6 Ocak 2012 Cuma

bergman

                   TO  JOY

                   Seyrettiğim  ilk  Bergman  filmi  To  Joy..Bergman  2005  yılında Times tarafından  dünyanın yaşayan  en büyük  yönetmeni  olarak  seçilmiştir. 1950  yapımı  To Joy   filmi  de Bergman'ın   ilk  filmlerinden.  Filmde  orkestrada  çalan  Stig  ile  Marta'nın  ilişkileri  anlatılıyor.


                                

                     CRISIS

                     Genç Nelly koruyucu annesiyle sakin bir hayat sürmektedir ta ki gerçek annesi ortaya çıkana kadar…
Kris yönetmenin ilk filmi olması sebebiyle gereken ilgiyi haketmektedir. Kris olabildiğine karamsar yapısıyla başlangıç filmi olarak dikkat çeker. Çevirildiği yıla yani 1946′ya baktığımızda dünya yeni bir savaştan çıkmıştır ve ciddi deformasyonlar yaşamaktadır. Bunların insanlar üzerine etkisi doğrudan olabildiği gibi dolaylıda olmuştur. Bu film bu anlamda her şeyi ortaya koyuyor. İntiharlar, yalnızlıklar, aldatılmalar, kanmacalar vs. Bütün Bergman filmleri gibi izlenilmesi gereken önemli  bir yapıt.


                             

                         TORMENT

                        Jan-Erik Widgren, bir lisenin son sınıfında okuyan kendi halinde bir gençtir. Arkadaşlarıyla birlikte gayet sıradan görünen Widgren’in okulundaki Latince öğretmeni Caligula, hem genç Widgren’in, hem de arkadaşlarının korktuğu sert, kuralcı ve hastalıklı bir adamdır. Ders esnasında öğrencilere baskı yapan bu adam, Widgren’in hayatında çok tuhaf bir biçimde yer edecektir.
Bertha adında genç bir kıza aşık olan Widgren, bu kızın bir takım psikolojik sorunları olduğunu farkeder. Bu sorunların kaynağı sadist bir adamdır ve bu adam da Widgren’in Latince öğretmeni Caligula’dan başkası değildir...
                                

12 yorum:

  1. izleyeceğim mutlaka. fikir açısından teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Hayranım senin bu yönüne, bir de nasıl da buluyorsun bu filmleri...

    YanıtlaSil
  3. hoşgeldin benim dünyam :)

    YanıtlaSil
  4. Natali, ben de devamlı sinemayla ilgili kitapları, blogları takip ediyorum. önerdikleri filnleri merak ediyorum. netten bulabilirsem izliyorum, bulamadıklarımı kadıköyde bir yer keşfettim ,ordan alıyorum..

    YanıtlaSil
  5. Buket, Bergman filmlerini bir ara nasıl da takıntılı bir halde art arda izlerdim anlatamam. Fakat bu saydıklarını bilmiyordum. Merak ettim ve birden özledim Bergman filmlerini.
    Benim de ilk seyrettiğim filmi Persona olmuştu. Bir festivalde sinemada izlemiştim. İzlediğim diğer filmlerden çok farklı gelmişti, biraz da ürkmüştüm, uzun süre üzerinde düşünmüştüm.
    Hey gidi filmlere, kitaplara geniş zamanlar ayırdığımız öğrencilik günler:)

    YanıtlaSil
  6. alkım, bu zaten erken dönem bergman filmlerinden..persona en iyilerinden biri yönetmenin. ama ilk filmlerinide alıp seyretmeye başladım ben.

    YanıtlaSil
  7. ben de özendim şimdi. ilk filmlerini merak ettim. evde kendime bir bergman film festivali mi yapsam:)

    YanıtlaSil
  8. Bu sektörde çok geri kalmışım. Denemeli.

    YanıtlaSil
  9. sevgili Buket,
    çok güzel bilgilendirme, teşekkürler;)
    hiç bergman izlemedim maalesef. persona ile başlamak istiyorum ben de.

    YanıtlaSil
  10. aman dikkat, bergmanın karanlık, umutsuz bir tarafıda var.uyarayım da :)

    YanıtlaSil
  11. Bergman'ın henüz filmlerini izleyemedim ama bu koleksiyon çok hoşuma gitti, bir ara özenle izlenmesi gereken yönetmenlerin yapıtlarını liste yaparak sırayla izliyorduk. Şimdi o listeye Bergman'ı da itina ile ekliyorum :)

    YanıtlaSil
  12. buketcım, bu yazından ıtıbaren senın cogu yazını okumamısım yenı farkettım...
    bu eskı fılmlerı kucuklugumuzde ne cok ızlerdık. sımdıkılerden daha duzeylıydı sankı, en azından annemız babamızla ızleyebılırdık.
    bır anda oturup ızlemek ısterım hepsını..

    YanıtlaSil

Cuma Geldi

                                   Evet cuma geldi, yorgunluk da geldi hatta günlerdir süren baş ağrılarım da geldi. Bu hafta oldukça olums...