  da aklım  kalır..
                                    Kitapta  eski  çağlarda  mağarada  bulunan bir  resimden  bahseder.  Resimde  bir ayı  dalgın bir şekilde  sol  pençesini  kemirmektedir. Bunun  üzerinde  şu  ifade  vardır. Ipse  alimenta sici  yani  ''  O  kendi  kendini yemektedir.''   Felsefe  insanla  birlikte  ortaya  çıkmıştır,  insanlık  boyunca  varolup  zihinleri  kemirecektir.  Birçok  filozof  yaşadıkları  yerde  kimi zaman  topluma  ters  düşerek  kimi  zaman  halkın  desteğini  alarak  yaşamı,  insan olmayı  sorgulamıştır. 







 
                                   Mesela  Pascal  için  insan  olmak  çelişkinin  içinde  olmak  demektir. Bu  ilkin  düşünüş gücüdür.İnsan  düşüncesinde   tüm  tabiatı  kavrar,  bütün  halinde  evreni  kuşatır.Uzay  sayesinde  evren  beni  kuşatır ;  düşünüş  sayesinde ben onu  kuşatırım .Ama  bununla aynı zamanda onun  büsbütün güçsüzlüğü  ortaya  çıkar.Bir  buhar,  su  damlası  onu  öldürmeye yetmektedir. İnsan  bu  güçsüzlüğünü  düşünerek  üstesinden  gelir,  onu  anlayarak  üstlenebilir.İnsana varoluşunun  avuntusuz  durumu  belirgin olur.Tek başına oluşun bu gibi  anlarında  onu can sıkıntısı,  derin bir melankoli,  keder , üzüntü  ve  umutsuzluk  sarar.  O  hiçliğini, terk edilmişliğini ,  yetersizliğini ,  bağımlılığını duyar.Kaçınılmaz  olan  ölüme  mahkumluğunu   hisseder...
                                
                         Sonrasında  bir  filmden  bahsetmek istiyorum. Aldığım  filmlerden  biri.. Ratcatcher..



                                                  


                    Lynne  Ramsay   İskoç  hayatının   zor zamanlarını   küçük   bir çocuğun   gözünden anlattı  bu filmde. Tüm  filmlerini  film okulu  yıllarından   tanıdığı  sınıf    arkadaslarıyla   çekti..  Fotografçılıktan   gelme yonetmendir   ve   bunun etkisi filmlerinde oldukca ön plandadır.  Filmdeki   çocuk  kahramanımız  James'tir..  James kendini aile icindeki sorunlardan kurtarmak icin günlerini sokaklarda dolasıp, acımasiz okul arkadaslarından saklanarak gecirir. James'in sorunlarla kararmis dunyası,  kendisi gibi yalnız bir kızla tanısması   ile  degişir ve kisa bir süre boyunca bu arkadaslığı   ile hiç   bir zaman sahip olamadığı   cocukluğun   tadına bakar.   

20 yorum:

  1. Kahve, çikolata ve kitap ...Hepsinin önce kokuları vurur beni...

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazı, ellerinize sağlık sayenizde hem filmi hemde kitabı öğrenmiş oldum :)
    Merak ettim kitabı Sabancı Kültürdeki kütüphaneden mi aldınız? Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. kitap eylemcisi, evet bunların kokusu , tadı , varlığı hayatımızdan hiç çıkmasın !

    YanıtlaSil
  4. sevgili hypatia, ben izmit merkezde değilim. oturduğumuz ilçenin kütüphanesi.. kitap fuarını bekliyorum dört gözle. o zanmana kadar gidip kütüphaneden buluyorum okuyacaklarımı...

    YanıtlaSil
  5. sevgili hypatia, ben izmit merkezde değilim. oturduğumuz ilçenin kütüphanesi.. kitap fuarını bekliyorum dört gözle. o zanmana kadar gidip kütüphaneden buluyorum okuyacaklarımı...

    YanıtlaSil
  6. çocukların çocuklardan eziyet görmesi ne kötü.... izleyemem bu filmi...

    Buketcim, Pelin'in kartı ulaştı. MElisa çok sevindi. Kart çok güzel.. elinden bırakamadı bir türlü..

    YanıtlaSil
  7. Fikrinize sağlık, yazınız çok güzel:)Felsefe iyidir.....

    YanıtlaSil
  8. Güzel kitap, ilgili olanlara şiddetle öneririm. Bilimsel bilgelik üsluplarından ziyade daha anlaşılabilir yorumlamalarla filozofların iç dünyasına adım atmanızı sağlayan gerçek bir arka merdiven. Bir anlamda aslında felsefe tarihini pek bilinmeyen yönleriyle de okuyucusuna yalın bir dille aktarmakta. Pek çok kişi felsefenin, Mısır bilgeliğinin bir unsuru olduğu düşüncesindedir ve bu düşünce bir anlamda da Yunan felsefesi’nin Mısır medeniyetinin etkisi altında kalmış olabileceği varsayımını ortaya koyar, hatta Thales’i, Hermes’i bile sorgular, şüphe duyar. Kısmen doğru da olsa Weischedel Mısır bilgeliğinin Felsefe ile bağdaşmadığını ancak felsefeye altyapı sağladığını cesurca ortaya koyan nadir insanlardan biridir.

    Bahsettiğiniz filmi izlemedim ama önerinizi de dikkate alıp mutlaka izleyeceğim. Güzel paylaşımlarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  9. keyifle okudum güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  10. hiç duymadığım filmler izliyorsun.beni de merakta bırakarak. ben bu filmleri senden öğreniyorum,ama merak ediyorum sen nerden öğreniyorsun?

    bu arada hava muaalefeti nedeniyle istanbul'a ne zaman gideceğimize henüz karar vermedik.gelecek haftanın hava durumu belli olsun da gelecek hafta sonu gitmek istiyorum artık.ben de seninle tanışmak için sabırsızlanıyorum.

    YanıtlaSil
  11. Kahve tamam çikolata da tamam ama ara verdiğim KİTAP...evet uzun zamandır ara verdim ama yarın ilk işim bu kitabı alıp okumak,çok iştahlandım teşekkür ederim yarın yapılacak çok iş var:))

    YanıtlaSil
  12. zeynepcim, demek kart geldi, sevindim bende. bende melisayı gösteriyorum devamlı peline :)
    teşekkürler multipurporse...
    hoşgeldin cnl...

    YanıtlaSil
  13. sevgili peneus, ayrıntılı bilgilerin için teşekkür ederim..senin blogunu da zevkle okuyorum ama arayı uzatıyorsun :(

    YanıtlaSil
  14. karakitap , bende sizden haber bekliyorum ama bu hafta sonu daha da soğuk hava geliyor.
    filmleri yalnızca internetten okuduğum bloglardan, sitelerden belirliyorum. imbd puanına bakıyorum, film hakkında yorumlara bakıyorum ve merak ediyorum. sonrada netten izleyebilirsem izliyorum , yoksa kadıköyden alıyorum..

    YanıtlaSil
  15. didemcim , kitaba araverince bende kopuyorum ama yorgunluğumu alan birşey kitap. vazgeçemiyorum..

    YanıtlaSil
  16. Sofinin Dünyası Felsefe sevmeyenlere bile bir parçada olsa sevdirmişti. İnsan zaten Neden diye soruyorsa Felsefe'ye adım atmıştır, hatta ta içindedir.

    Benim ilgimi çeken film oldu mutlaka alıcam, tskler :)

    YanıtlaSil
  17. benim de en sevdiğim üçlüdür...film ve kitap önerilerini hemen listeme aldım bile...

    YanıtlaSil
  18. teşekkürler aslı ve lale...

    YanıtlaSil
  19. Okumakta insani ruhunu sakinlestirir. Felsefe kitaplarini hiç okumadim!

    YanıtlaSil
  20. Ben de diyorum ki kahve, çikolata, kitap, kütüphane! Bir kütüphaneye yakın olmak ne güzel! Toronto'da yaşarken mahalle kütüphanelerine bakıp bakıp iç geçirmiştim niye bizde böyle kütüphaneler yok diye. Benim o zamana kadar gördüğüm kütüphaneler hep asık suratlı, kitapların görevlilerin arkasına saklandığı yerlerdi. O yüzden yazdıkların bir umut verdi bana:)

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...